En fazla badem arazisine sahip il Adıyaman

Yapılan destekleme çalışmalarıyla üretim alanları beş yılda 4 bin dekardan 40 bin dekara çıkan Adıyaman, en fazla badem arazisine sahip il oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada badem üretim alanında önemli bir yere sahip Türkiye'de, 2012 yılında yaklaşık 240 bin dekar olan badem üretim alanı geçen yıl 340 bin dekar seviyelerine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, badem üretim alanındaki artışta en etkili il, Adıyaman oldu. Üretim alanı bakımından Manisa, Şanlıurfa, Muğla, Antalya, Adana gibi illeri geride bırakan Adıyaman, geçen yıl en fazla badem arazisine sahip il sıralamasında birinci sırada yer aldı.

Beş yıl önce 4 bin dekar alanda badem üretimi yaparken, destekler ve çalışmalar sayesinde 40 bin dekarlık badem arazisine ulaşan Adıyamanlı çiftçiler, yatırımlarının "meyvesini" almaya başladı. 2014 yılında bin 237 ton badem hasadı yapan Adıyamanlı çiftçiler, 2015'te bin 800, 2016 yılında ise neredeyse yüzde yüzlük bir artışla 3 bin 576 ton badem rekoltesine ulaştı.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, enstitü olarak Antep fıstığından sonra ikinci öncelikli çalışma alanlarının badem olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine bakıldığında Türkiye'de badem üretim alanının her geçen gün arttığını aktaran Aslan, "Son 5 yıla bakıldığında yüzde 40'tan fazla bir artış var. Bu artış sevindirici, çünkü ülkemiz badem ithalatı yapmakta. Badem üretilen alanın artması sayesinde artacak üretimimiz ithalat ihtiyacını ortadan kaldıracaktır." diye konuştu.

"Üretim alanı 10 kat arttı"

Ülke genelinde badem üretim alanlarındaki artışta Adıyaman'ın dikkati çektiğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Özellikle Adıyaman ilinde bademe olan ilgi hızlı bir şekilde artıyor. Beş yıl önce 3 bin 883 dekar olan üretim alanı 10 kat artarak 40 bin dekara ulaştı. Bu da haliyle üretime yansıyor. Artan üretim alanının rekolteye yansıması, Antep fıstığının aksine bademde çok daha çabuk gerçekleşiyor. Üretim alanı, 2-3 yıl içerisinde ürüne dönüşebiliyor. Örneğin, 5 yıl önce 669 ton badem üretilen Adıyaman'da, her geçen yıl üretim alanındaki artışın ürüne dönüşmesiyle, geçen yılki rekolte 3 bin 576 tona ulaştı. Üretimde 7. sırada yer alan Adıyaman, ilerleyen yıllarda üretim alanındaki başarısını yakalayacaktır."

Patates fiyatı en çok azalan ürün olduPatates fiyatı en çok azalan ürün oldu

Domatesin ekonomiye katkısı 12,7 milyar liraDomatesin ekonomiye katkısı 12,7 milyar lira

 

Bu konularda ilginizi çekebilir