Küresel çimento birliğini bir Türk örgütledi

HeidelbergCement Group’un uluslararası ticaret şirketi HC Trading’in CEO’su Emir Adıgüzel, Dünya Çimento Birliği’ni (The World Cement Association) oluşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

HeidelbergCement Group’un uluslararası ticaret şirketi HC Trading’in CEO’su Emir Adıgüzel, dünyadaki çimento üreticilerini çatısı altında toplayan Dünya Çimento Birliği’ni (The World Cement Association) kurdu. Adıgüzel’in İcra Kurulu Başkanı olduğu DÇB, benzer örgütler dünya çelik üreticileri birliği, dünya pamuk üreticileri birliği gibi, küresel çimento üreticilerinin ortak görüşlerini temsil ve sektörde adil rekabete katkı amacına yönelik olarak faaliyette bulunacak.

DÇB’nin, çimento üreticisi şirketlerin küresel ihtiyaçlarına yanıt verebilme ve sektörün ortak görüşlerinin dile getirilmesi ihtiyacından doğduğunu belirten Emir Adıgüzel, birliğin büyük grupların veya büyük ülkelerin dominant olacakları bir yönetime izin vermeyen yapı olarak örgütlendiğini söyledi. DÇB’nin bölgesel birliklerin alanına girmemeye özen göstereceğini, sadece tamamlayıcı unsur olarak gerekli görüldüğü noktalarda destek vereceğini ifade eden Adıgüzel, birliğin faaliyet alanlarıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

“DÇB bölgesel birlikleri çatısında ‘ilişkili üyeler’ olarak barındırarak ortak çalışma platformunu yaratacak global katkıyı sağlayacak. DCB bugün bölgesel birliklerde bulunmayan global insan kaynakları platformu, uluslararası sorunlarda arabuluculuk, gelişmekte olan ülkelere teknik ve teknolojik destek, global müdahale gerektiren sosyal yardımlaşma projelerine destek, uluslararası ticarette adil rekabetin sağlanması, dünyadaki eskimiş çevreye zararlı teknolojilere sahip üretim tesislerinin kapatılması veya yenilenmesi, global çimento istatistikleri gibi bir çok konuda sektöre hizmet verecek.”

Emir Adıgüzel, DÇB’nin tüm dünyada adil rekabeti teşvik edeceğini ve tüm toplantılarında rekabet hukuku uzmanı bulundurarak rekabete aykırı en küçük bir oluşumu anında önleyecek tedbirleri alacağını da kaydetti. DÇB’nin asil üyelerinin çimento ve klinker üretici ‘kurumsal üyeler’den oluşan şirketler olduğuna işaret eden Adıgüzel, TÇMB gibi bölgesel birliklerin de ‘ilişkili üye’ sıfatıyla temsil edileceklerini söyledi.

Emir Adıgüzel, dünyanın çeşitli ülkelerindeki çimento şirketlerinin birliğe başvurarak üretim sistemlerinin DÇB tarafından belirlenen üstün kalite yönetimi kriterlerine uyup uymadığının tespitini isteyebileceklerini, üstün kalite sertifikası verilmesi için yönetim kuruluna teklifte bulunabileceklerini de kaydetti .

İlk genel kurul aralıkta

Merkezi Londra’da bulunan DÇB’nin seçimli ilk genel kurulu da aralık ayında bu kentte yapılacak. Genel kurulda başkan ve yönetim kurulu için üye seçimleri yapılacak. DCB’nin ana sözleşmesi her büyük gruba en fazla bir yönetim kurulu üyeliği öngörüyor. En fazla oyu alan ilk 12 şirket yönetime seçilecek. Büyük üretici ülkelerin hakimiyetini önlemeye yönelik olarak da yönetim kuruluna her ülkeyi temsilen sadece bir üye seçilebiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir