'Ömür boyu maaş'ta sona yaklaşıldı

Ömür boyu maaş uygulamasına imkan veren sigorta ürünü irat'ta çalışmaların sonuna gelindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sigorta sektöründe 1 Ekim'de yürürlüğe giren irat (annuite) sigortalarını desteklemek için çıkarılacak tahvil için Hazine ayağının çalışmalarının tamamlandığı, Maliye Bakanlığı ile ortak bir düzenlenme beklendiği ve kısa sürede tamamlanacağı belirtildi.

Reuters'ın sorusunu yanıtlayan bir üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Çalışmaların Hazine ayağı sona erdi. Maliye tarafının bir düzenleme yapması bekleniyor. Bu düzenleme de çok gecikmeyecek. Yakın zamanda çıkması bekleniyor. Oran ya da vade konusu yani TÜFE artı kaç olacağı veya vadenin 25 yıl ya da 30 yıl olup olmayacağı da bu ortak çalışmadan Maliye düzenlemesinden sonra belirlenecek" dedi.

Bireysel emeklilik şirketlerine, özellikle 56 yaş ve üstüne ömür boyu maaş uygulamasına imkan tanıyan yıllık gelir sigortası "annuite" (irat) yönetmeliğinin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi ardından, Hazine'nin "annuite" finansmanını desteklemek için üzerinde çalıştığı 25-30 yıl vadeli enflasyona endeksli tahvile yönelik çalışmalar da sürüyordu.

Sektör yetkilileri, yıllık gelir sigortası yönetmeliği ile özellikle emeklilik dönemindeki bireyleri (56 yaş üzeri) ömür boyu maaşa kavuşturmak ve maaşın her takvim yılı başında en az TÜFE oranında iyileştirilmesi sağlanarak hayat standartlarının korunmasının amaçlandığını belirtiyor.