Şekerbank, esnaftan sonra kapılarını kadınlara açacak

Şekerbank Genel Müdürü Halit Haydar Yıldız, kadın ve tarım bankacılığında büyümek için yeni projeler geliştirdiklerini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece_ceyhun-007.jpg

Anadolu bankacılığı misyonu ile ‘Kapımız Esnafa Açık’ platformunu kuran ve her ayın 15’ini esnaf günü ilan eden, küçük işletmeleri dev markalarla buluşturan Şekerbank, şimdi esnafın iş hacmini artırmak için onları birbirleriyle işbirliği yapabileceği bir alan açacak. Ayrıca esnaf bankacılığında izlenen yol haritasının bir benzerini kadın bankacılığında büyümek için kullanacak. Boston Consulting Group’a bir araştırma yaptıran Şekerbank, hayatında hiç bankacılık sistemi ile tanışmamış kişilere ulaşmak istiyor. Banka ayrıca, ana alanı gördüğü tarımda ise tabletlere yüklediği ‘nakit akışa dayalı kredi sistemi’yle çiftçiye tarladan kredi verecek. 

Nisan ayında Şekerbank’ın Genel Müdürlük koltuğuna oturan Halit Haydar Yıldız, banka olarak ‘işlem bankacılığı’ değil ‘ilişki bankacılığı’ vizyonu ile hareket ettiklerine dikkat çekiyor. Yıldız, bankanın yeni dönem stratejilerini anlatırken tarım, esnaf ve KOBİ ile enerji verimliliğinin kendileri için olmazsa olmaz alanlar olduğunu vurguluyor. Yıldız, artık bazı alanlarda en derine kadar büyümek istediklerini, bankacılıkla hiç tanışmamış kesimlere ulaşmayı hedefl ediklerini anlatırken kadın bankacılığı gibi niş bir alanda, finansal desteklerden finansal olmayan hizmetlere kadar, yani uçtan uca bankacılık yapmak istediklerini belirtiyor. 

Şekerbank, yılın ilk altı ayında 73.8 milyon TL net kar elde etti. Banka, geçen yılın ikinci üç ay karını aşarken bu yılın ilk çeyrek karını ise 4’e katladı. Yıldız, yılın kalan yarısı için bankanın performansı hakkında konuşurken de “Sektörle aynı büyümeyi göreceksiniz ama daha karlı segmentlerde daha fazla büyüdüğümüzü göreceksiniz” ifadelerini kullandı. 

Halit Haydar Yıldız, gelecek dönem stratejilerini anlatarak “Başta tarım olmak üzere işletme ve Anadolu bankacılığı bizim için çok önemli. İlk etapta bilançomuzdaki niş segmentlerin ağırlığını artırmak istiyoruz. Mikro tarafa ağırlık vererek özellikle bankacılıkla tanışmayan kesimlerin, tarım ve esnaf kesimin ağırlığını artırmayı hedefl iyoruz. Bankacılıkla tanışmayan kesimlere özellikle de kadın bankacılığı alanında çalışmalarımız olacak” dedi. 

Esnafı birbiriyle buluşturacak 

Yıldız, Anadolu bankacılığına sık sık vurgu yaparken bugüne kadar esnaf bankacılığında ‘kredi’ demeden yaptıkları çalışmaların kendilerini esnaf kesiminde akla gelen ilk banka konumuna taşıdığını söyledi. Şekerbank olarak Kapımız Esnafa Açık Platformu ile başlayan, markalarla işbirliği ile devam esnaf yolculuğunu artık bir ileri noktaya daha götüreceklerini belirten Yıldız, “Biz esnaf dedik bir anda bütün bankalar esnaf demeye başladı. Bu bana acayip keyifl i geliyor. Farklılık yaratmazsanız fiyatla işlem yapmak zorunda kalırsınız. O da bizi ilişki değil, işlem bankacılığına götürür yani hiçbir şekilde ileriye götürmez. Belli bölgelerde esnafın rekabet gücünü artırmaya yönelik projelerimiz var. Esnafı önce markalarla buluşturduk. Şimdi birbirleriyle buluşturacağız. Gerekirse hizmet verme sistemlerini değiştireceğiz, ortak kampanyalar yapacağız. İş hacmini artıracak aksiyonlara destek olmak istiyoruz” açıklamasını yaptı. 

“Bugün Türkiye’de bankacılık hizmetiyle hiç tanışmamış yaklaşık 15 milyon kişi bulunuyor. Bankacılıkla tanışmayan kesime yönelik ciddi projelerimiz olacak” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Bankacılıkla tanışmamış 15 milyon kişinin yüzde 10’unu bankamıza çeksek 1.5 milyon çok ciddi bir rakam demek. 2015 sonunda yeni projelerle hızlı bir şekilde uygulamaya geçmek istiyoruz. En az 1-1,5 milyon müşteriyi bankamıza çekiyor olmamız lazım. Tamamı kredi kullanmasa önemli olan bankacılık sistemine çekmek.” 

