Yabancıya da TL ile konut satışı başladı

Türk Lirası'na sahip çıkma kampanyasına lokomotif sektör gayrimenkulde katıldı. Birçok proje yerli-yabancı alıcı gözetmeden TL üzerinden satışa başladı. Ayrıca dövizini bozdurup konut alanlara da indirimler yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Piyasalarda doların ve euronun hızlı yükselişinin, reel ekonomiyi olumsuz etkilememesi için devletin aldığı önlemlere gayrimenkul sektörü de katıldı. Türk Lirası'na sahip çıkma seferberliği kapsamında konut projeleri doları bırakıp TL ile konut satmaya başladı. Konut firmalarının sadece yerli alıcıya değil aynı zamanda yabancıya satışta bile dolar yerine TL'yi seçtiği görüldü. TL ile satışın yanı sıra TL'ye destek amacıyla dolarını bozdurup konut almaya gelen alıcılara firmalar yüzde 20'lere varan indirim yapmaya başladı. Konut firmalarının yanı sıra emlak ilanı alan siteler de kampanyaya destek verdi. Bu sitelerin de emlak ilanlarını dolar yerine TL üzerinden almaya başladığı dikkat çekiyor.

Bursa ve Yalova'da Araplara yönelik yaptığı projelerle tanınan Beyttürk İnşaat da TL'ye dönüş hareketine katılan firmalardan oldu. 2017 yılında 1.000'i aşkın yeni konut inşa edecek olan Beyttürk İnşaat, yabancılara satışta dahi dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı. Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, "TL'ye dönüş hareketi büyüyor. Türkiye olarak topyekün seferber olduk. Türk Lirası'na sahip çıkıyoruz.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemleri doğrultusunda biz de Beyttürk İnşaat olarak tüm satışlarımızda yabancılara yaptığımız satışlar da dahil Türk Lirası kullanarak bu seferberliğe dahil oluyoruz" dedi.

Ege Yapı 3 yıl boyunca TL'den satacak

Ege Yapı, Türk Lirası'nın değer kazanması adına başlatılan kampanyaya etkin bir şekilde destek olacağını açıkladı. Ege Yapı'nın projelerinde ünitelerin satışları TL üzerinden gerçekleşiyor. Ege Yapı olarak her zaman ülke ekonomisi ve menfaati doğrultusunda hareket ettiklerini ifade eden H. İnanç Kabadayı, şunları söyledi:

"Bizim gibi lokomotif sektörlerin, iç ve dış hain güçlerin hamlelerine karşı hızlı aksiyon alma kabiliyetinin 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında piyasalara nasıl olumlu yansıdığını hep birlikte gördük. Şimdi ise Cumhurbaşkanı'mızın ve hükümetimizin çağrılarına güçlü bir şekilde destek verme zamanı. Ege Yapı olarak, bu zamana kadar hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde tüm satışlarımızı TL üzerinden yaptık. Sadece iç piyasaya değil, yabancılara da TL üzerinden satışları gerçekleştirdik. Daha önce açıkladığımız, 3 yıllık projeksiyonda hayata geçireceğimiz 8 projenin satışlarını da TL üzerinden yapacağız. Yaklaşık 2,5 milyar TL'lik bir yatırım ön görüyoruz."

Kabadayı, ayrıca, dolar veya euro ile alacakları yani ithal malzeme ihtiyacını da minimum düzeyde tutma kararı aldıklarını açıkladı.

Fuzul Grup da, konut satışında tamamen Türk Lirası dönemine geçti. Yabancıya satışta bile doların kullanılmaması kararını aldı. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, "Biz Fuzul Grup olarak 2016 yılında yaptığımız yatırımların çok daha fazlasını 2017 yılında gerçekleştireceğiz. Yatırımlarımızı yaparken de ‘Türk Lirası' dışında herhangi bir yabancı para birimi kullanmayacağız. Yabancıya konut satarken de dolar-euro'yu değil; Türk Lirası'nı kullanacağız" dedi.

Dövizi bozdurana indirimler de var

2009'dan bu yana inşaat sektöründe önemli projelere imza atan Huzurlu İnşaat da, Türk Lirası'nın değerlenmesi için başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek verdi. Huzurlu İnşaat, 10 bin dolar bozduran her vatandaşa İstanbul Beylikdüzü'nde konumlandırdığı Huzurlu Marmara projesinde yüzde 10 indirim sağlıyor. Babacan Yapı da 'dövizini bozdur Türk Lirası'na sahip çık' kampanyasına konut sektörüne destek veren firma oldu. Babacan Yapı, dolarını bozdurup belgesiyle gelen herkese konut alımlarında yüzde 20 indirim sağlayacağını açıkladı.

EMLAK İLANLARI DA DOLARDAN TL'YE DÖNÜYOR

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet. com'un Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, Emlakjet.com verilerine göre ocak ve kasım ayı arasındaki 11 aylık dönemde döviz üzerinden verilen ilan adedinin toplamda yüzde 20 oranında düşüş göstermesine dikkat çekti. Kunter, yüzde 72 ile Bursa ve yüzde 59 ile Kocaeli‘nin en çok düşüş yaşanan iller olarak dikkat çektiğini kaydetti.

DÖVİZ SÖZLEŞMELERİ TL'YE ÇEVRİLEBİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dolar yerine TL kullanın" çağrısı iş dünyasından destek gördü. Akıllardaki soru işareti ise dolar üzerinden yapılan sözleşmelerin, TL'ye çevrilip çevrilemeyeceği. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, sözleşme kurulduktan sonra taraflarca öngörülemeyen durumlar nedeniyle, sözleşme şartlarının bir taraf aleyhine beklenmedik şekilde değişmesi durumunda sözleşmelerin yargı tarafından yeni koşullara uyarlanmasının hukuken mümkün olduğunu söyledi.