'Bursa Teknosab için 600 milyon TL'lik temel atıyoruz'

35 avukat çalıştı, 4 bin kişiden tapu alındı, Türkiye’nin ilk Teknosab’ında 200 milyon liralık kamulaştırma tamamlandı. Sıra 600 milyon liralık altyapı ihalesinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Teknosab’da 200 milyon liralık kamulaştırmayı tamamladı. 600 milyon liralık altyapı ihalesine çıkıyor. 25 milyar dolarlık yatırım çekilmesi planlanan bölgede, bir yabancı firmanın 1.5 milyar dolar yatırım düşündüğü belirtildi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “3. köprü, 3. havalimanı gibi kamu yatırımları dışında en büyük yatırım olacak” dedi. İbrahim Burkay, İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek, Bursa’nın 2023 hedefl eri için yürütülen çalışmaları ve projeleri anlattı. Birçok proje var. En önemlisi Teknosab. Daha önce DÜNYA gazetesinin birçok haberle duyurup takip ettiği bu projede önemli gelişmeler var. Oda, bedelini kendi kaynaklarından karşılayarak 200 milyonluk kamulaştırmayı tamamlamış. İbrahim Burkay, “4 bin kişiden tapu aldık. Almanya’dan sahipler, varisler getirdik. Kapanmış telefon faturalarını ödeyerek açtırdık, irtibat kurduk. 35 hukukçu bu işte çalıştı. Kamulaştırma işini tamamladık. Şimdi altyapı ihalesine hazırlanıyoruz” dedi.

Bursa’nın, hatta Türkiye’nin en önemli Endüstri 4.0 uygulama merkezi olarak planlanan Teknosab, organize sanayi bölgesi (OSB) kavramını tamamen değiştiren bir sistem öngördüğü için yeni bir mevzuat gerekecek. İbrahim Burkay, “Bursa’da 22 OSB var. Burası yeni nesil teknolojik OSB olacak. Hükümet projenin arkasında, destekliyor. Özel bir mevzuat istiyor. Bunun hazırlığı var. Biz buranın yönetimi için gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) oluşturuyoruz. Arsa satışı olmayacak. Konu ranta kapanıyor. Kuracağımız GYO aslında bir yatırım fonu olarak çalışacak ve gelirini Bursalı kazanacak” diye konuştu.

BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi işbirliği içinde 2017 yılı sonunda hayata geçirilecek Teknosab’ın büyüklükleri, hedefleri ile ilgili rakamlar şöyle:

•Alan büyüklüğü 10 milyon metrekare.

•Öngörülen yatırım 25 milyar dolar.

•Bölgeden gerçekleştirilmesi hedeflenen ihracat 2023 itibariyle 40 milyar dolar.

•Limana uzaklığı 26 kilometre. (Otobanın tam ortasında yer alıyor. Raylı sistem Bandırma’ya kadar gidiyor. İhracatın yüzde 78’inin karayolu ile yapıldığı Bursa’nın dünyada rekabet şansını artıracak.)

•Bölgede butik bir yüksek teknoloji üniversitesi kurulacak.

•Mükemmeliyet Merkezleri, Organize Ticaret Merkezi yer alacak.

•Güçlü fiber optik altyapıya sahip olacak. Akıllı binalar yapılacak. Bölge 350 MW enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan sağlayacak.

•İdaresini GYO gerçekleştirecek. Bireysel rant olmayacak. Arsa satışı yok. Yapılar kiralama usulü ile kullanıcıya verilecek.

İbrahim Burkay, “Yabancı gelip kiralıyor. Dahası kira ödemesini de vergiden düşebiliyor. Sanayicinin gayrimenkul yatırımı yapması gerekmeyecek. Bizim örnek aldığımız Güney Kore’deki model de böyle çalışıyor” dedi.

