Büyüme uğruna zararı göze alanları bu yıl göreceğiz

Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, “Bizim güçlü olan tarafımız, portföyümüzün çok sağlıklı bir dengede olmasından kaynaklanıyor. Emeklilikte 3'üncü, hayatta 2'nci, elementer ve sağlıkta 1'nci sıradayız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup_sayar-027.jpg

Dünya sigorta devlerinden Allianz, Türkiye’de de sektör liderliğine ulaşmanın keyfini sürüyor. Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, hayat dışında liderliklerini korumak istediklerini belirterek “Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyor olacağız. Fakat biz bunu yatırım gücümüze, kârlılığa olan inancımızı kaybetmeden başarmak istiyoruz. Lider ve kârlı olmak konusunda 2014’de başarılı olduğumuzu düşünüyoruz ve bunu devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu. Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, sektörü değerlendirirken de "Bir şirket fiyatla oynadığında ardından bir çok şirket buna katılıyor. Bazı şirketler büyüme uğruna zarara teşebbüs etti ve bunun sonuçlarını bu yıl göreceğiz" dedi.

Hayat dışında sektörün 2014'te % 9’luk büyüme ve 22.7 milyar TL prim ürettiğini söyleyen Solmaz Altın, Allianz Türkiye olarak ise %14.2’lik pazar payı ve 3.2 milyar TL’lik toplam üretimle sektörün lideri olduklarının altını çizdi. “2014’te sektörün elementerde birkaç branş dışında büyüyemedi” diyen Altın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum fiyatların düşmesinden dolayı oldu. Kasko branşında fiyat düşüşleri gördük ve bunun sadece bir kısmında doğru fiyatlama yapıldı. Çünkü frekans düşüşleri gördük, bu düşüşler tekrar toparlanmaya başladı belki ama 'sürdürülebilir bir fiyatlama seviyesindemiyiz?' dersek bunu göremedik.” 

Sağlıklı bir fiyatlama ile sektör iyi yönde ilerler 

2015'e yönelik sektör beklentilerini sorduğumuz Solmaz Altın, 2015'te daha yüksek bir büyüme yakalamak gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Çünkü 2014’de reel küçülme yaşadık. Penetrasyon her zaman konuştuğumuz potansiyel gerçekleşmedi hatta geriye gittik. Umarım bu sene iyi bir yönde ilerleriz ve bunu sağlıklı bir fiyatlama ile bunu başarabiliriz diye düşünüyorum.” 

Allianz olarak ise 2015 yılı hedeflerini paylaşan Solmaz Altın, sektöre liderlik yapma hedefl erinin olduğunu belirterek, “Bizim yaklaşımımız topluma fayda sağlamak, toplumun gelişimine katkıda bulunmak ve dışavurumcu bir şekilde sosyal bir marka olarak yapmak. Bu yönden baktığımızda iletişim stratejimizi sürdüreceğiz, yeni sürprizlerle karşınıza çıkacağız. Rakamsal olarak ise yüzde 10-15 büyüme hedefimiz var. Sektörde fiyatlar eğer umduğumuz şekilde giderse büyüme daha da fazla olabilir. Tabiki genel ekonominin gidişatı çok önemli. Bu tarafa olumlu bakıyorum. Genel ekonomide yüzde 3-4 bir büyüme bekliyoruz. Bu geçekleşirse, hedeflerimizi tuttururuz” dedi. Şirket olarak iki konuya ciddi yatırım yaptıklarına vurgu yapan Solmaz Altın, “Birincisi müşteri memnuniyetine, bu konuda kendi içimizde mükemmel olmak için çalışıyoruz. Kontağı kuran, iletişime geçen çalışanlarımız mutlu olursa sıradışı bir müşteri memnuniyetine ulaşabiliriz. İkinci ise bunu dijital ile evlendirmek gerekiyor. Günümüzde o kadar sıradışı metotlar var ki. Mümkün olmayan metodlarla çok iyi ilişkiler kurabiliyor ve bunu sağlıklı hale getirebiliyorsunuz. Bizim için en önemli konu müşteri memnuniyeti ve buna yatırımlar yapıyoruz" diye konuştu. 

Kârlılık ve liderlik konusunda başarılı olduk 

Sohbette hayat dışındaki liderliklerini sürdürmek istediklerine özellikle vurgu yapan Solmaz Altın, “Liderliğimiz korumak istiyoruz. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyor olacağız. Fakat biz bunu yatırım gücümüze, kârlılığa olan inancımızı kaybetmeden başarmak istiyoruz. Lider ve kârlı olmak konusunda 2014’de başarılı olduğumuzu düşünüyoruz ve bunu devam ettirmek istiyoruz. Bizim güçlü olan tarafımız, portföylerimizin ağırlık seviyelerinin çok sağlıklı bir dengede olmasından kaynaklanıyor. Emeklilikte üçüncü, hayatta ikinci, elementerde ve sağlıkta birinci sıradayız. Bu dengeyi korumak, diğer branşlardan da büyük destek alarak bunu korumak bizi en güçlü kılan durum. Dengeli gitmek bizim için en önemli konu ve biz bunu bilinçli bir şekilde yaptık. Türkiye gibi volatilesi yüksek bir ülkede bunu çok başarılı uyguladığımızı düşünüyorum. Sözlerimizi tutmak ve tutamayacağız sözler vermek istemiyoruz” dedi.

