'Sigorta sektörü dersini aldı'

Mazars Denge Denetim Hizmetleri Bölüm Lideri ve Sigortacılık Bölüm Başkanı Beydemir "Trafik branşını çıkartırsak sigortada iyi fiyatlandırma yapıldığını, bilinçlendirmeye yönelik adımlar atıldığını ve şirketlerin önlemlerini aldığını düşünüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mazars Denge Denetim Hizmetleri Bölüm Lideri ve Sigortacılık Bölüm Başkanı Aylin Beydemir, sigorta sektöründe şu anki tablonun umutsuz gibi görünüyor olsa da umutsuz olmamak gerektiğini ve yaşananların önemli ders olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor. Beydemir, "Geçmişten gelen iyi fiyatlanamamış bir portföy oluşmuş durumda. Geçmişte yapılan günü kurtarma yönlü hareketlerin şimdi sonuçlarını yaşıyoruz" dedi.

Mazars Denge Denetim Hizmetleri Bölüm Lideri ve Sigortacılık Bölüm Başkanı Aylin Beydemir ile Mazars Denge CEO'su İzel Levi Coşkun ile sohbet etme şansı bulduk.

"X ve Y kuşağının karışımı bir şirketiz" diyen Aylin Beydemir, iniş ve çıkışların olduğu bir yılı geride bıraktıklarının altını çizdi. Beydemir sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Türkiye'nin siyasi anlamdaki durgunluğuna rağmen, şirket olarak yönetimin doğru kararlarıyla iyi bir yıl geçirdik. Zor günler geleceğini düşünerek doğru adımlar attık. Maliyetlerimizi iyi bir şekilde yönettiğimizi düşünüyoruz. Yıl sonu rakamlarına baktığımızda tebessüm ettiren sonuçlar aldık. Çalışanların gözünden bakıldığında da mutlu bir atmosferimiz var. Yaptığımız işi seven bir kadromuz var."

Denetim firması olarak baktıklarında, sigorta sektöründe regülasyonda bir stabilizasyon olmadığını söyleyen Aylin Beydemir, "Sadece regülasyon değil hukuki sorunlarda var. Hepsi bir bütün ve bu nedenle parça parça yapmak çok verimli olmuyor. Mevzuat anlamında doğru adımlar atılması gerekiyor. Sigorta sektörünün buna çok çok ihtiyacı var" diye konuştu.

Sigorta sektörün sorunlarını ve bu sorunlardan çıkış yollarına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Aylin Beydemir, sektöre bakıldığında genel olarak yeni yeni doğru fiyatlama yapmaya başlayan bir sektörden bahsedilebileceğine dikkat çekti. "Bu durum yabancıların gelmesiyle daha da ilerledi ve kontrol edilebilir duruma geldi" diyen Beydemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat geçmişten çok uzun kuyruklu hasarlar geliyor. Bir yıl yaptık değil. İyi fiyatlanamamış bir portföy oluşmuş durumda sektörde. Dolayısıyla günü kurtarma kararlarının hareketlerin şimdi sonuçlarını yaşıyoruz. Şu anki tablo umutsuz gibi görünüyor ama ben umutsuz değilim ve bunlar bir ders sonuçta."

Yabancılar buradan çok kolay vazgeçemez

Sektördeki şirketlerin stratejik hareketler yaptığını ve böylelikle daha iyi fiyatlama yapabildikleri branşlarda güçlenme çabasının gözlendiğine değinen Beydemir, "Tabiki trafik branşında yaşanan büyük zararların altında destekten yoksun kalma tazminatına yönelik bazı oluşumların şirketleri zor durumda bıraktığı da bir gerçek. Bence artık dersler alındı diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye'nin potansiyeli çok yüksek. Ülke olarak ekonomik anlamda iyi olundukça sigorta sektörünün performansı da iyi olacaktır. Risk iyi fiyatlanırsa ve buna doğru gidildiğinde ki gidiliyor, o zaman doğru işleri kârları konuşuyor olacağız. Öte yandan bir süre daha sermaye desteği olacak belki ama yabancıların buradan çok kolay vazgeçebileceklerini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
İyi fiyatlama derken fiyat artırmak anlamının çıkarılmaması gerektiğine de işaret eden Beydemir, "Her riski almamakta bunun önemli bir tarafı. Riski ölçemezseniz fiyat vermek mantıksız. Girip girmemekte önemlidir. Önemli olan riski en iyi şekilde tahmin etmekten geçiyor. Fiyatı artırmak en son adım olmalı" dedi.

Hazine'nin manevraları çok önemli

Bu yıla yönelik beklentilerini sorduğumuz Aylin Beydemir, sigorta sektörü açısından belirleyici bir kurum olan Hazine'nin önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Onun yapacağı manevralar çok çok önemli. Değişmiş bir karşılık tebliği var. Şimdi her şirketin kendi hesaplamalarına göre yaptıkları bir karşılık politikası var. Bu çok önemliydi ve bu bir milat. Hazine kademeli geçişe izin verdi. Bu bir süre alacak. "

Sigorta başı boş bırakılacak bir sektör değil

Son olarak regülatörün müdahil olması konusundaki düşüncelerini paylaşan Beydemir, "Belki hali hazırda evet ama belli bir olgunluğa ulaşıldığında hayır. Şirketlerin kendi dinamikleri var. Onlara bu güveni vermeli. Yavaş yavaş çekiliyor olacak belki ama birden de bırakılacak bir sektör değil. Varsayımları çok olan bir sektör. Başıboş bırakılacak bir sektör değil. Çok doğru yerlerde aksiyon alıp sektörü çok da baltalamadan müdahil olmak gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

2015 yılı herkes için bir zor bir yıldı

Mazars Denge CEO'su İzel Levi Coşkun'a geride kalan yılda zorlanan sektörleri sorduğumuzda başta sigorta sektörünün söylenebileceğini belirterek şunları söyledi: "Sigorta diyebilirim başta. Sektörün zorlandığı bir yıldı. Bakıldığında bütün sektörlerde de bir zorluk vardı. Şirketlerin amacı kâr etmektir, tamam ama aynı zamanda sosyal bir fayda yaratması da çok önemli. Bunu ölçerken tek araç paramı olmalı bunu çözmemiz lazım."

Coşkun ve Aldemir'den kısa kısa...

- 4 hedefimiz var. Kaliteyi artırmak, verimliliği daha da iyi yere getirmek, yabancı şirketlere ulaşmak ve itibarımızı daha da artırmak.

- 10 sene önceye göre tüm sektörlerde inanılmaz bir ilerleme var. Birçok regülasyonlar var ve bunlar artık benimsenmiş durumda.

- Girişimcilik ülkemizde henüz yeni yeni filizlenirken, yeni girişimlere sürdürülebilirlik konusunda aksiyon almalarına destek olursak bu konuda daha faydalı olabileceğimizi düşünüyorum.

- Artık kaynaklar tükeniyor. Sadece finansal olarak devam edebileceğimizi düşünmüyorum. Artık sosyal ve çevresel bir şeyler yapılmak zorunda.

Bu konularda ilginizi çekebilir