BES için "sandık"tan 1,7 milyar lira çıktı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişi vakıf ve sandıklarındaki birikimlerini BES'e aktardı. Vakıf ve sandıklardan bireysel emeklilik sistemine aktarılan birikim tutarı 1,7 milyar liraya ulaştı" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vakıf ve sandıklardan bireysel emeklilik sistemine (BES) aktarılan birikim tutarının 1,7 milyar liraya ulaştığını belirterek, bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişinin vakıf ve sandıklarındaki birikimlerini BES'e devrettiğini bildirdi. 

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu (VASA) veya sair ticaret şirketleri nezdinde yurt içi ya da yurt dışındaki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine devri için bu yılın sonunda dolacak sürenin 2 yıl uzatıldığını kaydetti. 

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında yer alan konuya ilişkin kararın, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğine işaret eden Şimşek, vakıf ve sandıklardan transfer edilen birikimlerin aktarım aşamasında gelir vergisinden istisna edildiğini hatırlattı. 

cats-104.jpg

Bireysel emeklilik sistemine vakıf ve sandıklardan bugüne kadar aktarılan tutarın 1,7 milyar liraya ulaştığına dikkati çeken Şimşek, önümüzdeki iki yıl içinde bu rakamın daha da artmasını ve sisteme daha çok VASA'nın dahil olmasını hedeflediklerini söyledi. 

"Tasarrufların tek elden yönetilmesi ölçeğin büyümesi için elzem" 

Devletin BES'te yüzde 25'lik katkı vermesinin önemine vurgu yapan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Diyelim ki bir iş yerine bağlı sandık ya da vakıf aracılığıyla emekliliğe yönelik para biriktiriyorsunuz. Sizin maaşınızdan 100 lira kesiliyor, iş yeriniz de 25 lira katkı sağlıyor. Bu birikimin BES'e aktarılması durumunda, aktarımdan sonra ödenecek katkı paylarınız için devletten ekstra 25 lira daha katkı alıyorsunuz ve birikiminiz daha çok değerleniyor. Vatandaşlarımızın bu imkandan daha çok yararlanmalarını ve şeffaf bir sistem üzerinden birikimlerini takip etmelerini öneriyoruz. Tasarrufların tek elden yönetilmesi, ölçeğin büyümesi için elzemdir. Tasarruflarda şeffaf sistemlerin kullanılması, bu birikimi yapanlara güven vermek açısından önem taşıyor. Vakıf ve sandıklarda biriken tasarrufların sisteme dahil edilmesiyle birikim sahipleri, bu birikimlerini daha güvenilir bir şekilde yönetildiğini görecektir." 

Bugüne kadar  toplam 18 hizmet sunucusunun emekliliğe yönelik taahhütlerini BES'e aktardığını anlatan Şimşek, bu kapsamda yaklaşık 15 bin kişinin vakıf ve sandıklarındaki birikimlerini BES'e yönlendirdiğini kaydetti. 

Şimşek, vakıf, sandık ve derneklerin denetimine ilişkin çalışmaların daha etkin bir şekilde yürütülmesi ve üyelerinin daha detaylı bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir