Sağlıkta sahte poliçe alarmı!

Kısa süreli oturum almak için zorunlu olan sağlık sigortası poliçelerinin sahteleri Hazine ve sigorta şirketlerini alarma geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zorunlu trafik sigorta ile boğuşan sigorta sektöründe yeni bir sorun daha ortaya çıktı. Türkiye’de 1 yıl altında ikamet etmek isteyen yabancı misafirlerin yaptırmak zorunlu oldukları özel sağlık sigortası poliçelerininin sahtelerinin ortaya çıkması sektörü yeni bir olumsuzlukla karşı karşıya bıraktı. 

Sahte poliçe sayının artması ile birlikte oluşan olumsuz durumu önlemek için Hazine Müsteşarlığı harekete geçti. Sigorta şirketi temsilcileri ve Türkiye Sigorta Birliği’nden yetkililer kısa süre önce Hazine Müseşarlığı’nda toplanarak sıkıntıyı masaya yatırdılar. Topantıya sağlık sigortası branşında pazar lideri konumunda olan ilk iki şirketin dışındaki şirket temsilcileri katıldı. 

Toplantıya katılan bir şirket yetkilisinin verdiği bilgiye göre, kısa süreli oturum alabilmek için zorunlu olarak yapılması gereken özel sağlık sigortası poliçelerinin sahtelerinin hızla artmaya başladığını belirterek, “Yeni bir illegal yapının oluştuğunu görüyoruz. Orjinal poliçelerimizin birebir kopyası olan hatta şirket logolarımızın olduğu sahte poliçelerle karşılaşır olduk. Buna birilerinin gözyumduğunu ve ciddi paralar kazandığını düşünüyoruz. Yabancı konukların 1 yıl altı oturum almak için yaptırdıkları bu poliçeleri yatırırken sahte olduklarını bildiklerini düşünmüyoruz. Bu nedenle ciddi bir ekonomik kayıp ortaya çıkıyor. Buradan hem devlet hemde sigorta şirketleri zarar görüyor. TSB ve Hazine Müsteşarlığı bu illegal yapının önüne geçmek ciddi bir çalışma içersinde” dedi.

Sağlık sigortasında 3.4 milyar TL prim üretildi, ilk 2 pazarın yüzde 52'si

Sigorta sektörü 2015 yılında sağlık branşında toplam 3 milyar 436 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. 2014 yılına göre prim üretiminin reel olarak yüzde 7.8 oranında büyüdüğü ve toplam 34 şirketin poliçe kestiği branşta faaliyet gösteren şirketler içindeki ilk 10 şirket toplam pazarın yüzde 92.3’üne sahip durumda. Sektörün en güçlü iki şirketi konumunda olan Allianz’ın pazar payı yüzde 36.4 seviyelerinde bulunurken, ikinci sıradaki Acıbadem Sigorta’nın pazar payı yüzde 15. İki şirket toplam 1 milyar 750 milyon TL civarındaki üretimleriyle sektörün toplam üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor. TSB verilerine göre bu yılın ilk ayında ise sağlık branşında toplam 755.2 milyon TL tutarında prim üretimi gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı ayına göre branştaki reeel büyüme ise yüzde 8.4 seviyesinde oldu.

34534534-t.jpg

Acentelere büyük iş düşüyor

DÜNYA'ya bilgi veren kaynaklar, özel sağlık sigortasının ülkemizdeki payının her geçen gün artığını belirtirken, geçen yıl yüzde 8’e yakın büyüyen branşta olası söz konusu olumsuz durumlara yönelik önlem alınmaması durumunda daha büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi. Şirket yetkilisi bu konuda acentelere de büyük görev düştüğünün altını çizerek, “Sahte poliçeleri satanların acente adı altında bunları yaptığını düşünüyoruz. Bunların acentelik belgesi olmadığını ve bu nedenle de sektörün bel kemiği durumunda olan acentelik mesleğine ve sigortaya olan güveni zedelememeleri için illegal yoldan iş yapan kişilerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Söz konusu poliçe sahipleri herhangi bir sağlık probleminde anlaşmalı sağlık kurumuna gittiklerinde poliçelerinin sahte olduğunu öğrendiklerinde büyük bir sıkıntı ile karşılaşıyorlar “ dedi.