BES çok iyi yolda, hayat tarafı ise zorlanır

Hayat ve bireysel emeklilik tarafına yönelik görüşlerini paylaşan Solmaz Altın, BES’e olan ilginin devam edeceğini ve burada iyi bir resim gördüklerini, bu yılda 1 milyon yeni katılımcı ile fon büyüklüğünde 45 milyar TL’lik bir büyümeye ulaşılabileceğini söyledi. . Hayat tarafında ise yüzde 6 oranında bir küçülme yaşanan bir yılın geride kaldığını hatırlatan Solmaz Altın sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayat branşında bu yıl bir toparlanma olacağını düşünüyoruz. 2014’de sektör negatif seyrederken, biz yüzde30 civarında büyüdük, burada banka ortaklarımız ve dağıtım kanallarımız çok başarılı oldu. Burada ise pazarda ikinciliğe çıktık.” BES’in gelişimine yönelik önemli konuların önlerinde olduğunu hatırlatan Solmaz Altın, “BES’te çok umut verici bir trend var. İrat çalışmaları sürüyor. Buna katılıyor ve görüşlerimizi sunuyoruz. Hazine çok yoğun çalışıyor bu yönde. Otomatik katılımı da önemli görüyoruz. Bu iki projede hayata geçerse bu tarafta ciddi artışlar göreceğiz. Bu konulardaki uluslararası tecrübelerimizi Hazine ile paylaşıyoruz. Tecrübemizi sadece kendimiz için kullanmak istemiyoruz Hazine’de buradan faydalansın istiyoruz” diye konuştu.

Global CEO'muz Türkiye'yi örnek gösteriyor

Allianz Türkiye olarak içeride insan kaynağını çok geliştirdiklerinin altını çizen Solmaz Altın, “Herkes çok büyük bir motivasyonla çalışıyor. Verdiğiniz imaj, kendi sektörüne, topluma, sermayedarımıza pozitif bir etki yaratıyor. Bu da globalde güzel bir etki yaratıyor. Çok kısa sürede çok başarılı bir entegrasyon sağladık. Ekipler gittikçe kaynaşıyor ve güzel fikirler çıkıyor. Biz daha önce dışardaki uygulamaları buraya getirirken, artık Türkiye Allianz olarak uygulamaları ihraç eder konuma ulaştık. Artık dışarıdan bize geliyorlar. Endenozya, Malezya, ABD’den buraya gelip bunu nasıl başardığımızı anlatmamızı istiyorlar. Müşteri memnuniyetinde global içinde en iyi uygulamalardan birine sahibiz. Global CEO’muz bu konuda Türkiye’yi örnek gösteriyor. Globalde bizim yerimiz çok yükseldi. İlk 10 şirket arasındayız ve bu da bizim için gurur ve motivasyon kaynağı” şeklinde konuştu.

Solmaz Altın'dan kısa kısa

1-Önümüzdeki birkaç yılı görerek sağlıklı fiyatlama yaptığımızı düşünüyoruz. Kısa vadede dezavantaj yaşıyor gibi olsak da uzun vadede kazanan tarafta yer alıyoruz. 
2-Trafikten dolayı çok büyük zararlar yazılıyor. Artık şirketler daha sağlıklı fiyat vermeye başladı. Burada fiyatların kârı olumlu etkileyecek ve vatandaşı üzmeyecek şekilde artacağını düşünüyorum. 3-Sağlık branşı çok rekabetçi bir pazar. Özellikle de kurumsal poliçelerde. Bu branşta dinamik yapının devam edeceğini öngörüyorum. 
4-Bir şirket fiyatla oynadığında ardından birçok şirket buna katılıyor. Bunu 2015’te öngörmüyorum. Bazı şirketler büyüme uğruna zarara teşebbüs etti ve bunun sonuçlarını bu yıl göreceğiz. 
5-Biz her zaman fiyatımızı kendimiz belirliyoruz. Ama bu ‘Allianz demek pahalı olmak’ değil. Biz her şeyde pahalı olsaydık lider olamazdık ve liderliğimizi koruyamazdık. 
6-Türkiye’de yatırım yapmak için belli bir büyüklüğe sahip olmanız gerekiyor. Bu da global firmaları avantajlı hale getiriyor. Lokal şirketler bu süreçte zorlanacaktır. 
7-Son reklamlarımızda sıradışı yöntemlere inandık ve büyük bir başarı elde ettik. Bu bize cesaret veriyor ve önümüzdeki zaman dilimlerinde de buna benzer sıradışı projelerimiz olacak. 
8-Yeni iletişim stratejimizin başarı olduğunu kanıtladık. Bu hepimiz açısından önemli bir deneyim. Umarım sektördeki şirketlerde bizden ilham alarak sektör yöntemlerini değiştirerek başarılı olur diye umuyoruz. 
9-Biz sektörümüzde çıkan tüm fırsatların içinde hep ciddi bir şekilde olduk. 2 yıl önce Türkiye’deki en büyük sigorta satın almasını biz yaptık. Bunda sonra yapacağımız bir hareket sektörün ve Türkiye’nin gidişatı ile alakalı.

Bu konularda ilginizi çekebilir