2015, 3 alanda rekor yılı olacak

OSD Başkanı Önen, "Otomotivde 2015 yılı, üretim, ihracat ve pazarda rekorların kırıldığı bir yıl olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, "Seçim neticelerinin güven endeksine olumlu yansıması, otomobilde yeni projelerin devreye girmesi ve sektörel temponun artmasıyla üretim, ihracat ve pazarda 2015 rekorlar yılı olarak gerçekleşecek" dedi. 

Kudret Önen, OSD tarafından hazırlanan "2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu"na yönelik düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Otomotiv sektörünün 2015 yılının ilk 10 ayında gösterdiği performansın değerlendirildiği raporla ilgili açıklamalarda bulunan Önen, 2015'te iç pazarın 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 33,4 ve ihracatın adet bazında yüzde 11,7 artış kaydettiğini söyledi. 

 Önen, iç pazarda hızlı büyümenin eylül ve ekimde seçimler nedeniyle yavaşlasa da, yeni ürünler, yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanmasının otomotiv sanayisinin kararlı büyümesine destek olduğuna dikkati çekerek 2015 yılındaki ihracat artışına paralel olarak üretimin 1 milyon 350 bin adedin üzerine çıkmasının beklendiğini, bu rakamın 2011'deki 1 milyon 190 bin adetlik rekorun yaklaşık 150 bin adet üzerinde olduğunu hatırlattı. 

OSD Başkanı Önen, artan ihracat adetlerine rağmen, avro/dolar paritesi sebebiyle ihracat rakamlarında dolar bazlı göreceli gerilemeye karşın avro bazlı artış görülmekte olduğunu belirtti. 

"Üretim kapasitesi 1 milyon 750 bine ulaştı" 

"2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayimizin üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaştı, üretim ve ihracatta ciddi artışlar gerçekleşmeye başladı. 2015 yılı üretim, ihracat ve pazar açısından rekorların gerçekleşeceği yıl olacak" diyen Önen, üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 350 bin adede karşılık ihracatta 970 bin adetle rekor bir yıl beklediklerine dikkati çekti. 

Önen, 2016 yılında tamamlanacak yeni yatırımların katkısıyla sanayinin daha da yüksek üretim ve ihracat adetlerini gerçekleştireceğine de inandıklarını kaydetti. 

"Ar-Ge payında 3'üncü sıradayız" 

Türk otomotiv sanayisinin tüm sanayi kolları içerisinde en katma değerli sektör olduğuna vurgu yapan Önen, "Sanayimiz birçok açıdan Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri. Ekim 2015 itibarıyla Türk otomotiv sanayisi, Türkiye genel ihracatının yüzde 15'ini tek başına gerçekleştiriyor. 'Türkiye'nin lokomotif sektörü' söylemimizi Ar-Ge ve istihdam açısından da söyleyebiliriz. Artık komple araç tasarımı yanı sıra dizel motor ve güç aktarma organları tasarımı yeteneği ve yetkinliğiyle küresel tasarım becerisine ulaşıldı. Ülkelere göre otomotivin toplam Ar-Ge içerisindeki payına bakıldığında yüzde 18,9'luk payımızla yüzde 31,7'lik paya sahip Almanya ve yüzde 19,8'lik paya sahip Japonya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyoruz" dedi. 

"Sektör, 500 bin kişiye istihdam sağlıyor" 

OSD Başkanı Önen, "Sanayimiz artık 50 bin kişi ana sanayide olmak üzere değer zinciri içerisinde yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlıyor. Özetle otomotiv sanayisi faaliyetlerinde meydana gelebilecek herhangi bir artışın değer zinciri üzerinde oluşturacağı etki son derece açık. Otomotiv sanayisinde ortaya konan her bir ek istihdam, çarpan faktörü ile toplamda yüzde 10'a varabilecek istihdam artışı oluşturma potansiyeline sahip" değerlendirmesinde bulundu. 

