Albayrak: Aramaya iki gemi ile devam edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hız verileceğini bu kapsamda yürütülen faaliyetlere iki gemi ile devam edileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin denizde petrol ve doğalgaz arama noktasında çok daha aktif yol alacağını belirterek, "Sadece bir gemimizle değil, mart sonu, nisan başı gibi ismini büyüklerimizin koyacağı ikinci gemimizle birlikte devam edeceğiz. Biri Karadeniz de, diğeri Akdeniz de artık hiç durmadan üç boyutlu sismikle çalışacağız, çok daha aktif bir yıl olacak" dedi.

Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) 8. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım sektöründe konulan hedefler çerçevesinde 2015'e kıyasla 2016 yılında ciddi mesafe alındığını ama istenilen düzeye hala gelinemediğini dile getirdi.

Bu yılın elektrik dağıtım sektöründeki hedefler açısından daha başarılı sonuçların alınacağı bir yıl olacağını da aktaran Albayrak, "Gerek çağrı merkezleri gerek teknik memnuniyet gerekse lokal ve bölgesel yatırımların hayata geçmesi noktasında önemli oldu. Bunun takibini daha sıkı yapacağız" diye konuştu.

"Kış aylarında yaşanılan sıkışıklıkları geride bırakacağımız bir dönem olacak"

Albayrak, geçen yıl enerjide "yerli ve milli" ilkesinden hareketle elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 49 ile rekor seviyeye ulaştığını anımsatarak, bu gelişmelerin, Türkiye'nin cari açığının daraltılmasına pozitif anlamda katkı sunacağını söyledi.

Sözlerine, "Geçen yıl elektrik üretiminde yerli kömürün payında yüzde 23, yenilenebilir kaynakların payında yüzde 31 artış oldu. Doğalgaz sektöründe önemli adımlar attık, kaynak çeşitliliği ve depolamada tarihi bir yıl oldu" diyerek devam eden Albayrak, "Sisteme gaz basma kapasitesi açısından önemli bir yıl oldu. Günlük gaz basma kapasitesi 190 milyon metreküpten, 240-250 milyon metreküplere çıktı. Bu yıl inşallah 300 milyon metreküpü yakalayacağımız bir yıl olacak.

TANAP devam ediyor, önümüzdeki yılın ikinci yarısında hayata geçecek. Türk Akımında, inşaat süreci de 2019'a kadar tamamlanacak. Dolayısıyla 6-7 boru hattının geliştirildiği, LNG kapasitesinin genişletilerek daha aktif bir şekilde rol alacağı, 2 yeni FSRU ile depolama kapasitesinin 2,7 milyar metreküplerden 10-11 milyar metreküplere çıkacağı çok daha büyük bir doğalgaz piyasasından bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Akdeniz de stratejik bir parçamız"

Albayrak, "Sadece bir gemimizle değil, mart sonu, nisan başı gibi ismini büyüklerimizin koyacağı ikinci gemimizle birlikte devam edeceğiz. İki tane önemli büyük denizcinin, kardeşin belki çok daha aktif bir şekilde biri Karadeniz de, diğeri Akdeniz de artık hiç durmadan üç boyutlu sismikle çalışacağı, çok daha aktif bir yıl olacak.

Artık sismikten ziyade daha farklı bir strateji ile önümüzdeki 5 ila 10 yılda sadece Karadeniz değil, Akdeniz'de de arama sondaj ve kuyu çalışmalarını başlatacağız. Ne kadar ararsanız, o kadar bulursunuz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir