Gayrimenkul sektöründe ‘lansman’ rekoru kırıldı!

Gayrimenkul sektörü sonbaharda lansman hareketliği yaşıyor. Bu yılın sonbahar aylarında 25’ten fazla markalı yeni proje görücüye çıktı. Bu projelerle birlikte 14 binden fazla konut satışa çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Konut sektörü bu yılın ağustos ayından itibaren yoğun bir lansman hareketliliğine girdi. Satışa çıkan yeni projeler eylül- ekim-kasım döneminde artarak devam etti. Geçen yıl bu dönemde 10 markalı proje lansmana çıkarken, bu yılın aynı döneminde satışa çıkan projelerin sayısı 25‘i, konut sayısı ise 14 bini geçti. Gayrimenkul sektörü için her sonbahar ve ilkbahar yeni projelerin tanıtıldığı ve satışa çıktığı dönemler olması açısından önemli bir zaman dilimi. Satışa çıkan yeni proje sayısındaki bu artışın ardında, sektöre çok sayıda yeni şirketin girmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra Emlak Konut’un başlattığı uzun vadeli taksit imkanı, bankaların faiz ve KDV indirimi gibi etkenler de firmaların yeni projeleri satışa çıkarmasını sağladı.

Büyük projeler de satışa çıktı

Bu yıl satışa çıkan yeni projelerin önemli bir bölümünün 1000 ve üstünde konut barındırdığı dikkat çekiyor. Eylülde satışa çıkan Mina Towers 1595, Yedimavi projesi 1047 adet konut barındırıyor. Ekimde satışa geçen Nef Bahçelievler’de 1023 ünite, Transform Fikirtepe projesinde 1080 konut bulunuyor. Kasımda Akzirve'nin satışa çıkardığı Strada Bahçeşehir projesinde ise 2 bin 500 konut bulunuyor. Yılın ilk 9 ayında 935 bin 811 konut satılırken, sonbaharda başlayan yeni lansman ve satış hareketliliğiyle birlikte sektörün 2016 yılını geçen yılın satış rakamları olan 1 milyon 289 bin adetlik rakamın üzerinde kapatması bekleniyor.
Dolar kuru sabitlendi

Satışa çıkan projeler kampanyalara da ağırlık veriyor. Peşin alımlarda yüzde 15’e varan indirimler göze çarparken, peşinatların ise yüzde 5’e kadar düştüğü dikkat çekiyor. Bankaların yanı sıra kendi finansman modelleri ile de satış yapan firmalar bazı projelerde faizsiz 48 aya kadar ödeme imkanı sunarken, dolarla satış yapan firmaların ise dolar kurunu 2.90 gibi seviyelerde sabitledikleri gözleniyor.

Projelerin satış hızında yavaşlama var

Sektördeki lansman hareketliliğini yorumlayan Torunlar GYO ve GYODER Başkanı Aziz Torun, farklı iş alanlarındaki çok sayıdaki girişimcinin gayrimenkul sektörüne giriş yapmasının, satışa çıkan proje sayısını artırdığını belirtti. Torun, “Yatırımlar ofis, otel, konut segmentinde yoğunlaşıyor. Alınan ruhsatlara ve yeni oyunculara baktığımızda bizim geçen yılın satış rakamlarının üstüne çıkmamız lazım. Fakat fiili durum böyle değil. Bu da talep yetersizliğine neden olabilir” yorumunu yaptı. Projelerin bulunduğu bölgedeki müşteri profilleri ve satın alma gücü araştırılmadan hazırlandığına vurgu yapan Torun şu uyarıyı yaptı: “Kimin elinde arsa varsa en kolay satılan ürün neyse ona göre proje yapılıyor. Bu da arz ve talep dengesini bozan bir unsur. Bu durum projelerin satış hızına yansımaya başladı. 2011-2012 yıllarına kadar proje tamamlandığında satışı da tamamlanıyordu. Şimdilerde lansmanlarda yüzde 50’sini, yüzde 60’ını satmak gibi bir beklenti içine girmemek lazım. Geliştiriciler finansman yapılarını buna göre belirlemeli.”

Son 3 ayda satışa çıkan konut projeleri

Eylül ayı projeleri

► Toya Yapı’nın Toya Next projesinde 480 konut,

► Yeşildağ İnşaat, Kağıthane 4401 projesinde 250 konut,

► Celaloğlu İnşaat’ın Motto İstanbul projesinde 90 konut,

► Babacan Yapı’nın Port Royal projesinde 897 konut,

► Beyler İnşaat’ın Bey Rezidans Esenyurt projesinde 280 konut,

► Gün İnşaat Kemerville projesinde 40 konut,

►Özak-Ziylan- Yenigün ortaklığıyla yapılan Büyükyalı projesinde 560 konut,

► Akfen İnşaat Bulvar Loft projesinde 822 konut,

► Gül Proje Ekspres 700 konut,

► APG İnşaat Rotamavi 193 konut,

► Mina Towers 1595 konut,

► Kalkavan Yapı, Hasan Sever İnşaat ve Gül Yapı projesi Yedimavi ‘de 1047 konut,

Ekim ayı projeleri

► Wehaliç projesinde 1600 konut,

► Erka Grup Kağıthane'de 180 konut,

► Nef tarafından yapılan Nef Bahçelievler ‘de 1080 konut,

► Mandarins Gayrimenkul’ün geliştirdiği The Mandarins Acıbadem’de 493 konut,

► Açı İş Ortaklığı tarafından hayata geçirilen Artı Tarabya projesinde 62 daire,

Kasım ayı projeleri

► Cathay Group - Liderlik Development’ın geliştirdiği Nivo Ataköy’de 314 konut,

► Ofton İnşaat-Elysium Es Beykoz projesinde 100 konut,

► Akzirve- Bahçeşehir Strada'da 2,500 konut,

► Artaş ve İnvest ortak girişimi projesi Vadistanbul Bulvar’da 275 ünite.

► Ferko, Ferko Line projesini, Dap Yapı ise Teras Kule’yi bu ay sonunda satışa çıkaracak.

Bu konularda ilginizi çekebilir