TOKİ'nin restorasyon kredisi için yarın son gün

TOKİ tarafından verilen restorasyon kredisi için başvurular yarın sona eriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ), kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu amacıyla kullandırılan kredi için başvuru süresi yarın sona eriyor.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kullandırılan kredi başvurularının 3 Nisan'da başladığını anımsatarak, kredi miktarını bu yıl 160 bin liraya çıkardıklarını ifade etti.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlattıklarını hatırlatan Turan, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde 12 yılda bugün itibarıyla 726 proje için kredi açıldı, 513 taşınmaz kültür varlığının ise restorasyonu tamamlanarak idaremizce geçici kabulü gerçekleştirildi. İdaremiz tarafından tahsis edilen toplam kredi miktarı 72 milyon 171 bin 588,92 lira."

Yıllar içerisinde kredi üst limitini aşamalı olarak yükselttiklerini belirten Turan, "2005 ve 2006 yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek 160 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor." şeklinde konuştu.