Fasulye üretiminin kalbi Burdur'da hal kurulacak

Burdur Belediyesi, Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30'unu tek başına karşılayan İnsuyu bölgesinde toptancı hali kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İnsuyu bölgesindeki taze fasulye üretimi yapan çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Köy muhtarları ile çevredeki üreticilerin de katıldığı toplantıda konuşan Ercengiz, fasulye üreticisinin ürünün değerli olabilmesi için belediye olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

İnsuyu bölgesinin, Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşıladığını, ancak üreticilerin para kazanamadığını ifade eden Başkan Ercengiz, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin fasulye üretim deposu olan İnsuyu ovamızdaki üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için ortak bir çalışma yapacağız. İnsuyu'nda üretici birliği oluşturulması, hal sistemini hayata geçirerek üreticimizin korunması ve emeğinin karşılığını alması için ortak bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bugüne kadar fasulye üreticisinin feryadına kulak verilmemişse bu biz yöneticilerin ayıbıdır. Emekçimizin, üreticimizin emeğinin karşılığını yeterince alamadığını biliyoruz."

Günlük 400 ton fasulye üretimi var

Üreticilerin zaman zaman dolandırıldığını, paralarını alamadığına dikkat çeken Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, "Emeğinizin karşılığının cebinizde kalmasını istiyoruz. Hep birlikte bir sistem kuracağız. Günlük 400 ton fasulye üretimi var. 100 günlük süreçte 40 bin ton fasulye üretim yapıyoruz. Türkiye'nin çeşitli pazarlarına fasulye ulaştırılıyor. Ortalama değeri 1.5 lira olan fasulyenin fiyatı İstanbul piyasasında 7- 8 liraya kadar yükseliyor.

Bu katma değerin Burdur'da kalması, üreticiden tüketiciye olan bu zincirin daha sağlıklı yürütülebilmesi için belediye kontrolü içerisinde yapılmasını sağlayacağız. Fasulyenin buradan çıkması ve tüketiciye ulaşması arasında geçen süreçte üreticimizin 1 yılda ürettiği fasulyenin 3-4 katı parayı aracılar kazanıyor. Doğru bir stratejiyle 8 milyon liralık katma değerin Burdur'da kalmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Çukurova'da mısır ekimi başladıÇukurova'da mısır ekimi başladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir