Türkiye kök hücre bağışına koştu

Daha lansmanı bile gerçekleştirilmeyen TÜRKÖK projesiyle, 32 bin 600 kişi bağışçı olmak için Kızılay’a koştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA- Türkiye'nin kemik iliği sorununa çözüm bulmak için geliştirilen TÜRKÖK projesi halkın büyük ilgisini çekti. Projenin henüz tanıtımı bile yapılmadı ama 32 bin 600 kişi bağışçı olmak için Kızılay'a koştu. 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Kök hücre konusunda başlayan çalışmalar Türk halkının ne kadar yardımsever olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Henüz çağrı bile yapılmadan bir hayat kurtarmak için kan örneklerini ekiplerimize veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu çalışmanın sonunda artık medyada 'kemik iliği bulamazsa ölecek' yönünde haberler okumayacağız” dedi. 

Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ulusal kök hücre veri bankasının kurulmasına ilişkin protokolü 2014 yılının Ağustos ayında imzaladı. İmzalanan protokole göre; Türk Kızılayı kök hücre bağışçı adaylarını bilgilendirecek ve verici olabilmeleri için kan örneklerini alacak. Alınan kan örnekleri ilk gruplamaları Kızılay laboratuarlarında yapıldıktan sonra doku testleri için Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek. 

kan-bagisi1.jpg

5 ayda 32 binin üzerinde başvuru geldi

Türk Kızılayı Protokolün imzalanmasının hemen ardından 12 Bölge Kan Merkezinde kök hücre bağışına ilişkin çalışmalarını başlattı. Bölgelerdeki personelini takviye eden Kızılay, verilen eğitimlerin ardından kan bağışı ekiplerine kök hücre bilgilendirme personellerini de dahil etti.  Henüz kamuoyuna duyurusu yapılmayan çalışmalardan haberdar olan vatandaşlar kök hücre vericisi olabilmek için sıraya geçti. 2014 yılının sonlarında başlayan kök hücre bağışı kabulleri beklenen çok üstünde bir seyir izledi. Yaklaşık 5 aylık süre içinde 32 bin 600 kişi verici (donör) olmak için kan örneklerini Kızılay'a verdi.

laboratuvar.jpg

Ulusal Kök Hücre Veri Bankası oluşturulacak

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kök hücre konusunda başlayan çalışmaların, Türk Halkının ne kadar yardımsever olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi; “Henüz çağrı bile yapılmadan bir hayat kurtarmak için kan örneklerini ekiplerimize veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu çalışmanın sonunda artık medyada 'kemik iliği bulamazsa ölecek' yönünde haberler okumayacağız. Ulusal Kök Hücre Veri Bankamız olacak. Ulusal veri bankasındaki doku örnekleri ile herhangi bir hastanın doku örneğini uyuşması çok daha muhtemel olacak. Ayrıca, yaptığımız bilgilendirme ile daha sonradan bağıştan vazgeçme oranını da en düşük seviyeye çekiyoruz. Kök Hücre bağışında ana sorunlardan biri de daha önce kan örneğini veren kişinin doku uyuşması halinde bu bağışından vazgeçmesi oluşturuyor.”