'Yalıtımsız, 10 milyar dolar boşa gidiyor'

GN Gurup Başkanı Güney, Türkiye'de konutların 4'te 3'ünün yalıtımsız olduğunu, bunun da 10 milyar dolar enerji masrafının boşa gitmesi demek olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GN Gurup Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney, Yalıtımın ülke ekonomisine katkısına değinerek, ''Aşağı-yukarı 16 milyonun üzerindeki konutun yaklaşık 12 milyona yakını yalıtımsız. Bu yılda 10 milyar doların boşa gitmesi demek. Yalıtımlı binalarla boşa giden 10 milyar doları minimize etmek ve ülke ekonomisine tekrar kazandırmak istiyoruz'' dedi.

İstanbul'da 6. Konut Yöneticileri Mantolama Konferansı gerçekleştirildi.

Konut yöneticilerini sektör liderleri ile buluşturan konferans İstanbul Ataşehir'de gerçekleştirildi. Konferansa yaklaşık bin kişi katılım gösterdi. Konferansta enerji verimliliği ve yalıtım alanında uzmanlar ile Enerji Bakanlığı'ndan yetkililer Enerji Kimlik Belgesi, yalıtım konusunda doğru bilinen yanlışlar, yalıtımlı binaların ülke ekonomisine sağlayacağı faydalar konusunda deneyim ve görüşlerini paylaştı. 

Panelde konuşan GN Gurup Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney, ''Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi; enerji. Enerjinin büyük kısmı yalıtımsız binalarda tüketilmekte. Bu konferansla amacımız, insanların bu anlamda bilinçlenmesini sağlayabilmek. Ekonomi için yalıtımsız binalarda boşa giden enerjiyi bertaraf edebilmek'' dedi.

'Yakın gelecekte enerji kimlik belgesi sorulacak'

Mayıs ayında yürürlüğe girecek enerji kimlik belgesinin konutlara faydasını değerlendiren Güney, ''Mayıs ayından itibaren bu belgeyi almadan alım-satım ve kiralama işlemlerini yapamayacağız. Bu belge ile her binanın enerji sınıfını belirleyemeye başlayacağız. Eskiden insanlar daire bakarken mutfağı ve salonu nasıl diye incelerdi. Son zamanlarda mantolama var mı diye soruyorlar. Artık enerji kimlik belgesini soracaklar. Çünkü bu belgeye bir binanın enerji sınıfı direkt ortaya çıkacak. Burada A, B, C sınıfları yeşil bina sınıfı dediğimiz sınıfta yer alacak. Bunlar devlet tarafından özel teşvikler almış olacak. Amaç, enerji kimlik belgesiyle binaların daha enerji verimli binalar haline dönmesi için tüketiciyi teşvik etmek'' diye konuştu.

'10 milyar dolar boşa gidiyor'

Yalıtımın ülke ekonomisine katkısına değinen Güney, ''Aşağı-yukarı 16 milyonun üzerindeki konutun yaklaşık 12 milyona yakını yalıtımsız. Bu yılda 10 milyar doların boşa gitmesi demek. Yalıtımlı binalarla boşa giden 10 milyar doları minimize etmek ve ülke ekonomisine tekrar kazandırmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.