Volkswagen toparlanmakta zorluk çekiyor

Volkswagen grubunun en büyük otomobil markasının faaliyet kârında yaşanan düşüş, dünyanın en büyük otomobil üreticisinin üzerinden 18 ay geçen emisyon skandalının ardından toparlanmakta yaşadığı zorlukları gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reuters'e göre Alman otomobil üreticisi Volkswagen geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 2016'da Porsche marka otomobillerinin güçlü katkısıyla rekor grup faaliyet kârı elde ettiğini açıkladı. Fakat detaylara bakıldığında, şirketin VW markasının faaliyet kârının yüzde 10 düşerek 1.9 milyar euroya gerilediği görüldü. VW'nin kar marjı da yüzde 2'den yüzde 1.8'e indi.

Grup, Eylül 2015'te dizel araçları için ABD emisyon testlerinde hile yaptığı itirafından dolayı artan pazarlama maliyetleri ve gelir düşüşlerinin de kârdaki gerilemede rol oynayan faktörlerden birisi oldu.

Her ne kadar grup, skandalın ardından geçtiğimiz yıl toparlanarak dünyanın en çok satan otomobil üreticisi unvanını Toyota'nın elinden alsa da analistler VW markasının grup için kritik olduğunu söylüyorlar.

VW markası 2016 yılında Volkswagen grubunun gelirinin neredeyse yarısını oluştururken, temel faaliyet kârının yaklaşık yalnızca yüzde 10'unu oluşturdu.

Volkswagen tüm markalarıyla Türkiye'de otomotiv pazarında en büyük paya sahip olan grup. Türkiye pazarının yüzde 21'ine sahip olan Volkswagen'e ait olan lüks markalar dahil yedi markanın Türkiye'de 2016'da binek ve hafif ticari araç satışı 206 bin 896 adet oldu.
Volkswagen'in Türkiye'deki distribütörlüğünü Doğuş Otomotiv yapıyor.