Ergo, Türkleri ‘bam teli’nden yakalayacak

Ergo Sigorta Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Theodoros Kokkalas ile hem şirketin hedeflerini hem de Yunanistan ve Türkiye pazarındaki gelişmeleri konuştuk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece_ceyhun-016.jpg

Ergo Sigorta Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Theodoros Kokkalas, Türkiye’nin sigorta sektörü açısından en ilginç ve hala en yüksek fırsatlara sahip pazarlardan biri olduğuna inanıyor. Rekabetin yüksek ve yakalanacak çok fazla fırsatın bulunduğunu belirten Kokkalas, ‘Halk Sigorta ve Halk Emeklilik ile ilgilendiniz mi?’ sorusuna ise “Pazardaki fırsatlarla, özellikle de bankasürans (banka satış kanalı) imkanı olan her fırsata kapımız açık” yanıtını veriyor. Ergo Türkiye olarak bireysel emeklilikten (BES) çekilmediklerini, stratejilerini yeniden gözden geçirdiklerini kaydeden Theodoros Kokkalas, “Bankasürans olursa BES’i düşünebiliriz” vurgusunu yapıyor. 

Ergo Sigorta Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Theodoros Kokkalas, bir koltuğa iki karpuz sığdıranlardan. Aynı zamanda Ergo Yunanistan’ın da CEO’su olan Kokkalas, Yunanistan’da yakın zamanda Piraeus Bank ile bankasürans anlaşması yaptıklarını söylerken şimdilik Türkiye’de ana kanallarının ‘acenteler’ olduğunu da belirtiyor. 

Türkiye’de hedef ilk 5’e girmek 

Almanya’da hukuk okuyan Kokkalas’ın sigortacılık sektörüyle tanışması ise Almanya’da öğrenciyken masrafl arını çıkartmak için bir sigorta acentesinde çalışmaya başlamasıyla oluyor. Müşterilerinin çoğu ve en iyileri de Yunanlar ve Türklerden oluşuyor. Kokkalas, “Hepsi de çocuklarının geleceği için ev almak istiyordu. Almanlar için kirada oturmak ya da çocuklarının geleceği o kadar sorun değildir. Ama Türkler ve Yunanlar çocuklarının geleceğini için ilk iş ev almak ister. Çünkü Yunanlar da Türkler de çocuğu 50 yaşına da gelse kendilerini sorumlu hissediyor. O dönemde ben şirketin en iyi satış yapan çalışanıydım. Çünkü sigorta satmak için Yunanları da Türkleri de ikna etmek çok kolaydı. Sadece doğru yöntemi bulmanız lazım. Benim yöntemim onlara duygusal yaklaşmaktı” vurgusunu yapıyor. Türkiye’de de iyi sigorta satmak için doğru metodu geliştirip, sabırlı ve kararlı olmak gerektiğini belirten Kokkalas, “Acentelerimizi eğitiyoruz. Müşteriyi bam telinden yakalayacağız” iddiasında bulunuyor. 

Ergo Türkiye CEO’su olarak 3 yıldır görev yaptığını kaydeden Kokkalas, o günden beri de yeniden yapılanma sürecine girdiklerine atıfta bulunarak, 2014 yılında ilk kez kara geçtiklerini ve büyümeye döndüklerini söyledi. Ergo olarak, Türkiye sigorta sektörünün en uzun vadeli oyuncularından biri olduklarının altını çizen Kokkalas, “Hedefimiz; sürdürülebilir, istikrarlı ve karlı büyüme. Geçen yıl pazar yüzde 9 büyürken, biz yüzde 19 büyümeyi başardık. Bu yılın ilk 6 ayında da büyümeye devam ettik” bilgisini verdi. 

2015’i ‘zor bir yıl’ olarak nitelendiren Kokkalas, “En önemlisi de pazara göre büyümeyi ve karlılığı dengeleyebilecek durumdayız. Sigortada bu önemli bir avantajdır. Eğer hayat dışında faaliyet gösteriyorsan en kolayı büyümektir. Zor olanı ise uzun vadede karlı büyümektir” ifadelerini kullandı. Seçim ve ardından yaşanan gelişmelerin henüz Pazar üzerinde bir etkisini görmediklerini de aktaran Kokkalas, “pazar olgun davrandı. Panik davranışlar görmedik” değerlendirmesini yaptı. 

Acentelerin ana kanal olmaya devam edeceğini ve organik büyümek için plan yaptıklarını kaydeden Kokkalas, uzun vadeli hedeflerinin sektörde şu anda 11’inci olan Ergo’yu ilk 5’e sokmak olduğunu kaydetti ve ekledi: “Acentelerin doğru metodu geliştirmesi, sabırlı ve kararlı olmamız lazım. Bankasürans konusundaki fırsatlarla ilgileniyoruz.” 

Beni expat olarak düşünmeyin 

Türkiye’deki çalışma ortamını çok sevdiğini ve kendini çok rahat hissettiğini de belirtmeden geçmeyen Kokkalas, Türk ve Yunan halkının birbirine çok benzediğini, bunun da kendisi için büyük avantaj olduğunu belirtti. Türklerin kaderciliğinin sigorta satmayı zorlaştırıp zorlaştırmadığı ile ilgili bir soru üzerine ise Kokkalas, “Kadercilik Yunanistan’da da var. Aramızdaki tek fark Yunanistan’da Tanrı burada Allah diyoruz” dedi. 

Ergo Türkiye CEO’su olarak gerçekleştirmeyi düşündüğü pek çok hayali ve hedefi olduğunu da söyleyen Kokkalas, “Ben Türkiye’de CEO olmayı seviyorum. Türkiye’deki çalışma ortamını seviyorum. Kendimi çok rahat hissediyorum. Türkiye’deki işten ayrılmak bana çok zor gelir. Beni sakın expat olarak düşünmeyin” dedi. 

Krizde ‘zararcı trafikten’ kâr yazıldı 

Yunanistan piyasası ile ilgili soruları da yanıtlayan Theodoros Kokkalas, son 3 yıldır yaşanan kriz sürecinde ülke ekonomisin negatif büyüdüğünü buna karşın, Ergo’nun istikralı büyümesini ve pazar payı kazanımını sürdürdüğünü söyledi. Kokkalas, Yunanistan’da sigorta sektöründe hiçbir şirketin iflas etmediğini, ama bazıları için işlerin zorlaştığını kaydetti. Genel olarak sigorta sektörü açısından karlılık sorunu yaratan trafik branşıyla ilgili Yunanistan krizinde ezberlerin bozulduğunu da anlatan Kokkalas, “Bu dönemde hayat dışı sektörler daha karlı hale geldi. Trafikte hasar azaldı. Kriz yüzünden Yunanistan halkının geliri azalınca arabalarını daha az kullandılar. Hasar oranları yüzde 40 düştü ve sigorta şirketleri kar yazdı. Krizin ilk iki yılında sigorta sektörü açısından Yunanistan en karlı ülkelerden biriydi. Şimdi normale dönüyoruz. Rekabetle fiyatlar düştü” dedi.

Yunanistan-Almanya görüşmeleri bizim evde gerginlik yaratmadı

Yunanistan vatandaşı olan Theo Kokkalas’ın eşi ise Alman. Eşi Alman kendisi Yunanlı olunca konu döndü dolaştı Yunanistan’ın Troyka (IMF+Avrupa Komisyonu+ECB) ile görüşmelerinin ev halkına olan yansımalarına geldi. Merkel-Tshipras görüşmelerinin kendi evlerinde bir gerginliğe neden olmadığı esprisini yapan Kokkalas,buna karşın sürdürülen görüşmelerin halklara anlatılması, iletişimi noktasında çok doğru hamlelerle hareket edilmediğini düşünüyor. Bunu da eşi ve kızının gittikleri son tatilde Yunanistan’da Almanlara karşı gelişen negatif tutumu bizzat yaşadığı bir olayla örneklendiren Kokkalas, “Hayatımda ilk defa Almanlara karşı tavır alındığını görüyorum. Ülkede agresif bir hava hakim. Bence siyasetçiler popülist yaklaşıp durumu iyi idare edemedi; o da agresifliği getirdi. Anlaşmayı Avrupa bir ceza olarak göstermemeliydi, Yunan hükümeti de daha vizyoner sunmalıydı. Şimdi Avrupa, Yunanistan’ı cezalandırdı görüşü hakim” dedi.

Ergo Türkiye’ye çok inanarak girdi

Son bir yılda bazı yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkma kararı aldıklarının hatırlatılması üzerine ise Kokkalas, “Bir ülkede uzun vadeli yatırımcılar da vardır, fırsatçı kısa vadeliler de. Türkiye ekonomisinin başarısı, uzun vadeli yatırımcıları çekmek oldu. Uzun vadeli yatırımcının amacı lokalde değer yaratmaktır. Ergo’nun da hedefi Türkiye’de değeri artırmak için yatırım yapmak. Türkiye’ye çok inanarak girdiler, fikirlerini de değiştirmiyorlar” yanıtını verdi.

‘Yunanlar da Türkler- kadar çalışkan’

Kokkalas’a, kamuoyunda Yunanlı algısının ‘tembel Yunanlar’ temeline oturtulduğunu söylediğimizde ise “Avrupalı bazı siyasetçiler ve basın böyle yorumladı. Kriz bu algı ile yönetildi. Halbuki Yunanlar diğer halklardan farklı değil. Hele Türklerden hiç farklı değil. Sadece kamu sektöründe çalışanlar şımartılmışlar. Son 30 yılda kamu, memuruna fırsat ve motivasyon yaratmayı başaramadı. Ama özel sektörde çalışanlar Almanlardan hatta Avrupa’nın çoğundan daha fazla çalışıyor. Üstelik sosyal hakları onlardan az olmasına rağmen. Özel sektörde Türkler kadar yoğun çalışıyorlar” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir