Beylikova Besi OSB faaliyete geçiyor

Yapımına 2013 yılında başlanan ve şu ana kadar 21 milyon TL’lik yatırım yapılan Eskişehir’deki Beylikova Besi OSB’de besihanelerin yapımı tamamlanmak üzere.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SONER CAVKAYTAR

ESKİŞEHİR - Cazip teşvikleriyle yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Eskişehir’in Beylikova ilçesinde kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (TDİBOSB) faaliyete geçiyor.

BOSB Bölge Müdürü Musa Çoban, bin 493 dönüm arazi üzerinde 89 adet besihane, 5 sanayi parseli bulunan tesislerin biyogaz santrali ve güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üreteceğini belirterek, 18 bin büyükbaş hayvanın, millileştirme çalışmaları devam eden Sürü Yönetim Sistemi yazılımı ile 24 saat çevrimiçi izlendiğini söyledi.

Çoban, Beylikova Besi OSB’de besihanelerin yüzde 98’inin tamamlandığını, parsellerin yüzde 50’sinin de satışının yapıldığını vurgulayarak, yatırımcıların SGK prim, makine ekipman alımında KDV, emlak vergisi muafiyeti, yüzde 50 oranında arsa bedeli teşviği ve aynı oranda üstyapı yatırım teşviğinin yanı sıra hayvan varlığına ilişkin de teşvik aldıklarını hatırlattı. BOSB içerisinde yer alacak işletmelere canlı hayvan ve karkas et ihracat-ithalat yetkisi verileceğini ifade eden Çoban, yapımına 2013 yılında başlanan ve 21 milyon TL yatırım yapılan tesislerde 400 kişilik istihdam yaratılacağını kaydetti. Çoban, tesislerde 50, 100, 200 ve 500 baş kapasiteli 89 adet besihane, 5 hayvancılık sanayi parseli, karantina alanı, idari ve sosyal tesis, dezenfeksiyon, sevk ve kontrol merkezi, gübre bertaraf ve atık su arıtma tesisi, teşhis ve tedavi merkezi, kamyon tır parkı ve güvenlik, gözetleme binası bulunduğuna işaret etti.

Kendi elektriğini üretecek

BOSB’da yeralan yatırımcılardan Küçükler Holding’in biyogaz tesisi kurma çalışmalarının sürdüğünü belirten Çoban, şu bilgileri verdi: “Gübre atıkları bertaraf tesisiyle birlikte kurulan 4 MW gücündeki biyogaz santrali ile enerji üretiminin yanısıra atık sorunu ortadan kalkacak ve girdi olarak kullanılan ayçiçeği, şeker pancarı, mısır gibi ürünlerle çiftçilerimize yeni bir gelir imkanı doğacaktır. Sadece bu ürünler için ek olarak 2 bin dönümlük alanda ekim yapılacaktır. Bölgedeki Sultaniye Göleti tamamlandığında kapalı sulama ile sulanabilen alan 100 bin dönüme çıkacak. Buradaki hayvan varlığının ihtiyacını karşılayacak yem bitkisi ekimi için yeterli ekilebilir tarımsal alan da mevcut. Zaten hazine arazilerinin ekilebilir olanlarının kiralanması için de çalışmalar sürüyor. Tesislerden çıkan ve çevre il ve ilçelerden gübreler toplanacak ve burada değerlendirilecek. Ayrıca kendi elektriğimizi üretmek amacıyla BOSB olarak 1 MW gücünde güneş enerjisi santrali kurma projemiz de bulunuyor. Bunun için yatırımcı arıyoruz.”

Beylikova BOSB için 1.5 yılda toplam 650 yatırımcı ile birebir görüşüldüğünün altını çizen Çoban, Türkiye’de Beylikova gibi 4 BOSB daha bulunduğunu belirterek, bunların Amasya Suluova, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Ankara Çubuk’ta olduğunu hatırlattı. Çoban, yatırımcıların Beylikova BOSB’ne ilgisinin önümüzdeki dönemde artacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Eskişehir’deki toplam büyükbaş hayvan varlığının yüzde 25’lik bölümünün besisi burada yapılacak. BOSB ile bölgedeki hayvan varlığı korunacak ve sayısı artırılacaktır” diye konuştu.

Hayvanlar online izleniyor

Çoban, Beylikova BOSB’daki işletmelerde yer alan tüm hayvan varlığının 24 saat boyunca ne kadar su içtiğini, kilosunu, aldığı yemi, sağlığını online izledikleri Sürü Yönetim Sistemi adında bir bilgisayar programlarının olduğunu belirterek, sistem yazılımını millileştirmek üzere çalışma yaptıklarını anlattı. BOSB, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde buraya yapılan yatırım tutarının 250 milyon TL’ye ulaşağını vurgulayan Çoban, yılda 35 bin hayvanın giriş çıkış yapacağı tesislerde, 100 bin ton et üretimi gerçekleşeceğini, bunun da Türkiye’nin kırmızı et açığına önemli katkı sunacağını dile getirdi. Çoban, “Avrupa’da yıllık kırmızı et tüketimi 35-40 kg, ülkemizde 10-15 kg arasında değişiyor. Tesislerimiz yaptığı üretimle et fiyatlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Hayvan varlığını şimdilik ithalat yoluyla sağlıyoruz ancak gelecekte yerli üretimin de önü açılacaktır” dedi.