Sektör Danışmanlığı ile nitelikli insan göçünü dur denecek

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Konya işsizlik oranı en düşük iller arasında yer alıyor. Bunun yanında gelişmiş sanayi ve şehircilik yapısına rağmen yetişmiş işgücünü barındırmakta da ciddi sıkıntılar yaşayan bir kenttir.

Konya'daki nitelikli beyin göçü sorunu aşmak için Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi üniversite ile özel sektör işbirliğinde yeni bir model hayata geçiriliyor. Türkiye’de ilk defa uygulanacak “sektör danışmanlığı” ile KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri eğitim hayatları boyunca özel sektörde stajyer olacak. Bünyesinde 6 fakülte, 2 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu ve 2 enstitü bulunduran ve öğrenci mevcudu 4 bin rakamını aşan KTO Karatay Üniversitesi'nde birinci sınıfa başlayan her öğrenciye, öğrenim görmekte olduğu alan ile ilişkili KTO üyesi bir sektör danışmanının belirleneceği projeyle; öğrencilerin, mezun olduğunda iş kuracağı veya çalışacağı sektörle ilgili temel verilere sahip olmaları, mesleki ve sektörel donanımı öğrencilikleri devam ederken kazanmaları hedefleniyor.

Konya’nın sosyal ve ekonomik açıdan daha güçlü hale gelmesi için nitelikli beşeri sermaye göçünün durdurulması gerektiğini ifade eden Konya Ticaret Odası Başkanı ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, “20 bin üyesi ile Türkiye'nin en büyük 6'ıncı odası olan KTO ile Karatay Üniversitesi arasındaki bu ortaklaşa çalışma, üniversite-özel sektör işbirliğinin en başarılı örneği olmaya aday. Öğrencilerimizin geniş bir vizyona sahip olmaları, yeni imkânlar yakalamaları, teori ile uygulamayı bir arada görebilmeleri adına çok önemli bir fırsat oluşuyor. Bu sayede öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra profesyonel hayata geçerken kendilerini daha güvende hissedecekler” dedi. Konya’nın sosyal ve ekonomik açıdan daha güçlü hale gelmesi için, nitelikli eleman göçünün durması gerektiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Nitelikli beşeri sermayemizin göç etmesini durdurmalı, hatta göç almalıyız. Nitelikli beşeri sermayemizin göç etmesini durduracak projelere önem vermekteyiz” diyerek projenin önemini vurguluyor. Konya'nın gücüne güç katması için iyi eğitim almış nitelikli iş gücünü  barındırması gerekiyor. Bilim ve teknoloji altyapısı gelişmiş Konya'da üniversite-sanayi birlikteliğinin temelden başlayacak olması çok önemli bir gelişme. Bu proje ile şehrin ihtiyacı olan sektörlerde eleman ihtiyacının daha sağlıklı karşılanacağını düşünüyorum. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar