Turcas Petrol İran'da yatırım üzerinde çalışıyor

Turcas Petrol CEO'su Aksoy, bölgesel bir şirket olma hedefleri doğrultusunda İran'da yatırım üzerine çalıştıklarını belirterek; doğalgaz, petrol ve türevleri ile yenilenebilir enerji alanında bazı projelere baktıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turcas Petrol'ün genel kurulu sonrası gazetecilerle sohbet toplantısında biraraya gelen Turcas Petrol CEO'su Batu  Aksoy, portföylerini ülke bazında da çeşitlendirmek istediklerini belirterek, "İran'a çok inanıyoruz. İran'da çok ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz... Dünyada büyümenin yavaşladığı bir dönemde İran gibi bir pazar hem Türkiye için hem dünya için güzel bir itici güç olacaktır. Bizim gibi şirketler de buna kayıtsız kalamaz" dedi ve ekledi:

"İran'a mutlaka girmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bazı projelere bakıyoruz. Doğalgaz, petrol ve türevlerine yönelik işler olabilir. Gerek tedarik, gerek dağıtım. Rüzgar gibi yenilenebilir enerjide de yatırım olabilir. Finansman imkanlarının gelişmesine paralel. Bildiğimiz işlerde; doğalgaz işi veya santrali, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, güneş gibi diğer enerji kaynakları projelerinde Turcas olarak İran'da yer alabileceğimizi düşünüyoruz."

İran'da yatırım ile ilgili somut olarak bir çalışmaları olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise Aksoy, "Bu projelerin bazılarına bakıyoruz. Her ay İran'a gidiyoruz" diye konuştu.

 Aksoy, İran yatırımında mutlaka bir yerel ortak almak istediklerini belirterek, imkan çıkması halinde ayrıca uluslararası veya Türk ortaklıklara da
gidebileceklerini söyledi.
              
Aksoy, "İran pazarına son beş yıldır gidip geliyoruz. Ambargoların kaldırılmasını beklemeden birtakım networke girmiştik. Güzel ilişkiler geliştirdiğimiz için ambargoların kalkmasına müteakip bizimle iş yapmaya daha
sıcak bakıyorlar" diye konuştu.
              
İran'da sıfırdan ya da başlamış bazı tesislerin devralınması şeklinde yatırım yapabileceklerini söyleyen Aksoy, "2016 yılını daha ziyade iş geliştirmeye ayıracağız. Finans imkanlarına paralel olarak 2017 yılında ise bir
şeyler yapmayı düşünüyoruz" dedi.
              
Türkiye'de doğalgaza dayalı enerji üretimi yaptıkları için İran'ın kendileri için hammadde açısından ciddi bir potansiyel olduğunu da belirten Aksoy, İran'dan doğalgaz tedariki üzerine de çalıştıklarını söyledi.
              
Turcas İsrail'in son yıllarda keşfettiği büyük doğalgaz kaynaklarını Türkiye'ye getirebilmek için Enerjisa ile de konsorsiyum kurmuştu.

'Ebitda odaklı büyüme hedefleriyle jeotermale odaklanacağız'

Türkiye'de jeotermal yatırımına yönelik iştahları olduğunu belirten Aksoy, bunda özellikle devletin 10 yıl boyunca 10.5 sentlik alım garantisi vermesinin etkili olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
              
"Turcas olarak artık MW bazlı büyüme yapmıyoruz. Değer odaklı büyüme yapıyoruz. Jeotermalde 16-18 MW'lik bir santralin yıllık 9-10 milyon dolarlık Ebitda'sı olacak. Bu çok güzel bir değer. Bu da bizim iştahımızı kabartıyor."

Turcas Petrol, toplam 71 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek 16-18 MW'lik Kuyucak Jeotermal'in ilk fazının 2017'de devreye girmesini planlıyor.
              
Aksoy, "Aydın'daki birinci fazı bitirdikten sonra Aydın'da kendi sahamızda ilave sondajlar yapabilir miyiz diye bakacağız. Denizli'de ruhsatlı bir arazimiz daha var, orada sondaja hazırlanıyoruz. Ondan sonra da Manisa'da sondaj için ruhsatlı arsamız var, ona bakacağız. Üç farklı noktada jeotermalde büyümeye çalışacağız... Jeotermalde 10 MW-20 MW bile olsa kesinlikle üzerine gideceğiz" diye konuştu.
              
Linyitte de baktıkları bir iki proje olduğunu belirten Aksoy, buna karşın bu alanda ciddi yükler ve riskler olduğunu söyledi.
              
'120-150 MW üzeri HES özlleştirmeleri ile ilgileniyoruz'
              
Turcas için fırsat gördükleri bir diğer alanın ise EÜAŞ'ın hidroelektrik santral özelleştirmeleri olduğunu belirten Aksoy, "Şanlıurfa, Tortum, Adıgüzel santralleri ile ilgilenmedik çünkü boyutları bizim için küçüktü. Biraz daha büyükler gelince girmeyi planlıyoruz" dedi ve ekledi:

"120-150 MW üzerindeki projelerle ilgileniyoruz, bir de mutlaka rezervuarlı (barajlı) olmasını istiyoruz... Doğalgaz santrali olan bir grup olarak hidroelektrik ile doğalgazın güzel bir hedge mekanizması olduğunu düşünüyoruz. Hidroelektrik özelleştirmelerine girmeye devam edeceğiz."