25 milyar dolarlık yatırım planı oldukça büyük. İbrahim Burkay bu konuda sorun olmadığını söyledi. İsmini açıklamadığı bir yabancı firmanın 1.5 milyar dolarlık yatırım planladığını belirterek, “Türkiye’yi 55 yıl önce ilk OSB ile tanıştırdık. Şimdi de Teknosab ile tanıştıracağız. Burada sağladığımız olanaklar çok cazip. Teknoloji bölgesi olduğu için yatırımda 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanma imkanı olacak. Arsa bina yatırım harcaması yok. Gelecek yıl sonu itibariyle orta ve yüksek teknoloji üreten şirketler, merkezini Teknosab’a taşıyacak. Halihazırda Türkiye’ye gelmeyi planlayan çok önemli küresel gruplar var” diye konuştu.

10 Teknosab’a ihtiyaç var

İstanbul’un ardından 14.5 milyar dolar ile ikinci büyük ihracat kenti olan Bursa’nın katma değer yaratmada ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Burkay, “2023’te ihracatta ortalama 4 dolarlık kg değeri Bursa’da şimdiden yakalandı. Tekstilde 14 dolara ulaştı. 2023’te ortalamada 8 dolara getirmek istiyoruz. San Francisco ve Baden-Württemberg’i model alarak katma değerli üretim gücü yüksek bir şehir olmak istiyoruz. Bursa’nın 2023’te 75 milyar dolar ihracat hedefinin 40 milyar doları Teknosab’dan gelecek. Ar-Ge harcamalarının GSMH’ye oranını yüzde 3’e çıkarmayı planlıyoruz. Bursa’nın halen 15-16 bin dolar olan kişi başı geliri 2023’te 35 bin dolar olursa, Türkiye de 25 bin dolara ulaşır. Hep dediğimiz gibi, Bursa büyürse Türkiye büyür. 500 milyar dolar ihracat için 10 Teknosab gerekiyor” dedi.

Gökmen’e 30 milyon kaynak

Bursa’nın ilginç projelerinden biri de Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi Gökmen’de yetiştirerek Türkiye’nin ilk astronotunu yerli uydu ile uzaya göndermek. Burkay “Oda olarak projeye 30 milyon TL üzerinde kaynak ayırdık. Gökmen’in en önemli sacayaklarından biri Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği içinde hayata geçen GUHEM, yaklaşık 13 bin metrekarelik kapalı alanda, 154 adet interaktif eğitim düzeneği, havacılık eğitim merkezi (simülatörler), uzay eğitim merkezi ve dikey rüzgar tünelini içeriyor. NASA her yıl 4-13 yaş arası çocukları gruplar halinde kampa alıyor. 3-4 bin meraklı çocuk yetiştirilerek geleceğin mühendisleri olarak uzay çalışmalarında kullanılıyor. Türkiye’den de astronot olacağım diye kişileri çıkarmamız gerekiyor. 850 milyon dolar bütçeyle yerli uydu yapacağız ama içinde Rus kozmonot mu yollayacağız? Bursa’nın oyun planı hazır. Oda olarak projeye 30 milyon TL üzerinde kaynak vereceğiz. Yer çekimsiz atmosferden astronot ortamına kadar Bursa’da her türlü altyapımız var” dedi.

Kompozit Mükemmeliyet Merkezi 50 milyon yatırımla kuruluyor

San Francisco ve Baden gibi bölgelerdeki mükemmeliyet merkezlerini örnek vererek şirketler nezdindeki Ar-Ge yapıları yerine Tasarım-Ticaret Merkezleri’nin çoğalması gerektiğini belirten Burkay, “Bursa’da Türkiye’deki ilk ve tek örnek olan Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ni kurduk. Merkezlerde inovasyona dayalı katma değerli üretimi güçlendirecek birçok Ar-Ge proje önerisi var. Firmalar ürüne bakıyor, trendler ne yönde ise ona göre proje satın alıyor. Ar-Ge projelerini nihai ürüne çeviriyor. Kalkınma Bakanlığı desteği ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’ne başladık. Otomotiv, makine ve tekstil sektörlerine yönelik kurulacak. 50 milyon TL yatırımın 30 milyon TL’sini Kalkınma Bakanlığı karşılayacak. Kalan tutarı BTSO olarak biz ödeyeceğiz. 2017 sonunda açılacak” diye konuştu.