Türkiye’nin tüm renkleri YÖREX’te buluştu

Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen YÖREX, ‘Sizin oraların nesi meşhur’ sloganıyla Antalya’da açıldı. Türkiye’nin 68 ilinden 101 oda ve borsa ile 224 firmanın stant açtığı fuar 11 Ekim’de sona erecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR 

ANTALYA - Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Türkiye Odolar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Antalya iş dünyası temsilcilerinin katıldığı bir törenle açıldı. 11 Ekim’de sona erecek YÖREX’e 68 ilden 101 oda ve borsa, 11 kalkınma ajansı ile 224 firma katılıyor. Fuarı bu yıl 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu fuar açılışında yaptığı konuşmada, YÖREX’in bir Türkiye projesi olduğunu belirterek, “Anadolu’muzda müthiş müteşebbislik ruhu var. Anadolu coğrafyası müthiş bir hazine. Her ilçenin bir zenginliği var. Bu nedenle markalaşma çok önemli. Şehirlerin markalaşmasını hızlandırmalıyız. Laleyi dünyaya biz tanıttık ama biz sahip çıkamadık. Bugün Hollanda sadece laleden 1 milyar euro kazanıyor. YÖREX’e katılan her yöresel ürünümüzü 1 milyar euro gelir sağlayacak hale getirmemiz lazım. Bunun için önce markalaşmak gerekli. Coğrafi işaretli tescil edilmiş ürünler 2 katı daha fazla satılıyor.Yabancı ürün kullanmak yerine milli ürünümüzü kullanmış ve değerlendirmiş oluruz.Türkiye’deki kalkınma ajansları yöresel ürünleri markalaştırmak için çalışmalı” dedi. 

Antalya’nın Türkiye’nin yüz akı, marka bir şehir olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Antalya dünyanın en büyük iki dev organizasyonuna ev sahipliği yapacak. 14-15 Kasım tarihlerinde dünyanın en büyük şirketlerinin CEO’ları, yönetim kurulu başkanları Antalya’da G-20 Zirvesine katılacak. Dünya ekonomisine yön veren ülkelerin devlet başkanları gelecek. Expo 2016 Antalya gerçekleştirilecek. Bunlar Antalya’nın marka değerine değer katacak” açıklamalarını yaptı. 

Türker: 12 milyon turistin Torosları da görmesini istiyoruz 

Antalya Valisi Muammer Türker de “ Antalya turizm kenti. Yılda 12 milyondan fazla turist geliyor. Artık gelenlerin Toroslar’da Akseki ve diğer kırsal ilçelerimiz ile köylerimizi de görmelerini istiyoruz” dedi. 

Çetin: Fuar, Türkiye’nin beraberlik içinde olduğunu da gösteriyor 

Antalya Ticaret ve Sanayli Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise son dönemlerde ülke ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini kaydetti. Birlik ve beraberlik duygusunun daha da pekişmesi gerektiğini ifade eden Çetin, ‘’İşte YÖREX Fuarı’nda sadece yöresel ürünler sergilenmiyor. Fuar, Türkiye’nin tüm bölgelerinin kültürlerinin birlik ve beraberlik içinde olduğunu da gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Türel: Artık Antalya, dünyanın süper liginde oynuyor 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise YÖREX Fuarı’nın artık tuttuğunu belirterek, “Antalya artık dünya süper liginde oynuyor. G-20 Zirvesi ve EXPO 2016 Antalya gibi 2 büyük organizasyona ev sahipliği yapacağız” şeklinde konuştu.

a.cam-o.jpg

Raflarınızın hiç olmazsa yüzde 1'ini yöresel ürünlere ayırın

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Çandır, YÖREX ile Anadolu’nun bütün renklerini, 12 bin yıllık maya ile yoğrulmuş medeniyetlerin damak tadını, giyim kuşamını, taşını, mermerini, el işlemesini, halısını, kilimini, güler yüzünü, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, yaratıcılığını tanıtmak istiyoruz. El emeği, göz nuru ürünlerde yaratılan gelişmenin boyutlarına, zenginliğine ve derinliğine şahit oluyoruz. Bu ürünler bizi anlatıyor ve bizi biz yapıyor. Son 5-6 yıldır gezdiğimiz yerlerde gittikçe artan sıklıkta yöresel ürünler ifadeli merkezler görüyor ve son derece memnun oluyoruz. Yine son yıllarda halkımızın genel olarak yöresel ürünlere olan talebi de artıyor. Bu talep, iki açıdan bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Bunlardan ilki; halkımız geçmişine, damak tadına ve beğeni mayasına sahip çıkıyor. İkincisi ise bu talep sayesinde çok önemli bir yöresel üretim kapasitesi harekete geçiyor. Artan üretim kapasitesi sayesinde yöresel istihdam da artıyor. İnsanlarımız iş ve aş bulduğu yöresinde üretime katılıyor ve göç etme ihtiyacı azalıyor.Yani yöresel ürünler, kırsal kalkınmaya da önemli bir destek sağlıyor. İşte bu nedenlerle yöresel ürünleri, hakkını-hukukunu koruyarak; halkımıza daha yoğun tanıtmanın,, pozitif ayırımcılıkla eriştirmenin yollarını aramalıyız. Halkımız o zaman bu ürünleri şimdikinden çok daha fazla talep edecektir. Yöresel ürün zenginliğimizi, öncelikle halkımızla yeterince buluşturduktan sonra, üretim kapasitesini bu kez dünyaya açma konusunda harekete geçmeliyiz. Perakendeciler rafl arının % 1’ini yöresel ürünlere ayırsın. 100 milyar euro değer yaratıyor Dünyada yöresel ürünler 100 milyar euro civarında bir ticari değer yaratıyor. Bunun yarısından fazlası, AB ülkelerinde üretiliyor. AB’de üretilenlerin 3’te biri ihraç ediliyor ve 300 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlıyor. Ülkemizde bu alandaki durum son yıllarda daha kurumsal oldu. Türk Patent Enstitüsü gibi pek çok kurumun yanı sıra Metro gibi kuruluşlar yöresel ürünleri Cİ korumasıyla destekliyor. Bütün organize perakendeci kuruluşlara sesleniyorum: Rafl arınızın hiç olmazsa en az yüzde 1’ni tescilli yöresel ürünlerimize ayırınız.