9 milyon kadın sistem dışında 

Esnaf bankacılığındaki büyüme modellerinin bir benzerini şimdi kadın bankacılığı için uygulayacaklarını da ifade eden Yıldız, bunun içinde işe ilk olarak Boston Consulting Group’a yaptırdıkları geniş bir saha araştırması ile başladıklarını söyledi. Araştırmadan çıkan bazı sonuçları da paylaşan Yıldız şu bilgileri verdi: “Şu anda kadınlar dünyada 12 trilyon dolarlık harcamayı kontrol ediyor. Bugün Türkiye’de bankacılık hizmetiyle hiç tanışmamış yaklaşık 15 milyon kişinin olduğu hesaplanıyor. Bu 15 milyonun yüzde 60’ını ise kadınlar oluşturuyor. Büyük şehirlerde yaşayan kadınların yüzde 15’i, Anadolu’da ise yüzde 55’i bankacılık sisteminin dışında bulunuyor. 

Her kadına ulaşmak istiyor 

Yıldız, kadın bankacılığı ile girişimci kadından, evhanımına, şirket yöneticisi olan kadından esnaf olan kadına kadar her kesime ulaşmak istediklerini de anlatarak, bu yıl sonu ya da gelecek yıl başında başlayacakları kadın platformunda esnaf bankacılığında olduğu gibi ilişkiyi kredi ve kart üzerine kurmadan çalışmak istediklerini de aktardı. Yıldız kadın bankacılığında neler yapmak istediklerini anlatırken de şöyle dedi: “Biz esnafta da aynı şeyi yaptık, kadında da aynı şeyi yapacağız. Olaya sadece kredi ve kart bacağı olarak bakmıyoruz. Esnaf bankacılığı dedik ama ne kredi ne kart dedik. Önce her ayın 15’i esnaf günü deyip esnaf kesimini harekete geçirdik. Sonra sıra bankacılık işlemlerine geldi. Kadının nelere ihtiyacı var? Onları belirleyerek o çerçevede hizmetler sunacağız. Aile bütçesi kadının elinde. Baba maaşı alırdı annemize verirdi annemiz parayı yastığın altına koyar oradan harcardı. Hedefimiz bu harcamaları daha sağlıklı ve doğru olarak hem kadınlara hem bankacılığa katkı sağlayacak şekilde sisteme çekmek.” 

Tarladan kredi verecek 

Bir bankanın tarım bankacılığı yapabilmesi için mutlaka DNA’sında olması gerektiğine de inanan Yıldız, “Tarım bankacılığını o işten anlıyorsanız yapmanız gerekir. Sahada olmanız ve saha ekipleri kurmanız gerekiyor. O yörenin ürün ve hasat durumuna, çiftçinin nakit akışına göre geri ödemeleri ayarlamanız lazım. Tarım bankacılığında önümüzdeki günlerde sahaya çok ciddi bir ekip süreceğiz. Bizim yaklaşık 220 tane sadece cephede kredilendirme yapan gücümüz olacak Nakit akışına dayalı sistemi ipadlere yükledik ve tarladan kredi vereceğiz” diye konuştu.

Kartta hızlı gidilmese bu problemler yaşanmazdı

Şekerbank Genel Müdürü Halit Haydar Yıldız, yeni müşteri kazanımına sadece kredi kartı veya kredi olarak bakmadıklarını ve bankacılık kesimi ile ilk defa tanışan kesimle çalışırken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Yoksa geçmişteki hataları tekrarlarız. 15 milyon kişi neden sektörle tanışmamış? Krediden korktup, sektörden çekindikleri için uzak durmuşlar. Bankaları tabiri cairse hep ‘öcü’ olarak görmüşler. Bizim insanları doğru yönlendirmemiz lazım. İletişimden, hazırlanan ürünlere kadar her noktaya dikkat etmeliyiz. Kredi kartında taksitlerde bu kadar çok ürünü sokmamış olsaydık birçok insan kart problemi yaşamayabilirdi. İlişki bankacılığı yapmalıyız.Sistemi ürün satmak üzerine kurmamalıyız. Hele hele bu kesime bunu hiç yapmamalıyız” dedi.

Gurbetçilerle büyükşehirleri sollayan şubeler var

Halit Haydar Yıldız, çıkarttıkları ürünler hakkında bilgi verirken ilginç bir bilgi de paylaştı. Yıldız, “Anadolu’nun birçok yöresindeki şubelerimizin mevduat hacmi büyük şehirlerdeki şubelerimizin mevduat büyüklüğünü aşıyor. Buna örnek olarak Çivril (Denizli), Emirdağ (Afyon) , Banaz (Uşak) Kayseri-Merkez , Balıkesir ve Boğazlıyan (Yozgat) şubelerimizi verebiliriz. Memleketin Hesabı müşterilerimizin büyük çoğunluğu Almanya, Fransa , Hollanda ve Belçika’da yerleşik olarak yaşayan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yazın herkes memleketine geliyor ve parasını memleketindeki banka şubesine yatırıyor. Afyon’un bazı ilçelerine Belçikalılar yazın seçim çalışması yapmak için geliyor. Çünkü oy alacağı nüfus Afyon’da. Ve o tarihlerde bölgedeki mevduat tutarı yükseliyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir