Türk ve Rus şirketler arasında evliliklere imza atmaya hazırlanıyor

Emircan Grup bünyesindeki A.Z.Z Dış Ticaret, AB yaptırımlarının ardından yüzünü Türkiye’ye dönen Rusya ile imzaladığı iyi niyet anlaşması doğrultusunda, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin gelişmesine katkı koyacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN / BURSA

Emircan Grup Genel Müdürü Selçuk Doğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vlademir Putin’in emriyle, Rusya’ya yaptırım uygulayan AB’ye karşılık vermek amacıyla bu ülkelerin mallarına ambargo konulmasının ardından Türkiye’nin Rusya’da avantajlı konumuna geçtiğini anımsattı. “Türk-Rus ticari ilişkilerinin iyileştirilmesi ve süreklilik kazandırılması amacıyla, grubumuz bünyesindeki A.Z.Z Dış Ticaret firması olarak, Putin tarafından görevlendirilen Rusya Dış Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Talat Enver Çetin ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, Rusya’nın partner firması olduk” diyen Doğan, “Yapılan iyi niyet anlaşması önümüzdeki günlerde resmiyete dökülecek. Yakın bir tarihte Bursa’ya gelecek olan Rus bürokratlardan ve işadamlarından oluşan heyet de başta otomotiv olmak üzere tüm sektörlerde sanayicilerle ikili görüşmelerde bulunacak. Putin ve Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Türkiye ile ticarette ciddi bir politika geliştirmek istiyor. Rusya’ya binlerce Çin konteynırının gelişi ülke ekonomisinin sonu demek. İthalat rejimi bu şekilde devam ederse kısa süre sonra Rus sanayisinden bahsetmek mümkün olmayacak. Türk üreticilerin fiyatları orijinal ile Çin ürünü arasında. Kalitesi, Avrupa standartlarında. Bu nedenle birçok Rus firma, Türk firmalarla şirket evliliği yapmak istiyor” ifadesini kullandı. 

‘Kaliteli ve fiyatı makul Türk ürünleri götüreceğiz’

Doğan, attıkları imza doğrultusunda “Rusya’nın pahalı Avrupa ve kalitesiz Çin ürünleri yerine; kaliteli, sağlıklı ve fiyatı makul Türk sanayi ürünlerine kavuşmasını sağlayacaklarını” dile getirdi. “Rusya’ya yatırım ve ticari işbirliği yapmak isteyen Türk firmalarının geçmişte yaşadığı sorunların çözümüne yönelik tedarik başta olmak üzere ürün, fiyat, kalite paradoksuna yönelik uzun vadeli müşavirlik hizmeti sunacağız” diyen Doğan, şunları kaydetti:

“Türk ve Rus işadamlarına, karşılıklı yatırım ve ticarette ihtiyaç duydukları, Rusya federasyonu tarafından geçmişte taahhüt edilen ancak değişik sebeplerden dolayı sürümcemede kalan veya gelecekte oluşabilecek yatırımları ve ticareti kolaylaştıran vaatlerin askıda kalmaması noktasında yardımcı olacağız. Başta aracılarla gerçekleşen ticaret hacminin ikili firma diyaloglarıyla artan üretim, satış ve tedarik maliyetlerinin katlanabilir ve sürdürülebilir maliyet noktasına çekilmesini; oluşabilecek ticaret hacmini aile evliliklerinden şirket evliliklerine dönüştürmeye yönelik çalışmalar yapmayı; süreçle beraber gelişen her iki ülke teknolojilerinin uluslararası transferinde aracılık etmeyi hedefliyoruz.”

Amiral gemisi inşaat ve mimarlık

Emircan Grup hakkında da bilgi veren Doğan; ağırlıklı inşaat ve mimarlık olmak üzere enerji, kimya, müşavirlik, dış ticaret ve otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösterdiklerini söyledi. Doğan, “Rusya başta olmak üzere yurtdışında büyümek istiyoruz. Şu anda Rusya’da hali hazırda yürüyen projelerimiz de var. Ciromuzda yurtdışı faaliyetlerimizin payı yüzde 30 civarında. Bu oranı yüzde 35’e çıkarmak istiyoruz. İstihdam sayımız ise 200” dedi.