10 yılda 3 milyar lira hasar ödemesi yapıldı

TARSİM tarafından son 10 yılda üreticilere 3,1 milyar lira hasar ödemesi yapılırken, 2017 tarım sigortaları açısından seferberlik yılı ilan edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) ulaştığı seviye ve hedefleri konusunda açıklamalar yaptı.

Türkiye'nin devlet destekli tarım sigortasıyla fiilen 2006 yılında tanıştığını hatırlatan Çelik, aradan geçen 10 yılda toplam 5 milyar lira prim üretimine ulaşıldığını, bu paranın da 2,3 milyar lirasının üreticiler, 2,7 milyar lirasının da devlet tarafından karşılandığını vurguladı.

Çelik, "Üreticilerimize ödenen toplam hasar miktarı 3,1 milyar lira. Devletimiz, bu tarımsal sigortayı yaptıran üreticilerimize, meyvelerde don teminatında yüzde 67, kuraklıkta yüzde 60 ve diğer tüm teminatlarda ise yüzde 50 prim desteği sağlıyor" dedi.

Bu yılın tarım sigortacılığı açısından seferberlik yılı ilan edildiğini ifade eden Çelik, "Doğal risklerin tamamının teminat altına alındığı 2017 yılını, tarım sigortacılığı açısından bir seferberlik yılı ilan ediyoruz. Çiftçilerimiz bu konuda duyarlı olmalı. Doğal afet nedeniyle, ürünlerine bir zarar geldiğinde, feryat etmek değil, bu feryat öncesinde, kara gün dostu olan TARSİM'le buluşmalarının kendileri açısından çok daha doğru olacak." diye konuştu.

21,2 milyon dekarı aştı

Öte yandan TARSİM kapsamında 2015 yılında 19,3 milyon dekar olan sigortalı alan 2016'da 21,2 milyon dekara çıktı. Poliçe sayısı ise yüzde 5 artarak 1 milyon 444 bin 277 adet oldu. Sigortalanan tarımsal varlık büyüklüğü de yüzde 26 artışla 23,1 milyar liraya ulaştı.

'İthalat bize yakışmaz''İthalat bize yakışmaz'

 

Bu konularda ilginizi çekebilir