BES'te 47 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşıldı

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Erkan, BES'te devlet katkısı da dahil olmak üzere 47 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, "Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 5,8 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı dahil 47 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşıldı" dedi. Öte yandan Erkan, BES'e her sene 1 milyon kişinin dahil olduğunu belirtti. 

Basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Erkan, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

Erkan, BES'te 5,9 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı dahil 47 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi.  

BES'te ulaşılan büyüklüğün Türkiye'nin 77 milyon nüfusu dikkate alındığında yeterli olmadığını anlatan Erkan, BES alanında atılacak çok adım bulunduğunu kaydetti. Türkiye'de 18 yaş üzeri nüfusun 55 milyon olduğunu anımsatan Erkan, "Daha 6 milyondayız, gidilecek çok yol var. Bu işi biraz daha hızlandıracak, tabana yayılmasını hızlandıracak yeni yöntemleri Türkiye bulmak zorunda çünkü genç ve çabuk yaşlanan bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı. 

Her yıl 1 milyon kişi

BES'in düzenli olarak yapılan tanıtımlarla toplumun geniş kesimlerine ulaştığını anlatan Erkan, şunları kaydetti: 

"Birisinin 20 yıl, 30 yıl bu sistemin içine para öde diye ikna etmek kolay bir şey değil. İki cümleyle olacak bir şey değil, o bir zihinsel tekamül gerektiren bir şeydir ama BES katılımcısı sayısı 2006'da 1 milyona ulaşmış, 2009'da aşağı yukarı 2 milyon olmuş, 2012'de 3 milyon olmuş. Her 3 yılda 1 milyon yeni kişi sisteme girdi gibi bir periyod var. Devlet katkısı burada sisteme ayrı bir ivme kazandırdı ve her yıl aşağı yukarı her yıl 1 milyon yeni katılımcı geliyor. Bu şunu gösteriyor toplumda artık BES benimsenmiş, anlaşılmış, bir şekilde ihtiyaç haline gelmiş durumda." 

Bireysel emekliliğin Türkiye'de 11 şirketle başladığını anımsatan Erkan, "BES alanında şirket sayısı bugün 19'a ulaştı. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinin sektörümüze girdiğine tanık olduk bu dönemde. Yabancı sermayenin oranı yüzde 15 iken bugün yüzde 70'lerin üzerinde yabancı sermayenin olduğu bir sektör haline geldik" ifadelerini kullandı.  

'Doğu'da da payı artıyor'

BES'in Türkiye'deki büyümesinin, metropol şehirlerden sağlandığını aktaran Erkan, son dönemde diğer şehirlerde de sisteme gösterilen ilginin arttığını kaydetti. Erkan şunları söyledi: 

"Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi İstanbul, Ankara ve İzmir üzerinden gelişti. Sistemin başlangıcından bugüne katılımcı sayısında ilk on ilin aldığı toplam payın, son iki yılda geriye doğru gittiğini gözlemliyoruz. Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz gibi bölgelerin payı şu an için küçük ancak artış trendinde. Bu bölgelerde de sisteme katılımların artması çok önemli. Bu gelişmeler, sistemi, ülkemizin tüm bölgelerine tanıtabildiğimizi gösteriyor. 

İstanbul katılımcı sayısında büyük artış gösteriyor. Ancak oransal olarak baktığımızda ise, Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz gibi bölgelerimizin de payının arttığını söyleyebiliriz. Baktığımız zaman bu bölgelerde farkındalığın artması sistemin geleceği adına sevindirici."