Reasürans sektörü felaket bonoları ile büyüyecek

Reasürans sektörünün geleceği Standard & Poor’s'un (S&P) New York’ta gerçekleştirdiği 2015 Sigorta Konferansı’nda masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - (DÜNYA) 

Reasürans sektöründe klasik dönem kapanıyor. Standard & Poor’s (S&P) gerçekleştirdiği 2015 Sigorta Konferansı’nda sektör sorunları masaya yatırıldı. Yüksek fiyat rekabeti ve düşük faiz getirileri nedeniyle klasik reasürans modelinin zor zamanlardan geçtiğine dikkat çekilen konferansta, panelistler sigorta bağlantılı menkul kıymetler ve felaket fonları 2014 yılında 64 milyarlık bir değerdeyken, 2018 yılında bu oranın 150 milyar dolara çıkabileceğini bildirdiler. Güçlü girişim ve sermaye yapısına rağmen Standard & Poor’s reasürans sektörüne düşük fiyatlamalar ve sınırlı getiriler nedeniyle negatif bir bakışa sahip. 

Aon Benfield Americas CEO’su Bryon Ehrhart, söz aldığı bir panelde, getirilerini artırmaya çalışan emeklilik ve devlet sağlık fonları ve hayat sigortası şirketlerinin yarattığı alternatif sermaye akımlarının reasürans sektöründe büyük patlamaya yarattığını ve kayda değer bir yükselişe neden olduğunu söyledi. Standard & Poor’s direktörü Gary Martucci’ye göre bu büyümenin büyük kısmı felaket bonolarından geldiğini belirterek, “Yatırımcılar felaket risk modellemesinde kendilerini daha rahat hissediyorlar” diye konuştu. Fermat Capital Management kurucu ortağı Nelson Seo ise Alternatif sermaye akımının tepe fiyatlara ulaştığını ve bu durumun reasürans sektörünün karlılığında uzun süre başı çekeceğini söyledi. Bu durumun değişmesiyle birlikte reasürans sektörünün daha efektif çalışmaya başlayabileceğini bildiren Seo, “Zamanla daha adil ve etkin bir sektöre kavuşabiliriz” dedi. Bir de örnek veren Seo, “Florida uzun bir dönem daha felaket sigortası için yüksek prim ödemeye devam edebilir. Bu da dünyanın geri kalanının amorti edilmesini sağlar” dedi. 

Konsolidasyonlar devam ediyor 
Bütün bu yeni para kaynağına rağmen sektörde konsolidasyonlar ise devam ediyor. Secquaero Advisors AG CEO’su Dirk Lohmann sektöre girmek için yetenekten başka bir şeye gerek olmadığından sürekli bir döngü yaşandığını bu nedenle de bir konsolidasyon dalgasına maruz kalındığını söyledi. Panelde bir diğer tartışma konusu ise felaket modellemeleriyle yatırımcının güveninin nasıl kazanılacağı oldu. S&P direktörü Gary Martucci, üretilen felaket modellerinin bilimsel yanının çok güçlü olmadığı göz önüne alındığında “Yeni tehlikelere karşı nasıl kendinizi güvende hissediyorsunuz” sorusunu sordu. 

Soruyu yanıtlamak için söz alan Marucci ise, önümüzdeki birkaç yıl daha felaket bonoları pazarının yüzde 20 daha büyümeye devam edeceğini, risk modellemelerinin ise yatırımcılar tarafından parametrik olarak kabul göreceğini söyledi.,

TSB’den uyarı
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) son günlerde kendilerini Birlik çalışanı gibi tanıtan bazı kişilerin vatandaşları arayarak sigorta poliçeleriyle ilgili alacakları bulunduğunu ve iade için kişisel bilgilerini talep ettiğine yönelik başvuruların arttığını vurgulayarak, vatandaşları kredi kartı başta kişisel bilgilerini paylaşmamaları konusunda uyardı. Açık adlarının ‘Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ olduğu hatırlatılan TSB açıklamasında, “Vatandaşlarımızdan telefonla veya diğer yöntemlerle kredi kartı ya da kimlik bilgilerini talep etmemiz hiçbir şekilde söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza kendilerini arayan kişilerle bilgilerini paylaşma konusunda çok hassas davranmalarını, şüpheli durumlarda mutlaka ilgili makamlara başvuruda bulunmalarını önemle hatırlatırız” denildi.