'Cumhurbaşkanı çılgın projeyi açıklayacak'

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nde ilk gaz basma işlemi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle yapılacak. BOTAŞ Genel Müdürü Özcan, Erdoğan'ın törende doğalgaz depolama alanıyla ilgili 'çılgın proje' açıklayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün gerçekleştirilecek açılış töreni öncesi tesisle ilgili açıklama yaptı.

Özcan, proje kapsamında Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık 1.400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, 12 kavern (suni mağara) oluşturulduğunu söyledi.

Proje kapsamında, tuz kavernlerine su basılıp, tuzun eritilerek dışarı çıkarıldığını ve kavernlerin doğalgaz depolamaya elverişli hale getirildiğini belirten Özcan, bu 12 kavernin tamamlanması ile toplam 1,2 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacağını, günlük maksimum 44 milyon metreküp gazın Türkiye şebekesine verilebileceğini ifade etti.

Özcan, pompa istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisinin kurulumunun tamamlandığını anlatarak, "Toplamda 1,2 milyar metreküp yıllık çalışma gazı ve günlük 40 milyon metreküp geri üretim kapasiteli tesisin bir bütün olarak devreye alınması planlanlanıyor. Proje, yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu. Cumhurbaşkanı'mız çok önemli bir müjdeyi de açılış sırasında verecek. Bu müjde, doğalgaz depolamada dünyada örneği az görülen bir proje olacak. Depolamanın çılgın projesi diyebiliriz"