Hedef 10 yıl içinde ilk 10

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, 2014 yılında reel olarak çok küçük bir oranda büyüyen sigorta sektöründe şirket olarak ise yüzde 88.5 gibi bir oranda prim büyümesi gerçekleştirdiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-001.png

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, şirket olarak 10 yıllık hedef koyduklarını ve söz konusu hedef sonunda yüzde 5 pazar payı ile ilk 10 şirket arasına girmeyi amaçladıklarını söyledi. Ayhan, "2010-2013 yılları arasında şirketimizi stratejik bir kararla bir bina yıkar gibi yıktık ve yeniden inşa ettik. 2014 yılı da bu yeni başlangıcın ilk yılıydı ve başarılı olduk” dedi.

Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, bir grup basın mensubuyla bir araya gelerek sektöre yönelik beklentileri ve Generali Sigorta’nın hedeflerini paylaştı. Mine Ayhan öncelikli olarak Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmelere değindi. Son dönemde yaşanan kur artışına vurgu yapan Ayhan, “Sigorta sektörü konservatif bir sektör olduğundan kurda yaşanan dalgalanmalardan direkt olarak etkilenmez. Gelişmeler genel anlamda 6 ay içerisinde etkisini göstermeye başlar. Bunun yanında sektör, Türkiye’de en çok Avrupa kökenli markaların tercih edilmesine bağlı olarak hasar durumunda yedek parça kaynaklı giderlerinden dolayı euro kaynaklı artışlardan etkileniyor. Öte yandan sigorta sektörünün GSMH’nın 40 katı kadar teminat verdiği göz önüne alındığında ekonomideki önemi 2015 yılında daha net anlaşılacaktır. 2015 yılında sigorta sektörü belirsiz ve zorlu şartlarda yol kazası yaşasa bile hafif sıyrıklarla atlatacaktır” ifadelerini kullandı.

Rekabetle fiyatlar yüzde 10 ucuzladı

2014 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.8 büyüyen sektörün reel olarak yüzde 3.3’lük bir gelişme gösterdiğini söyleyen Ayhan, 2015 yılında ise sektörün yüzde 15 gibi bir oranda reel büyüme yaşayabileceğini söyledi. Yılın ilk ayında özellikle poliçe üretiminde yüzde 15’lik bir artış görüldüğünü söyleyen Ayhan, “Özellikle 2014 yılında küçülen otomotiv sektörü bu yıla iyi başladı. Yılın ilk iki ayında yeni araç satışlarında yüzde 30’luk bir artış var. Buradaki büyümenin olumlu etkilerini görüyoruz fakat rekabette yoğun birşekilde yaşanıyor. Poliçe adetleri artarken, fiyatlarda ise yüzde 10 gibi bir oranda düşüş görülüyor” dedi.

10 yıl sonra yüzde 5 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Mine Ayhan, “İlk 10 şirket içine gireceğiz ve bunu organik olarak başaracağız. Önümüzdeki birkaç yıl için hiçbir satın alma gibi planımız yok. Şu anki mevcut fırsatlarla da ilgilenmiyoruz” diye konuştu.

Grubumuz Türkiye’ye çok güveniyor

Şirket olarak Türkiye’deki en eski yabancı yatırımlardan biri olduklarını hatırlatan Mine Ayhan, “ Grubumuz Türkiye’ye çok güveniyor. Avrupa’nın en önde gelen şirketlerinden biriyiz. Fakat orada sigortacılık doyma noktasında ve gelişmekte olan piyasalara çok güveniyorlar” dedi. Mine Ayhan, şirket olarak yüzde 50 motor, yüzde 50 motor dışı bir portföy yapısında ilerlediklerini de belirterek, yüzde 50 motor branşınında 25-25 kasko ve trafik olarak dengeli olduğunu söyledi. Şirket olarak 2013 yılında 88 milyon TL prim üretimi ile yüzde 0.50’lik bir pazar payları olduğunu bunu 2014 yılında ise 158 milyon TL’ye çıkararak yüzde 1’lik bir pazar payına çıktıklarını ifade eden Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yılki prim hedefimiz 187 milyon TL. 2014 yılında yaptığımız yoğun kampanyaların meyvesini aldık. Marka bilinirliğimiz 17’nci sıradan bugün 4. sıraya çıktı. 10 yıllık hedefimizin ilk yılını çok başarılı geçirdik.”

Bilinçli küçüldük şimdi kontrollü büyüyoruz

2010-2013 yılları arasında bilinçli olarak küçülmeye gittikleri bilgisini veren Mine Ayhan, bu dönem boyunca yeniden yapılanma sürecini başlatarak, başta teknolojik alt yapı sistemleri olmak üzere tüm ürün ve hizmetlerini yenilediklerini dile getirdi. Sermaye artışına gittiklerini de belirten Ayhan, sermayelerini 4 kat artırarak 2015 yılı itibariyle 104 milyon TL’ye çıkardıklarını söyledi. Ayhan, Yönetim kurulu başkanlığına atanan emekli Büyükelçi Namık Tan’ın çok önemli bir isim olduğunu ve söz konusu seçimin grubun tüm dünya genelinde uygulamaya koyduğu bir stratejisi olduğunu da sözlerine ekledi.