Rusya petrolden 1,5 trilyon ruble gelir bekliyor

Rusya Enerji Bakanı Novak, "Petrol fiyatlarındaki artış sayesinde Rusya'nın bütçesine 2017'de ilave 1,5 trilyon ruble gelir sağlanacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile varılan üretim kısıntısı anlaşmasının enerji sektörü için geçen yılın en önemli olaylarından biri olduğunu belirterek, anlaşmanın etkili olabilmesi için diğer ülkelerin de üretim kısıntısına yüzde yüz katılım sağlaması gerektiğini bildirdi.

Rus haber ajansı Interfaks'a konuşan Novak, OPEC ile varılan anlaşmanın Rus ekonomisine etkilerini değerlendirdi.

Anlaşmanın, enerji sektörü için 2016'nın en önemli gelişmelerden biri olduğunu vurgulayan Novak, "Rusya'nın aktif rolü olmasaydı bu anlaşmanın gerçekleşmeyecekti. Ancak anlaşma, yüzde yüz katılım sağlandığında etkili olabilir." diye konuştu.

Novak, üretimin kısılmasına yönelik anlaşmayla petrol fiyatlarının 35-40 dolardan 55 dolar seviyesine yükseldiğini hatırlatarak, Rus petrol şirketlerinin gelirlerinin de günlük 110 milyon dolar artırdığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki artışın bu yıl Rusya'nın bütçesine ilave 1,5 trilyon ruble gelir sağlayacağını öngördüklerini anlatan Novak, "Bu sayede Rus şirketlerinin de bu yıl toplam 700 milyar ruble ek gelir sağlayacağını tahmin ediyorum." ifadesini kullandı.

Rusya'nın şubat ve mart ayında petrol üretimini kısmaya devam edeceğinin altını çizen Novak, ülke olarak taahhüt ettikleri kısıntı oranına ulaşacaklarını dile getirdi.

OPEC ile varılan anlaşma sonrası günlük petrol üretimini 300 bin varil kısmayı taahhüt eden Rusya, ocak ayında günlük petrol üretimini 120 bin varil azaltmıştı. Rusya'nın petrol ve doğalgaz ihracatı gelirleri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,7 azalarak 73,6 milyar dolara geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir