Erken hasat 100 milyon TL'ye mal oluyor

Prof. Dr. Altındişli, çekirdeksiz kuru üzümde erken hasadın ekonomiye 100 milyon lira zarar verdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alaşehir Ticaret Borsası ev sahipliğinde, üretici ve diğer paydaşlara yönelik düzenlenen "Kurutmalık ve Sofralık Üzümde Yaşanan İhracat Problemleri" isimli toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, yıllık ortalama 450-500 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği çekirdeksiz kuru üzümde erken hasadın verim ve kaliteyi düşürdüğünü dile getirildi.

Altındişli, "Yapılan kuru üzüm analiz sonuçlarına göre, üzümlerin olması gereken şeker değerine ulaşmadan erken hasat edildiği, ayrıca kuru üzüm yetiştiriciliğinde de aşırı hormon kullanımının yaygınlaştığı görülüyor. Türkiye'nin bu nedenle uğradığı zarar yıllık 100 milyon lirayı buluyor." diye konuştu.

"Avrupa Birliği'nin taleplerine göre hareket etmeliyiz"

Etkinlikte konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Almış ise; sektörün tüm paydaşlarının ürünün yüzde 85'ini ithal eden Avrupa Birliği'nin taleplerine göre hareket etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Türkiye'de üretilen 300 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85-90'ının ihraç edildiğine işaret eden Almış, "İhraç ettiğimiz 250 bin ton civarı çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80-85 gibi çok önemli bir kısmını Avrupa Birliği ülkelerine satıyoruz.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız, bir önceki sezonla kıyaslandığında, bugün itibariyle miktar bazında yüzde 40 artışla 185 bin tona, ihracat gelirimizin ise yüzde 4'lük artışla 285 milyon dolara geldi. Sezon sonunda 280 bin tonluk ihracata karşılık 450 milyon dolarlık bir ihracat gelirine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Anzer Yaylası'nda koyun yasağıAnzer Yaylası'nda koyun yasağı