Şekerleme devi bu yıl çift haneli büyüyecek

Candy Industry Global Top 100 listesine göre dünyanın en büyük ikinci şekerleme ve çikolata üreticisi olan Kent Gıda'nın sahibi Mondelez International, bu yıl Türkiye'de çift haneli büyümeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA KAPAROĞLU

İSTANBUL - İşini 'lezzetli ve neşeli anlar yaratıyoruz' olarak tanımlayan dünyanın en büyük şekerleme ve çikolata üreticisi Mondelez International, Türkiye'de büyümek için kararlı adımlar atmaya devam ediyor.

Mondelez Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de Falım, First, Şıpsevdi, Jelibon, Topitop, Olips, Missbon, Tofita, Poptip, Kent gibi yerel, Milka, Toblerone, Jacobs ve Oreo gibi küresel markalarla sakız, şeker, çikolata, kahve ve hediyelik&ikramlık kategorilerinde pazar liderlerinden biri olarak faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Türkiye büyüyen bir ülke ve biz Türkiye'ye çok inanıyoruz" dedi.

"Uluslararası gücümüzü yerel değerlerle birleştirerek büyümemizi sürdüreceğiz" diyen Collette, atıştırmalık ürünler arasında dünya lideri olduklarını, 2013 senesinde dünya çapındaki cirosunun 35 milyar dolar olduğunu söyledi. Mondelēz International'ın, Türkiye'nin de içinde bulunduğu EEMEA (Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde 2013'te organik bazda yüzde 9.2 büyüme kaydettiğini söyleyen Antoine Collette sözlerine şöyle devam etti:

"Uluslararası deneyimlerimiz Türkiye'deki markalarımızı, Türkiye'deki başarımız da uluslararası markalarımızı besliyor. Türkiye, dinamik ve hızla büyüyen ekonomisiyle Mondelez'in  küresel büyüme stratejileri içinde önemli bir konuma sahip bulunuyor. Belirlediğimiz yol haritası doğrultusunda Türkiye'ye odaklanmaya ve Türk tüketicilerini yenilikçi lezzetlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Bizim için yerel mücevherler çok önemli. Size eski dostları tekrar hatırlatıyoruz. TipiTip bunun bir örneğidir. Bizler her yerdeyiz. Her ailenin köküne yakınız."

ABD'ye ihracat yapacak

Bu yıl Türkiye'de yüzde 10-20 arasında olmak üzere çift haneli büyüme hedeflediklerini açıklayan Collette, "Gebze'deki fabrikamızda son teknoloji ürünler kullanılıyor. 4 yıl önce Gebze'ye en ileri teknolojileri barındıran ciddi bir sakız üretimi tesisi eklendi. 2 yıl önce de burada çikolata hattı kurduk. Milka burada üretiliyor. Türkiye dışına da üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Şeker teknolojisi anlamında 2013 yılında Japonya'ya Halls şekerlerinin üretimini yapıyoruz. Bu yıl Amerika için yeni bir şeker üretimi başladı ve ABD'ye de  bu yılın ortasında ihracat gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulundu.

Yüzde 43'ünü dışarıya satıyor

Türkiye'den 50'ye aşkın ülkeye yıllık 200 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Mondelez Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Can Buharalı da şunları söyledi:

"İhracat bizim çok önemli bir ayağımız. Türkiye'de ürettiğimiz tonajın yüzde 43'ünü ihracat ediyoruz. Bu bizi TİM verileri çerçevesinde Türkiye'nin en büyük 500 ihracatçısından biri yapıyor. Türkiye'den yıllık 200 milyon dolara yakın ihracatı 50'ye aşkın ülkeye gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin büyüme modelinde ihracatın çok ayrıcalıklı bir yeri var. İhracatın Türkiye'ye yarattığı katma değer aslında Türkiye büyümesinin en önemli motorlarından bir tanesi. Bizim bu ihracatımız sayesinde hiç tahmin etmediğimiz pazarlarda buradaki yerli markalarımız inanılmaz bilinirliğe sahipler. Ve bu çok gurur veriyor. Amerika'ya şeker ihracatı yapacağız. Türkiye'deki fabrika Ar-Ge'yi inovasyonla birleştirebilme özelliğine sahip."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir