Dolar 2.09'un altını gördü

Dolar/TL 11 Haziran'dan beri ilk kez 2.09 seviyesinin altına geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyebileceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha da gevşek politika uygulayabileceği beklentisiyle dolar/TL 11 Haziran'dan beri ilk kez 2.09 seviyesinin altına geriledi.

Dün ABD Haziran ayı enflasyon verisi ile 2.11'in altına gerileyen ve bu sabah da güne 2.1050'nin altında başlayan dolar/TL en düşüş 2.0895 seviyesini gördü.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi geçen ayki sert yükselişinin ardından Haziran'da yüzde 0.3 ile beklentilerin düzeyinde arttı. ABD'de yıllık enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1'e sert yükselmişti.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Küresel iyimserlik kurdaki düşüşte ana belirleyici. Ancak Rusya riskini almak istemeyen bazı yatırımcılar risk iştahını Türkiye lehine kullanıyor. Bir diğer taraftan ise önemli teknik seviyelerin kırılmış olması daha fazla düşüşün de önünü açıyor" dedi.

Bankacıların verdiği bilgiye göre Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle yatırımcılar bu ülkelere ilişkin riskini azaltmak ancak küresel piyasalardaki risk iştahını da değerlendirmek istiyorlar. Buna paralel olarak yatırımcılar Rusya'ya aktaracakları bazı girişleri de Türkiye'ye yönlendiriyorlar.
Bu trend TL'nin bugün dolar karşısında gelişmekte olan diğer para birimlerinin de üzerinde performans göstermesine destek oluyor.

Reuters verilerine göre TL bugün dolar karşısında yüzde 0.75 değer kazanırken diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kazanç yüzde 0.1 ile yüzde 0.6 arasında yer aldı.

Euro, sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi

Öte yandan euro, ABD'de ve euro bölgesindeki faiz oranlarına dair görünümdeki farklılık ve Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımların euro bölgesi ekonomisini olumsuz etkileyeceği beklentisiyle bugün dolar karşısında sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Euro bugün dolar karşısında 1.3455 ile Kasım 2013'ten bu yana görülen en düşük seviyede işlem görürken yatırımcılar önümüzdeki günlerde de kayıpların görülmesini bekliyorlar.

Euro sterlin karşısında da 0.7883 ile Ağustos 2012'den beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Euro yen karşısında ise yüzde 0.2 düştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir