Bursa Otomotiv Buluşmaları sektörü bir araya getirecek

Bursa, 14-16 Kasım tarihlerinde otomotiv sektörünün ilk uluslararası ikili iş görüşmeleri organizasyonu olan Bursa Otomotiv Buluşmalarına ev sahipliği yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Ticari heyetler ve ikili iş görüşmeleri amaçlı turlar organize eden Bursalı firma Karibu Turizm ile partner firması Advanced Business Events (ABE) işbirliğinde gerçekleştirilecek olan Bursa Otomotiv Buluşmaları, otomotiv sektörünün yerli ve yabancı oyuncularını bir araya getirecek. Uluslararası düzeyde ikili iş görüşmelerinin yoğunlukta olması beklenen Bursa Otomotiv Buluşmalarında, 400 civarı yerli ve yabancı OEM, Tier 1 ve Tier 2 firmaları yer alacak olup, katılımcı firmaların en az yüzde 40’ının yabancı olması hedefleniyor.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ve Ekonomi Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenen Bursa Otomotiv Buluşmalarının, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleştirileceğini söyleyen Karibu Genel Müdürü Gözde Demirel, “Bursa’da ilkini bu sene gerçekleştirecekleri Bursa Otomotiv Buluşmalarını 14-16 Kasım tarihlerinde düzenleyeceğiz. Yoğun ikili iş görüşmelerinin yapılacağı etkinliği 2 yılda bir yapmayı, 20 yıl sürmesini planlanıyoruz. Yaklaşık 4 farklı sektörde de yine benzer bir organizasyon düşünüyoruz” dedi.

2017-2018’de yurtiçi organizasyonları artırmaya odaklanacaklarını belirten Demirel, “Geçen yıl, dünyanın önemli ikili iş görüşmeleri firması olan Advanced Business Events ile partnerlik anlaşması imzaladık. Onlarla beraber 14-16 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenecek Bursa Otomotiv Buluşmalarını organize ediyoruz. Bu firmanın dünyadaki tüm heyetlerinin de Türkiye delegasyonunu yapıyoruz” diye konuştu. İş alanlarının yüzde 70’ini ikili iş görüşmelerinin oluşturduğuna değinen Demirel, “Otomotiv, tekstil, medikal, gıda, plastik ve bilişim sektörlerinde yoğun ikili iş görüşmeleri yapıyoruz. Afrika ve Amerika kıtası ile yoğun çalışıyoruz. İhracatçı Türk firmalara ürünlerini tanıtma imkanı sağlarken, yabancı delegasyonları da Türkiye’ye getirerek ikili iş görüşmelerini organize ediyoruz. Ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, organize sanayi bölgeleri gibi işbirliği kuruluşların sektörel ticari heyetleri ile yoğun çalışıyor, doğru ihracatçı firmayı doğru alıcıyla buluşturmaya dikkat ediyoruz. Hakim olmadığımız sektörlere girmiyoruz” bilgisini verdi.

Demirel, İstanbul ve Bursa’nın yanı sıra İzmir, Manisa, Kocaeli, Adapazarı illerinde de yoğun çalıştıklarını, bu sene de Eskişehir’de ilk kez mobilya ve yapı malzemeleri sektörlerini buluşturacaklarını belirtti.

“Daha fazla yabancıyı Türkiye’ye getirmek istiyoruz"

İkili iş görüşmeleri organizasyonlarının yüzde 80’ini yurtdışına götürdükleri heyetlerin, yüzde 20’sini de yurtdışından Türkiye’ye getirdikleri yabancı heyetlerin oluşturduğunu belirten Demirel, 2017-2018 yıllarında yurtiçi organizasyonları artırmaya odaklanacaklarını söyledi. Gözde Demirel, “Öncelikli amacımız Türkiye’yi pazarlamak. 2017-2018 yılı hedeflerimiz, biz yurtdışına gitmeyelim, yurtdışını Türkiye’ye getirelim stratejisinde oluşacak” diye konuştu.

“Zırhlı araçla Bursa’ya getirdiğimiz yabancı oldu…”

Yurt dışındaki Türkiye’ye olan yanlış algıyı tek tek anlatarak aşmaya çalıştıklarından ifade eden Demirel, “Benim rahat ve özgürce seyahat edebildiğimi, onların da bunu yapabileceğini anlatıyoruz. Önemli olan Türkiye’ye getirip, burada hiçbir şey olmadığını göstermek. Yabancıyı Türkiye’ye getiremediği için yurtdışına showroom açan firmalar var. Zırhlı araçla Bursa’ya getirdiğimiz yabancı oldu. En çok Amerika ve İngiltere zorluyor. Halen bu önyargıyı kırmış değiliz” dedi.

2017’de 50 heyet getirecek

2016’da 40 ikili iş görüşmesi ve heyet organizasyonuna imza attıklarını aktaran Gözde Demirel, “Yüzde 20’şerlik payla otomotiv ve tekstil ana sektörlerimiz olmakla beraber, gıda, ayakkabı-deri, bilişim, medikal, makine gibi pek çok sektöre organizasyon düzenledik. Otomotivde 9, tekstilde 12, inşaat ve yapı malzemeleri sektörü için 8, medikal sektörüne 3 heyet organizasyonu yaptık. 2017’de bilişim sektörünü de bünyemize kattık. Yılsonunda tekstil sektörü payımızı yüzde 40’a çıkarmayı, cirosal bazda da yüzde 10-15 seviyesinde büyümeyi öngörüyoruz. Ayrıca, Afrika’daki faaliyetlerimizi artırmayı, 2017’yi yaklaşık 45 heyetle kapatmayı hedefliyoruz. Bunun yüzde 30’unu şimdiden tamamladık” bilgisini verdi.

Amerika ve Güney Afrika’da temsilcilik açacak

2016’da İstanbul’da şube açtıklarını anımsatan Demirel, “Bursa’da daha çok Avrupa’ya yönelik çalışılırken, İstanbul’da Amerika kıtasına yönelen firmalar olabiliyor. İstanbul’da bu yıl Afrika çok yükseliyor. Birçok heyetin Afrika kıtasındaki organizasyonlarını yapıyoruz. İstanbul şubemiz daha çok ikili iş görüşmelerine yoğunlaşmış durumda” şeklinde konuştu. Yurtdışında da temsilcilik kanalıyla geliştiklerini dile getiren Gözde Demirel, “Roma, Nairobi’da varız. San Francisco’da temsilcilik oluşturmak üzereyiz. Hedefimiz Amerika, ardından da Güney Afrika’da var olmak. Öte yandan, partnerlik yaptığımız firmanın 5 kıtada 28 ofisi bulunuyor ve bu ofislerle sürekli dirsek teması halindeyiz. Afrika’da da bölgesel temsilciliklerle gelişme hedefindeyiz” dedi.