Trafik sigortası için ‘teklif alanlar’ 3 milyona ulaştı

Araç sahipleri kısa süre önce başlayan bir uygulamayla kimlik numarası ve plaka bilgilerini girerek tüm sigorta şirketlerinin trafik primini tek bir ekranda görüntüleyebiliyor. Bu yolla alınan tekliflerin yüzde 32’si de satışla sonuçlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL

Araç sahiplerinin, tüm sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası fiyat tekliflerine daha hızlı ve kolay ulaşması hedefleyen “Trafik Sigortası Teklif Alma” uygulaması kısa süre önce başladı.
Şirketler arası rekabet artırmayı da öngören uygulama hizmetini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) veriyor. Bu uygulama sayesinde araç sahipleri sadece kimlik numarası ve plaka bilgilerini girerek tüm sigorta şirketlerinin trafik primini tek bir ekranda görüntüleyebiliyor. Yine bu uygulamayla vatandaşların kendileri için en uygun trafik poliçesini kolayca bulmasına olanak sağlandığını vurgulayan SBM Müdürü Aydın Satıcı, 30 Eylül itibariyle devreye alınan sistemin ilk sonuçlarıyla ilgiyi şu bilgileri verdi:

Yüzde 60’ı otomobil

● Uygulama kolaylığı sayesinde sisteme bugüne kadar 3 milyon adet teklif talebi geldi.

● Alınan tekliflerin yüzde 60’ının otomobil kullanım tarzındaki araçlar için olduğunu gördük.

● Bu uygulamamız üzerinden çoğunlukla Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden talep geldi. İl dağılımı açısından baktığımızda en yüksek talep İstanbul ve Ankara’da geldi.

● Tekliflerin ise yüzde 90’ı gerçek kişiler yüzde 10’u da tüzel kişiler için alındı.

Satıcı ayrıca, bu uygulama üzerinden teklif alan tüketicilerin daha sonra trafik poliçesini satın alma oranının ise yüzde 32 olduğunu açıkladı.

SBM’nin uzun zamandır kullanımda olan “Trafik Prim Karşılaştırması” uygulamasının sonuçları hakkında da bilgi veren Satıcı, bugüne kadar 1 milyon 250 bin adet bu tür sorgu yapıldığını, bu sorguların çoğunluğunun Marmara Bölgesinde gerçekleştiğini açıkladı. Satıcı’nın verdiği bilgiye göre bu uygulama üzerinden en çok sorgu yapılan ilk üç şehir ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

Rekabeti destekliyor

Şirketinin, uygulamayı ilk aktif eden 5 şirketten biri olduğunu hatırlatan Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. Baturalp Pamukçu ise yarım dakikanın altında kalan bir süre zarfında sigortalıya teklif verdiklerini belirtti. Pamukçu şunları Trafik sigortası konusunda en çok teklif alınan iller İstanbul ve Ankara oldu. Araç sahipleri kısa süre önce başlayan bir uygulamayla kimlik numarası ve plaka bilgilerini girerek tüm sigorta şirketlerinin trafik primini tek bir ekranda görüntüleyebiliyor. Bu yolla alınan tekliflerin yüzde 32’si de satışla sonuçlandı. söyledi: “Bu uygulama ile hafta içi günlük sorgu adedi 100 binli rakamlara yükselirken, cumartesi günleri bu 40 bin bandında seyrediyor. Pazar günleri ise 5 bin adet düzeyinde. Sigortalıların veya aracıların tüm şirketlere ait tekliflere ulaşması, rekabetin artmasına yardımcı bir etken oldu. Uygulamanın kullanımı ve bilinirliğinin artmasının rekabete katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Fiyatlarda etkisini görmedik

Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin, bu uygulamaya kadar tüketicilerin 32 farklı sigorta şirketinin prim tekliflerine ulaşarak kendileri için en uygununu seçme imkanına her zaman sahip olamadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Sigortalılar serbest tarife ortamının kendilerine sunabileceği avantajlardan faydalanamıyordu. Bu doğrultuda hem fiyatları hem şirketleri değerlendirebilme ve kendilerine en cazip gelen sigorta şirketini seçebilme imkanı getirildi. Sigortalıların artık tüm teklifleri aynı anda görebilmesi, karar verebilmesi ve serbest tarife ortamının sunduklarından daha fazla faydalanabilmeleri önemli bir avantaj kanaatindeyiz. Bu uygulamanın şu an için fiyatlar üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi gözlenmedi.”

Bu konularda ilginizi çekebilir