DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başladı

Türkiye’de ilk kez DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın üçüncüsü için ön kayıt dönemi başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’de ilk kez DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın üçüncüsü için ön kayıt dönemi başladı.

Geleceğin inşaat mühendislerini teşvik etmeyi amaçlayan yarışmada, depreme karşı en dayanıklı bina tasarımlarını yapan üç takıma toplamda 30 bin TL ödül verilecek. Yarışmada birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası hediye edilecek. Yarışmaya katılmak isteyen üniversite takımlarının 3 Mart’a kadar ön kayıtlarını tamamlamaları gerekiyor.

İnşaat mühendisliği öğrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve üçüncü yılına giren Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ön kayıt dönemi www.daskbinatasarimi.com adresinde başladı.

Yarışma 3 aşama halinde yapılacak

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na üniversitelerin inşaat fakülte ve bölümlerinde lisans seviyesinde eğitim gören öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğu beşer kişilik takımlar halinde başvurulabiliyor. Yarışma üç aşama halinde yapılacak. İlk aşamada Proje Ön Şartnamesi’ne uygun şekilde tasarlanan bina projeleri ön elemeden geçecek. İkinci aşamada ön elemeden geçen projeler, DASK tarafından sağlanacak malzemelerle Teknik Şartname’ye uygun bir şekilde bina model maketine dönüştürülecek. Son aşamayı ise İstanbul’da düzenlenecek final oluşturacak. Finalde, bina model maketlerinin şartnameye uygunlukları ile tasarlanmış ve analiz edilmiş oldukları depremleri simüle eden sarsma masası üzerindeki performansları değerlendirmeye tabi tutulacak. Üç kuvvetli yer hareketinden herhangi birinde yıkılmadığına karar verilen binalar arasında Nihai Yıllık Kazancı (NYK) en yüksek olan tasarım ve ugulamayı yapmış olan takım yarışmanın birincisi olacak. Yarışmada birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası hediye edilecek.

"Deprem mühendisliği özendirilmeli"

Yarışma hakkında konuşan DASK Koordinatörü İsmet Güngör, şunları söyledi: “DASK olarak, deprem tehlikesine karşı en etkili çözümün güvenli binaların inşası olduğuna inanıyoruz. Kurum olarak misyonumuz da ‘güçlü bina, güçlü güvence’ anlayışını temel alıyor. Bu anlayışı gerçek kılan en etkili faktörse hiç kuşkusuz ülkemizin inşaat mühendisleri. Dayanıklı binaların üretilmesinde önemli rol üstlenecek olan geleceğin inşaat mühendislerinin konuyla ilgili daha iyi yetişmelerine ve deprem mühendisliğine özendirilmesine katkılar sağlayacağına inandığımız yarışmamız, geleneksel bir niteliğe kavuştu ve gördüğü yoğun ilgiyle üçüncü yılına girdi. Yarışacak ekiplere şimdiden başarılar diliyorum.”