Baklagilde ekim alanları yüzde 60 azaldı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 4,1 milyon hektar alanın nadasa bırakıldığını belirterek, "Bu alanları nadasa bırakacak kadar zengin değiliz. Nadas alanlarının önemli bir bölümünde baklagil tarımı yapılabilir" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada sulama yapılamadığı için Hollanda büyüklüğünde bir alanın her yıl nadasa bırakıldığını, buraların baklagil tarımı için değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekim alanları yüzde 60 azaldı

Baklagillerde üretim alanlarının artırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "1990 yılında toplam 20 milyon dekar alanda baklagil ekim yapılıyordu. Bu rakam günümüzde 8 milyon dekara düştü. Ekim alanları yüzde 60 azaldı. Üretimi yeniden artırmak açısından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Havza Bazlı Destekleme modelini hayata geçirmesi, 2008 yılında kilogramda 10 kuruş olan prim desteğinin 2015’te yüzde 100 artırılarak 20 kuruşa, 2016’da yüzde 50 artışla 30 kuruşa çıkarılması önemlidir" dedi.

Su zengini değiliz

Nadas uygulaması yerine baklagil ekiminin yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Ülkemiz su zengini değildir. Suyu çok tasarruflu kullanmak zorundayız. Halen, sulanabilir olmasına karşın 2,27 milyon hektar alanı sulama altyapı yatırımlarını tamamlayamadığımız için sulayamıyoruz. Baklagillerden nohut ve mercimek kuruda da üretilebiliyor. Sulama yatırımlarımızı tamamlayamadığımız için sulayamadığımız veya ekonomik ve teknik olarak sulama yapılamayacak alanları nadasa bırakıyoruz. Nadasa bırakılan alan 4,1 milyon hektarla Hollanda büyüklüğünde bir alandır. Bu alanları nadasa bırakacak kadar zengin değiliz. Baklagillerde üretim açığımız var. Bu alanlarının önemli bir bölümünde baklagillerin tarımı yapılabilir. Biyolojik gübre işlevi gören baklagiller, toprağı azot bakımından zenginleştiriyor, tarımda verimi artırıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir