Kuruca: BES, kalkınmada yakıt olabilir

Düşük gelirlilerin tasarruf yapmasının ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirten AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi Kuruca, BES'in bu noktada bir yakıt görevi görebileceğini belirterek, otomatik BES'ten cayılmaması çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Fırat Kuruca, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin, "Ülkemiz o kaynağı çok iyi kullanıp, yatırıma, enerjiye dönüştürüp ülkenin kalkınmasına yakıt olarak kullanabilir." dedi.

Fırat Kuruca, yaptığı açıklamada, BES'e konulan hedeflerin aşılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin hedef olarak koyduğu rakamların iyi gözüktüğünü ancak dünya koşullarına bakıldığında Türkiye gibi iddialı bir ülkenin çok daha büyük rakamlardan bahsetmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bu tasarrufa ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Kuruca, "Ülkemiz o kaynağı çok iyi kullanıp, yatırıma, enerjiye dönüştürüp ülkenin kalkınmasına yakıt olarak kullanabilir. Şu ana kadar çok iyi büyüdük, 60 milyar liralık fon büyüklüğü iyi bir rakam ama yeterli değil. Çok daha büyük rakamları hedeflemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer araçlara yatırım yapılıyor

İnsanların tasarruf bilincine çok iyi dokunmak gerektiğini vurgulayan Kuruca, şu anda yeterli tasarruf edilmediğini, bu tasarrufun yeterli olsa dahi altın, dolar ve gayrimenkul gibi sermaye piyasalarına enerji katmayan, olduğu yerde duran varlıklara yatırım yapıldığını söyledi.

BES'e katılımı beklenen 45 yaş altı 13-14 milyon kişinin bulunduğunu anımsatan Kuruca, vatandaşlara, mümkün olduğunca tasarruf bilinci ile hareket edip sistemden caymaması tavsiyesinde bulundu.

'Düşük gelirli kesimlerin tasarruf yapmaları daha önemli'

Fırat Kuruca, "Altını saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir" atasözünü anımsatarak, şöyle devam etti:

"Tabii ki insanların gündelik ihtiyaçları, mali kaygıları sebebiyle cayması söz konusu olabilir. Özellikle düşük gelirli kesimlerin kara günler ya da emeklilik dönemleri için tasarruf yapmaları daha önemli. Düşük gelirli kesimin aylık kazancının yüzde 3'ünü tasarruf etmesi çok önemli. Bunu birtakım insanlar zaten yapıyor. Altın alıyor, yastık altında para biriktiriyor bir şekilde ama keşke bunu ülkeye faydası olacak BES gibi devlet katkısının da olduğu bir sisteme yatırsalar. Yastığın altına koyduğunuz bir çeyreğe kimse katkı vermiyor. Halbuki altının parasını BES'te değerlendirseniz, devlet de ona katkı sunuyor."

Kuruca, ülke ekonomisine faydalı olmak için insanların sistemden caymaması gerektiğini söyledi.

'Herkesin kendi geleceği için bunu yapması lazım'

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Kuruca, BES'e dahil olanların kendisiyle bir sözleşme yaptığını düşünmesini tavsiye ederek, şunları kaydetti:

"Sistemde birisi elinizdeki parayı alıp başkasına vermiyor. Aslında herkes bu parayı kendi hesabına yatırıyor. Kendi kendilerine 'Her 100 liramın 3 lirasını bir köşeye ayıracağım' gibi bir söz versinler. Herkesin kendi geleceği ve çocukları için bunu yapması lazım. Otomatik katılıma dahil olmayan 45 yaş üstü çalışanlar ise şu ana kadar birikim yapmadıysa daha fazla tasarruf etmesi gerekir. Yüzde 25 devlet katkısından maksimum faydalanmaları lazım. Yüzde 3 değil de, yüzde 23 tasarruf yapmaları lazım."