Sivas, ihtisas OSB ile yeniden demiryolu kenti olacak

Sivas, Demir Çelik Mevkii'nde kurulacak Demiryolu İhtisas OSB projesine yoğunlaştı. Bu yıl kamulaştırma ve istimlak işlemlerinin tamamlanması öngörülen OSB'ye şimdiden 22 firmadan parsel talebi geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

SİVAS - Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, bu yıl yatırım programına alınacak Demiryolu ihtisas OSB'de yer tahsis etmeye başlayacaklarını belirterek, Sivas'ın yeniden demiryolu şehri olacağını söyledi. 2'nci OSB için geçen yıl önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Yıldırım, "Demir Çelik Mevkii'nde bulunan 850 hektarlık arazinin yüzde 61'lik kısmı OSB'ye tahsis edildi. Yüzde 39'luk kısmı ise kamulaştırılacak. Bu yıl içerisinde kamulaştırma ve istimlak işlemleri tamamlanarak yatırım programına alınacak. Hedefimiz bu yıl içinde yatırımcılara yer tahsis etmek. Şuana kadar 22 firma, 1 milyon 500 bin metrekarelik arsa tahsis talebinde bulundu. Demiryolu hatlarının olacağı OSB'de metro vagonu, yük vagonu ve yedek parça üretimi yapılacak. Parselasyon çalışmaları yapıyoruz.Yıl sonuna kadar yetiştirmek istiyoruz. Emek yoğun bir alan  olduğundan Sivas'ın istihdam sayısına da önemli katkıları olacağını düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Demiryolu İhtisas OSB için şehrin gerekli altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Sivas'ta vagon ve yedek parçaları üretimi alanında Cumhuriyet dönemi yatırımlarından Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii Anonim Şirketi ( TÜDEMSAŞ )  dolayısıyla bir altyapımız var. TÜDEMSAŞ Sivas'ın gözbebeği. Son yıllarda dünyada demiryollarına ilgi oldukça arttı. TÜDEMSAŞ'ın da buna ayak uydurarak daha fazla çalışması gerekiyor. Demiryolu ihtisas OSB'nin kurulması ile TÜDEMSAŞ da hak ettiği yere gelecek. TÜDEMSAŞ, buharlı lokomotif ve yük vagonlarının tamirini yapmak amacı ile 'Sivas Cer Atölyesi' adı altında 1939 yılında kuruldu. Demiryolu ulaşımının gelişimine paralel olarak 1953 yılında yük vagonu üretimine başladı. TÜDEMSAŞ , yük ve yolcu vagonu tamiri, her türlü yük vagonu ve yedek parça üretimi ile demiryolu ulaşımının gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. Elimizde böyle bir değer varken neden değerlendirmeyelim dedik" şeklinde konuştu..

1'inci OSB'de istihdam 14 bin kişiye çıkacak

Mevcut Sivas 1'inci OSB'de tahsis edilen alanlara yatırımların yapılması ile faaliyetteki firma sayısının  210'a çıkacağını ifade eden Yıldırım,  "Merkez 1'inci OSB'de toplam 275 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerin 263 adedi 195 firmaya tahsis edilmiştir. Bu firmalardan 134'ü yatırımını tamamlayarak üretime geçmiş, kalan firmalar ise yatırımlarına devam ediyor. OSB'de üretim halindeki fabrikalarda yaklaşık 7 bin kişi istihdam ediliyor. Yatırımlar tamamlandığında  faaliyette olan firma sayısı toplam 210'a ,sağlanan istihdam ise ikiye katlayarak 14 bine yükselmesini öngörüyoruz"dedi.

Sivas, KAP ile Akdeniz limanlarına bağlanacak

Mersin ve İskenderun limanlarına demiryolu aracılığıyla da bağlanmayı talep ettiklerini ifade eden Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, "Akdeniz limanlarına demiryolu ile bağlanmak bizim için çok önemli. Sivas'ı Karadeniz'e bağlayacak olan Karadeniz Akdeniz Projesi (KAP) kapsamında, 2017 yılında limana ulaşacağız. Lojistik Köy Projesi de Bostankaya Mevkii'nde yapılacak. Bölge milletvekilimiz Habip Soluk konuyu yakında takip ediyor" açıklamasını yaptı. Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin de 2018 yılında tamamlanmasını bekliyoruz. Havaalanından yurtdışına direk uçuşların başlatılması için de çalışmalar var ve bu konuda da  başarılı olacağımıza inanıyoruz. Avrupa'dan da direkt seferlerin başlaması lazım" diye konuştu. Yıldırım, tarım ve hayvancılık destek programına Sivas'ın da alınması için gerekli sözlerin verildiğini ifade ederek, "Kapsama dahil edilmesini bekliyoruz" dedi.

TOBB ETÜ'nün fakültesi için YÖK'ten karar bekliyoruz

Geçen yıl TOBB ETÜ'nün Sivas'a açacağı fakülte çalışmalarının tamamlanması konusunda yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Yıldırım, "Hükümette bakanımız sayesinde güçlü şekilde temsil ediliyoruz. Sayın Başbakanımız ve bakanımızdan destek sözü aldık. YÖK'ten kararın çıkmasını bekliyoruz. Son bir kez daha gerekli girişimlerde bulunacağız. Buraya özel bir vakıf üniversitesinin, TOBB ETÜ gibi güçlü bir üniversitenin açılması lazım. Israrla sonuna kadar gideceğiz. Olmayacak ise B planımızı sanayicilerimizin de  görüş ve önerileri doğrultusunda devreye sokacağız. Sözü verilen ve TBMM'ye açılması için teklif edilen 2. devlet üniversitesinin de Sivas için önemli olduğunu biliyor ve açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Termal ve kış turizminde de iddialıyız

Osman Yıldırım, termal ve kış turizmi alanlarında da iddialı olduklarını dile getirerek, Sıcak Çermik Kaplıcaları bölgesinde 2 tesisin  faaliyete geçmek üzere. Yeni yılda Sivas kaplıcasına kavuşuyor. Türkiye'deki tek değer olan Balıklı Çermik'in de artık  hak ettiği yere gelmesini bekliyoruz.Termik turizmde önümüz açık. Yıldızdağı Kayak Merkezi de kış turizmi açısından oldukça önemli. Sıcak Çermik Kaplıcaları ile Yıldız Dağı Sivas'ın önemli turizm merkezleri olacak. Kızılırmak Sahil Projesi de bu yıl hayata geçirilecek. Projeye merkezi hükümet de estek veriyor. Son yıllarda yaptığımız en hayırlı işlerden biri ise Divriği Ulu Cami'yi tanıtmak oldu.. Bu büyük değeri herkese göstermek için bu yıl da çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.