Ahiliğin başkentinde esnaf fonu sevinci

Ekonomik nedenlerle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere kurulması planlanan Ahilik ve Esnaf Fonu, Ahiliğin başkenti olarak bilinen Kırşehir'de sevinçle karşılandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahiliğin bin yıllık geleneğinde yer alan "Orta Sandığı" uygulamasının Ahilik ve Esnaf Fonu ile yeniden yaşatılacağını düşünen Kırşehirli esnaf kuruluşu temsilcileri, uygulamanın esnafa nefes aldıracağını düşünüyor.

Söz konusu fonu Ahilik sistemindeki Orta Sandığı uygulamasına benzeten Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, "Fonun hayata geçirilmesi esnafa nefes aldıracak. 1,5 milyon esnafın içinde 1 milyonunun durumu çok iyi, 500 bininin kötü olabilir. Durumu iyi olanlar yardım edecek, kötü olanlar da buradan yardım alacak. Küçük esnafın rahatlamasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Esnaf olarak çeklerini ve sigorta primlerini ancak imece usulüyle ödeyebildiklerini söyleyen Öztürk, "Yaklaşık 1 yıldır sıkıntı ve işsizlik ortamı var. Fon sayesinde iş yerini 10 yıl çalıştırmış bir esnaf kapatmak zorunda kalırsa ona yardım yapılacak ama ben bu sürenin 5 yıla çekilmesini istiyorum. İş yerini kapatmak zorunda kalan esnafa bir yıl emekli maaşı gibi bir maaş verilmesi lazım." dedi.

Esnaf işsizlik maaşı alacak

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Selahattin Ekicioğlu da Ahilik ve Esnaf Fonu'nun Ahilik geleneğindeki Orta Sandığı'nın yaşatılması anlamına geldiğini belirterek, uygulamanın esnafa katkı yapacağına inandığını söyledi.

Devletin de fona katkı yapacağını ifade eden Ekicioğlu, fon sayesinde iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafımız hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek hem de işsizlik maaşı alabileceğini, fona katkı sağlayan, ancak ihtiyacı olmadığı için destek almayan esnafımız da belli bir yaş ve ödeme süresinden sonra emekli ikramiyesi gibi toplu para alabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir