Mars, Hadımköy'de depo açıyor, filoya 100 araç yolda

Mars, 30 milyon euro yatırım yaptığı Hadımköy'deki lojistik merkezini yakında açıyor. Filoya ise 100'e yakın çekici ve treyler eklenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Türkiye'nin önde gelen lojistik şirketlerinden Mars, 30 milyon euro yatırım yaptığı Hadımköy'deki lojistik merkezini yıl sonunda hizmete açmayı planlıyor. Şirket ayrıca bin 860 adetlik araç filosuna 100'e yakın çekici ve treyler almaya hazırlanıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında satın alma ve işbirliğine yönelik araştırmalar da sürdürüyor. Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, şirketin 2016 büyüme hedefinin yüzde 12'nin üzerinde olduğunu söyledi.

1989 yılında kurulan Mars Logistics; Mars Lojistik Uluslararası Taşımacılık Depolama Dağıtım, Mars Hava ve Deniz Kargo, Mars Sigorta ve Mars Logistics S.A.R.L. şirketlerinden oluşuyor. Binin üzerinde çalışanı bulunan şirket, merkezi İstanbul Yenibosna'da olmak üzere Avcılar, Tuzla, Esenyurt, Kocaeli, Bursa, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda, yurtdışında ise Lüksemburg, Trieste, Guangzhou ve Shanghai'da şubeleri bulunuyor.

2015'te tam kapasite çalıştı, hedefi aştı Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, 2015'te başarılı bir yıl geçirdiklerini ve hedeflerinin üzerinde buyüme sağladıklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıl filoya 200 araç eklediklerini ve Anadolu Yakası'nda iki yeni depo açtıklarını hatırlatan Tulgar, “Araçlarımız boş kalamdığı gibi düzenli olarak çalıştığımız taşeron alt firmalardan da anlaşmalarımız devam etti. Bunun da sebebi otomotiv ve tekstil başta olmak üzere inşaat projelerindeki taşımalardaki yoğunluğumuz oldu. Hedefimiz olan yüzde 12 büyümeyi 1-2 puan aşarak yılı başarıyla tamamladık. 2015'te 225 milyon euro ciro yaptık” şeklinde konuştu.

2016 yılında da başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Tulgar, özellikle geçtiğimiz bayramda öngördükleri gibi ciddi bir ihracat talebi ile karşılaştıklarını ve bunun sonucunda Mars Logistics olarak Ramazan Bayramı öncesindeki haftada ihracat çıkış rekoru kırdıklarına dikkat çekti. İthalatta ise durgunluğun devam ettiğini dile getiren Tulgar, eylül ayında Kurban Bayramı sonrasına kadar canlanma beklemediklerini söyledi. İharacatta ise Kurban Bayramı'ndan sonra hareketlenme beklediklerini anlatan Tulgar, “Son dört ayın özellikle tekstil ve otomotivde hareketlilik olmasını bekliyoruz” dedi.

İran pazarına odaklanacak

Yeni pazarlara odaklandıklarını özellikle gündemlerinde İran olduğunu açıklayan Tulgar, şöyle konuştu: “Bundan 3 sene öncesine kadar İran'a 80-100 araçlık ciddi bir pazarımızdı. Şimdi tekrar İran pazarına yönelik planlarımız var. Zaten bu pazarda ciddi bir 'know how'a sahibiz. O nedenle İran'a Avrupa'dan transit veya Türkiye'den olmak kaydı ile taşıma planlıyoruz. Yine Türki Cumhuriyetlere önem veriyoruz. Rusya'da depolama ve dağıtım konusunda bir firma ile anlaşma halindeydik. Ama orada ciddi bir devaliasyon oldu. Beklemeye aldık. Askıda bekletiyoruz. Uygun zamanda yeniden gündeme alacağız." Yeni bir gelişme olarak Güney Almanya'daki bir firma ile blok tren anlaşması yaptıklarını da aktaran Tulgar, bunun gibi yeni anlaşmalar üzerinde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yurtdışında 2016 için bir yatırım planları olmadığını ancak, araştırmalarının ve fizibilite çalışmalarının hep sürdüğünü belirten Ali Tulgar, “Uygun fırsatlar çıktığında yurtdışında yatırım ve işbirliğine sıcak bakıyoruz. Bu finans gücüne ve altyapıya sahibiz. Yurtiçinde şirket satın almak konusunda da araştırmalar sürüyor. İyi bir fırsat gördüğümüzde değerlendireceğiz” dedi.

2016’da yüzde 12 büyüme hedefliyor

Bu yıl 2015'te olduğu gibi yüzde 12'ye yakın büyüme hedeflediklerini ifade eden “Senenin ilk yarısına baktığımızda bu hedefi yakalayacağımız hatta biraz daha fazla büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Yeni yatırıma gitme düşünncemiz var. Filomuza yine hem çekici hem treyler olarak yatırım planlıyoruz. Bununla ilgili görüşmelere başladık. Yakında bu konuda açıklama yapmış oluruz. 100 araca yakın filoyu büyütme planımız var. Şu anda filomuzda bin 860 araç var. Görüştüğümüz firmalardan olumlu yanıt gelirse alacağımız miktarı daha da artıracağız. Son çeyrek ya da 2017'nin ilk çeyreğinde 30 bin euro yatırım yaptığımız lojistik merkezimizi hizmete açacağız” şeklinde konuştu.