"Seçim sonucuna bağlı istikrar iç talep için olumlu" 

Seçim neticesi olan istikrara bağlı olarak iç talebin mevcut olumlu durumu koruyacağını öngördüklerini ifade eden Önen şunları söyledi: 

 "Sanayimizi yakından ilgilendiren hükümet programına temel olacağını düşündüğümüz seçim beyannamesinin otomotiv sanayisine ilişkin önemli tespitler yapması ve stratejiler ortaya koyması, sanayimizin büyümesinin sürdürülebilir kılınması adına memnuniyet verici. Umut ediyoruz ki beyannamede otomotivin öncelikli sektör olarak ele alınması ve tasarım, Ar-Ge, üretim ve satış-pazarlama süreçlerinin yurt içinde geliştirilmesi, katma değerinin artırılması hususundaki yaklaşımlar hükümet programında da karşılığını bulacaktır" 

"Otomotiv Sanayi Müsteşarlığı kurulmalı" 

Türkiye'nin ihracattaki lokomotif sektörü otomotiv sanayisinin sürdürülebilir ve süreklilik arz eden başarıları için Ar-Ge teşviklerinin sürdürülmesi ve geliştirilmesinin yanı sıra iç pazarda sürdürülebilir büyümenin devam etmesinin önemli olduğunu dile getiren OSD Başkanı Önen, ancak bunlarla birlikte ekonomimiz içindeki yeri dikkate alındığında, otomotiv sanayisini ilgilendiren tüm mevzuatın tek bir çatı altında toplanmasıyla sektörün hareket kabiliyetinin geliştirilebileceğinin de gözardı edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Önen, tüm bu olgular ışığında, strateji oluşturmak, ileriye dönük daha iyi hedefler koymak, mevcut ilişki ve sektöre verilen önemi daha iyi noktalara çekebilmek adına  'Otomotiv Sanayi Müsteşarlığı'nın kurulmasının en büyük arzuları olduğunu söyledi. 

Yeni otomobil projeleri olumlu katkı yapıyor 

Otomotiv sanayisinin 2004'ten bu yana, 2011 yılı hariç, her yıl dış ticaret fazlası vermekte olduğunu belirten Önen " 2015'in ilk 9 ayı sanayimizin ihracat artışına rağmen dış ticaret açığı (eksi 319 milyon dolar) verilen bir dönem oldu. Yeni devreye giren otomobil projelerinin ihracata olumlu katkısı ile eylül ayında gerçekleşen pozitif etkinin son çeyrekte de devam etmesi yıl toplamında farkın azalmasına neden olacaktır. Bilhassa teşviklerle desteklenen yeni projeler, 2016 yılında ihracat bazlı üretim artışı sağlayacak. 2015 benzeri bir iç pazar olursa toplam üretimde 2016 yılında da rekor kırma imkanı söz konusu" dedi. 

"Asgari ücret artışı maliyetleri artıracak" 

Önen, 'asgari ücretin artırılmasının sektöre olan etkisine'  yönelik soruya ise  "Asgari ücretin artırılması otomotiv sanayisini dolaylı etkileyecek ve maliyetleri artıracak. Gerekli önlemlerin alınacağını düşünüyoruz. Bekleyip göreceğiz" şeklinde yanıt verdi. 

Öte yandan, sektörel  gelişmeleri yakından takip ettiklerini de söyleyen OSD Başkanı Kudret Önen, OSD'nin TAİD ve TAYSAD ile birlikte katkıda bulunacağı 21-24 Mayıs tarihlerinde Tüyap'ta düzenlenecek "COMVEX İstanbul 2016, 5. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı"na 52 ülkeden katılımcının geleceğini ve bu etkinliğin bölgesel açılım için fırsatlar taşıdığını vurguladı. 

Toplam üretim 1 milyon 107 bin adet 

"Otomotiv Sanayii 2015 Ocak-Ekim Dönemi Değerlendirme Raporu"na göre; toplam pazar, 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 33,4 büyüme kaydederek 760 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 arttı ve 1 milyon 107 bin adede ulaştı. 

2015 yılı Ocak-Ekim döneminde otomotiv sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 11,7 oranında arttı ve 807 bin adet oldu. Rapora göre, geçen yıl aynı dönemde 722 bin adet araç ihraç edilmişti. 

Üretimin mevcut şekilde devam etmesi durumunda 2015 yılında 1 milyon 350 bin adede ulaşılması ve otomotiv sanayisinde rekor üretimin gerçekleştiği yıl olması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir