'Sanayi 4.0'da insanların hayatını kurtarmak en önemli hedef'

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Young, Sanayi 4.0 ile Kazaları ortadan kaldırmanın ve insanların hayatını kurtarmanın en önemli hedef olduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, dünyada dördüncü sanayi devrimi olarak değerlendirilen "Sanayi 4.0"da, kazaları ortadan kaldırma ve insanların hayatını kurtarmanın en önemli hedef olduğunu belirterek, "Her yıl ortalama 1,2 milyon insan kazalardan ölüyor, bu kazaların yüzde 90’ı sürücü hatası. Biz bu konuda çalışmaya 2010 yılında başladık." dedi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'na konuk olan Young, Bosch'un "Sanayi 4.0" vizyonunu anlattı. Şirketin dünyada sanayi 4.0'a geçen ilk şirketlerden biri olduğuna dikkati çeken Young, dördüncü sanayi devriminin internet ve bulut teknolojisine dayandığını söyledi. 

Young, 1997 yılında internete bağlı 6 milyon cihazın bulunduğunu hatırlatarak, "Bu miktar, 2007'de 50 milyar cihaza yükseldi. 2020 yılında da dünyanın nüfusu 8 milyara ulaşacak ve 7 milyar insan internet üzerinde birbirine bağlı olacak. İşin temeli bağlantı. Otonom sürüş yani araçların kendi kendini sürmesi, evin içindeki cihazlar, ısıtma ürünleri, güvenlik ürünleri, birbirleri ile etkileşimi bunlar hep bağlantı ile olacak." diye konuştu. 

Özellikle otonom sürüş konusunda çalışmalarına ağırlık verdiklerini aktaran Young, "Kazaları ortadan kaldırmak, insanların hayatını kurtarmak en önemli hedef. Her yıl ortalama 1,2 milyon insan kazalardan ölüyor, bu kazaların yüzde 90’ı sürücü hatası. Biz bu konuda çalışmaya 2010 yılında başladık. Araçlar kendi kendini sürmeye başladı. Şerit takip, otomatik park ve otomatik fren sistemleri gelişti. 2023 yılında araç tamamen kendini her koşulda kullanabilecek. Araçlar kaza yapmayacak, ABS frene ve hava yastığına ihtiyaç kalmayacak. İçten yanmalı motorlar 2050'ye kadar azalan bir şekilde devam edecek. Bizim öngörümüz, 2025’ten sonra içten yanmalı ile elektrik motor maliyeti birbirine yaklaşacak. Daha sonra ibre elektrik motorlara dönecek." ifadelerini kullandı. 

Kişiye özel üretim

Young, insanların bir ürün alırken rasyonel düşünmeye çalıştığını ancak duyguları ile karar verdiğini aktararak, Sanayi 4.0 ve bulut teknolojisi ile gelecekte standart üretimlerin azalacağını, zaman kaybı olmaksızın, israfı ve hatayı en aza indirerek kişiye özel üretimlerin artacağını dile getirdi. 

Sanayi 4.0'a, Almanya'da Merkel hükümeti öncülüğünde başladıklarını kaydeden Young, şöyle devam etti:

"Dünya'daki 250 fabrikamızın 100'den fazlasında bu uygulamaya geçtik. Bursa'daki dizel enjektör fabrikası, dünyada bu uygulamaya geçen ilk fabrikalardan birisi. Bu fabrikalardaki teknolojilerde sensörler üretimi ve verimliliği gözlemleme açısında önemli bir yere sahip. Bu şekilde 1 milyar avro tasarruf öngörüyoruz 2020 yılına kadar. Bunun yayılmasında öncü olmak istiyoruz. 1 milyar tasarruf ve 1 milyar gelir elde etmeyi hedefliyoruz." 

Young, Sanayi 4.0 için kesintisiz enerji ve kesintisiz iletişim olması gerektiğini vurgulayarak, sanal ortamdaki güvenlik konusunun önemli bir hale geleceğini, siber saldırılara karşı, yazılım mühendisliğinin dünyanın en çok aranan mesleklerinden biri olacağını savundu. 

Yazılım mühendisi yetiştirmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Young, bu konuya ilgili çocukları 6-7 yaşlarından itibaren yetiştirmeye başladıklarını sözlerine ekledi. 

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da Türkiye'de Sanayi 4.0'a ancak eğitimin kalitesini arttırarak geçilebileceğini bildirdi.

Yorgancılar, ilkokuldan liseye kapsamlı bir eğitim sistemi yapılanması ile nitelikli iş gücünün sağlanabileceğini, bunun bir devlet politikası olması gerektiğine dikkati çekti.