'134 ülkenin hayvan varlığından fazla'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kurban bayramında kesilecek olan küçükbaş hayvan sayısının 134 ülkenin koyun sayısından fazla olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 4 günlük bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısının, 99 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısının ise 134 ülkenin koyun varlığından daha fazla olduğunu belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 2015 yılı Kurban Bayramı’nda 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini hatırlatarak, bu sene Bayramda da 850 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin baş hayvan kesileceğini, halkın bu kurbanlıklar için 7,5 milyar liranın üzerinde para ödeyeceğini tahmin ettikleri bildirdi.

'Kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacak'

Türkiye'de 1,2 milyonu büyükbaş, 3 milyon 780 bini küçükbaş olmak üzere 4 milyon 980 bin baş kurbanlık bulunduğunun altını çizen Bayraktar, henüz kurbanlık almayan vatandaşların "hayvan bulamayacağız" diye endişe etmemeleri gerektiğini, kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağını kaydetti.

Bayraktar, Türkiye'de 4 günlük bayram döneminde kesilecek 850 bin büyükbaş hayvanın, dünyadaki 99 ülkenin her birinin sığır sayısından fazla olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de kesilecek büyükbaş hayvan sayısından daha az sığırı olan ülkeler arasında Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovenya, Estonya gibi Avrupa Birliği ülkeleri, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Malezya, Kuzey Kore, Tayvan gibi büyük nüfuslu ülkeler, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail gibi bölge ülkelerinin bulunduğunu ifade etti.

Kurban Bayramı’nda 4 günde kesileceğini tahmin edilen 2,7 milyon baş küçükbaş hayvanın, 134 ülkenin her birinin toplam koyun varlığından daha fazla olduğuna işaret eden Bayraktar, Türkiye’de kesilecek küçükbaş kurban sayısından daha az koyunu olan ülkeler içinde, Norveç, Küba, Portekiz, Bangladeş, Sırbistan, Almanya, Bulgaristan, Macaristan, Hollanda, Ukrayna'nın yer aldığını belirtti.

Bayraktar, Türkiye’de kesilmesi beklenen küçükbaş kurban sayısının Almanya’nın koyun varlığından 1,1 milyon daha fazla olduğuna dikkati çekerek, 82 milyonluk Almanya’da 1,6 milyon koyun bulunduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir