Trafikteki yoğun rekabet geniş kitlelere ulaşmayı zorlaştırıyor

HDI Sigorta Genel Müdürü Hancıoğlu, en büyük satış güçleri olan acentelerin trafik sigortası nedeniyle yeni ürün ve uygulamaları müşterilerine yeterince anlatamadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERHAT ALİGİL

Prim üretiminin hem artması hem çeşitlendirilmesi, sigorta sektörünün temel çalışmaları arasında yer alıyor. Ancak sektördeki prim üretimi halen zorunlu trafik ve kasko branşlarında yoğunlaşmış durumda. Bu iki branşın halen lokomotif görevine devam ettiğini hatırlatan HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, hatta geçen yılın sonunda trafik branşı prim hacminin kaskoyu geçtiğini belirtti.

“Bu da şirketlerin öncelikle bu ürün gruplarında rekabet etmesini zorunlu hale getiriyor” diyen Hancıoğlu şöyle devam etti: “Şirket yöneticileri için tehlike ise özellikle trafik branşının büyümesine paralel olarak diğer branşlarda iş yazmanın zorlaşması ve şirketin portföy dengesinin bozulmasıdır. Trafik sigortalarında yaşanan yoğun rekabette acentelerin de çok ciddi vaktini alıyor ve diğer ürün satışlarına vakit ayırmalarını engelliyor. En büyük satış gücümüz olan acentelerin zaman ayıramamaları, yeni ürün ve uygulamaları müşterilerine anlatamamaları sektörün daha geniş kitlelere ve daha fazla ürün ile ulaşmasını zorlaştırıyor.”

‘Zorunlu’ sayısı artmalı

Bu noktada kendilerinin yapmaya çalıştığı şeyin motor ürünleri dışında diğer ürün gruplarında da büyümeyi ve toplam portföyün dengesini sağlamak olduğunu vurgulayan Hancıoğlu, “Oto dışı ürünlerin oto ürünlerine göre fiyat duyarlılığı daha az ve hem acentenin hem müşterinin sizde ki ömrünün daha uzun olmasını sağlıyor. Bu da portföylere istikrar getiriyor. Zorunlu sigortaların sayısı diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük miktarda. Öncelikle sigorta sektörünün büyümesi için zorunlu sigortaların artırılması gerekiyor. Bu konuda da en önemli rol kanun koyuculara düşüyor” dedi.

Fiyatlamanın prim üretimine etkisi konusunda yorum yapan Hancıoğlu, trafik sigortaları zorunlu sigorta olduğu için fiyat artışının sigortalanma oranında çok etkili olduğunu düşünmediğini ifade etti. Sektörün geleceğine ilişkin de yorum yapan ve Türkiye’nin Avrupa ülkelerine göre hem genç ve yüksek nüfusu hem daha düşük sigortalanma oranlarından dolayı uluslararası şirketler için iyi bir pazar olduğunu anlattı. Hancıoğlu şu noktaya dikkat çekti: “Bizim için de Türkiye stratejik ülke. Sigortalanma oranını yükseltebilmek için Talanx Grup’un da bilgi birikimine güveniyor ve bu konuda onların uygulamalarından da esinleniyoruz. Bu konuda Türkiye’nin alacağı çok yol olduğuna ve bu yolu alabileceğimize inanıyorum. Uluslararası şirketlerin bilgi birikimi çok önemli.”

Dijitalleşme hayati konu

Teknoloji kullanımının ve dijitalleşmenin sigorta sektörünün geleceğine etkilerini de değerlendiren Genel Müdür Hancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijitalleşme bu aralar çok konuşulan hatta bence de bazı kesimler tarafında biraz da yanlış anlaşılan bir konu. Dijitalleşme konusu satış kaynaklarının etkisinin azaltacağını düşünenleri kastediyorum. Şirkette dijital dönüşüm çalışmalarımız sürüyor. Merkezde kullandığımız yazılımları değiştirme kararı aldık. Bunun dışında hem müşteriyi daha kolay analiz edebileceğimiz hem acentelerin operasyonunu azaltacak projeler ve uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. Bu konunun hem bizim için hem tüm paydaşlarımız için çok hayati olduğunu düşünüyoruz.”

Kârlılık istikrarımızı sağlıyor

Yılın ilk dönemiyle ilgili hem sektörünün hem şirketinin finansal sonuçlarını yorumlayan Genel Müdür Ceyhan Hancıoğlu, sektör ve kârlılık konusunda olumlu sinyaller olduğunu belirtti. “Trafik sigortalarında yapılan iyileştirmeler henüz tam sonuçlarını vermemiş olsa da geleceğe dair ümit veriyor” diyen Hancıoğlu, şöyle devam etti: “Bizim için de kârlılık en önemli. Son 4 yıldır kârlılığımızı sürdürüyoruz. Bu şirketin de istikrarını sağlıyor. İstikrar ise hem müşteriler hem satış kanalları için hizmet iyileştirmesi ve sürdürülebilirlik olarak geri dönüyor. Ayrıca uzun süreli kârlılık, sermayedarın da yatırım yapma iştahını artırıyor.” Şirket yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artışla 609 milyon lira prim üretimine ulaştı. Kendileri açısından öne çıkan branşlar konusunda da açıklama yapan Hacıoğlu, özellikle trafik branşı olmak üzere sigortacılık ürünlerinde fiyatın çok belirleyici olduğunu hatırlattı. Hancıoğlu, “Bu nedenle yapmaya çalıştığımız iyi müşteri segmentlerini belirleyip, iyi fiyat ile satış yapmak ve portföyümüzü büyütmektir. Bireysel sigortacılık ürünlerinde gelişmeye çalışıyor, böylece yaygınlığımızı artırıyor” dedi.

Hancıoğlu, pazarın gelişimi için sektördeki uluslararası şirketlerin bilgi birikiminin çok önemli olduğunu söyledi.