Projeden konut alanların yüzde 61’i senet kullanıyor

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı kasım ayı sonuçlarında markalı konut projelerinin satılık daireleri için alım yapanların hangi ödeme kanallarını tercih ettiği de ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı kasım ayı sonuçlarına göre konut projelerinden ev alanların ödeme tercihlerinde senet kullanımı yüzde 61. Senet kullananları yüzde 24’lük oranla peşinatla konut sahibi olanlar takip ediyor. Bankalardan konut kredisi kullanım oranının ise yüzde 15 seviyesinde olduğu görülüyor.

5 ayda senet kullanım oranı 3 kat arttı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılında projelerden konut sahibi olanların ödeme seçeneklerini aylık veriler halinde paylaşıyor. Buna göre 2016 yılı boyunca senet, peşinat ve banka kredisi kullananların aylara göre dağılımının nasıl şekillendiği de gözler önüne seriliyor. Temmuz ayı itibari ve Kasım ayı sonuna göre 5 aylık veriler, senet kullanarak ev sahibi olanların üç katı rakama ulaştığını gösterirken, banka kredisi kullanımının ise Temmuz ayında yüzde 43’lük orana sahipken Kasım ayında yüzde 15’e gerilemesi dikkat çekiyor.

REIDIN ve Doğuş Grubu iştiraki olan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan, senet kullanımındaki artışın gayrimenkul proje geliştiricilerinin sıfır faizli, banka kredisi gerektirmeyen vadeli satışları ön plana çıkarmasının doğal bir sonucu olarak yorumlanabileceğini ifade ediyor.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Temmuz-Kasım ayı sonuçlarına göre markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde;

Kasım ayında peşinat kullanım oranı yüzde 24, banka kredisi kullanım oranı yüzde 15 ve senet kullanım oranı yüzde 61, Ekim ayında peşinat kullanım oranı yüzde 32, banka kredisi kullanım oranı yüzde 33 ve senet kullanım oranı yüzde 35, Eylül ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 29 ve senet kullanım oranı yüzde 37, Ağustos ayında peşinat kullanım oranı yüzde 30, banka kredisi kullanım oranı yüzde 31 ve senet kullanım oranı yüzde 39, Temmuz ayında peşinat kullanım oranı yüzde 35, banka kredisi kullanım oranı yüzde 43 ve senet kullanım oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. REIDIN ve Doğuş Grubu iştiraki olan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com'un CEO'su Athmet Kayhan, senet kullanımındaki artışın gayrimenkul proje geliştiricilerinin sıfır faizli, banka kredisi gerektirmeyen vadeli satışları ön plana çıkarmasının doğal bir sonucu olarak yorumlanabileceğini ifade etti.

Kaynak: Zingat.com