BES, çalışanın yan hak istekleri arasına girdi

Aon Çalışan Hakları Direktör Yardımcısı ve KendinSeç Proje Yöneticisi Saygun Aktaş, "Çalışanlardan kendine sağlanan hakları tam olarak anladıklarını söyleyenler sadece yüzde 9" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Aon Çalışan Hakları Direktör Yardımcısı ve KendinSeç Proje Yöneticisi Saygun Aktaş, Türkiye'de çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi ürünlerini (BES) artık işverenlerinden yan hak olarak talep etmeye başladığını söyledi. Saygun Aktaş, DÜNYA'ya son yaptıkları anket sonuçları hakkında bilgi vererek "Ankete katılan şirketlerin yüzde 69'u ek menfaat paketlerini anlatmak için çalışanlar ile iletişim kursa da bunun efektif olduğu kanısı sadece yüzde 29'unda var. Daha önemlisi, çalışanlardan kendine sağlanan hakları tam olarak anladıklarını söyleyenler ise sadece yüzde 9" dedi.

Global anketlerden çıkan verilere göre; sağlık, hayat, ferdi kaza sigortalarına ek olarak bireysel emeklilik planlarını en yaygın yan haklar olarak sıralanabildiğinin altını çizen Saygun Aktaş, "Türkiye özelinde ise öğle yemeği yardımı ve ulaşım yardımı var. Bu ana hakların dışında Türk çalışanların en yaygın kullandığı yan haklar cep telefonu ve şirket aracı olarak sıralayabiliriz. Ayrıca esnek menfaatlere geçen işverenler popüler olarak ek izin günleri, kulüp üyeliği ve alışveriş kartı seçeneklerini kullanıyor. Bireysel Emeklilik planları ise son yılların en hızlı artış gösteren haklar listesinin başında geliyor" şeklinde konuştu.

Esnek haklara olan ihtiyaç artıyor

Esnek yan haklar konusunda günümüzde bünyesinde 3 ya da 4 farklı jenerasyon barındıran şirketlerin yoğunlaştığını anlatan Aktaş şöyle dedi: "Farklı jenerasyonlara hitap eden veya genel olarak genç dinamiğe sahip olan kurumlar değişken ihtiyaçlara karşılık verebilmek için esnek haklar projesini İK radarlarına alıyorlar. Çalışanların bilinci arttıkça esnek haklara olan ihtiyaç artıyor."

Esnek yan hakların çalışanlar ve işverenlere kazanımı açısından ise Aktaş, çalışanlara, seçim özgürlüğü, bağlılık ve motivasyon artışı, farkındalık ve toplam ödül anlayışı, bütçeye sahip çıkma ve ihtiyaca göre ek bütçe yaratma imkanı, ek menfaatler paketini kapsamlı şekilde anlama ve bilinçlenme kazandırdığını, işverenlere katkılarını ise şöyle sıraladı: "Vergi ve bütçe optimizasyonu, idari süreçlerin otomasyonu, yetenek havuzunda rekabet gücünü arttırma, şirket içi iletişim, bağlılık ve motivasyonu arttırma, ek menfaat bilgilerini tek kaynakta toplama, yönetimsel raporlama ve İK stratejisine katkı, marka gücünü arttırma."