Kuru fasulye tarlada 3.5, markette 15 lira

Konya'da kuru fasulyenin kilosunun 3,5 lira olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Çalış, market fiyatlarının ise 8 ile 15 lira arasında değiştiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin kuru fasulye üretiminin yüzde 35'inin gerçekleştirildiği Konya'da temizlenmiş, tencereye girecek vaziyetteki kuru fasulyenin kilogramı 4,5 liradan satılırken, marketlerde ise ürünün kalitesine göre fiyatı 7,90 ila 15 lira arasında değişiyor.

Kuru fasulye üretiminin yüzde 60'ını Konya Ovası Projesi bölgesindeki Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde'nin ürettiğini belirterek, bu üretimin her geçen yıl azaldığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Türkiye'de 2000 yılına kadar 180 bin hektarda kuru fasulye yetiştirildiğini, bugünlerde ise ekim alanının 84 bin hektara düştüğünü ifade etti.

Kilogram bazında priminn bakliyata da uygulandığını, buna karşın üreticinin buğday ve mısıra yöneldiğini ifade eden Çalış, "Üreticimiz daha zahmetli olan bitkileri ekmiyor. Türkiye'nin fasulye üretiminin yüzde 35'ini Konya karşılıyor" şeklinde konuştu.

Aynı kalite fasulye 4,5 lira

Çalış, geçen yıl nohutta yaşanan spekülasyonların bu yıl kuru fasulye fiyatı üzerinde sürdürüldüğünün altını çizerek, "Bu, üreticiyi de toptancısını da olumsuz etkiliyor. Kuru fasulyenin kilogramının 8, 10, 16 ve 23 liradan fiyatlandırılması aldatıcı yaklaşımlardır. Üretimin merkezi Konya'da kuru fasulyenin fiyatı 3,5 liradır. Temizlenmiş, tencereye girecek vaziyetteki kuru fasulye ise 4,5 liradan toptancısından satılmaktadır. Bugün marketlerde paketlenmiş ürünler ile aynı fasulye toptancıdan 4,5 liradan temin edilebilir. Bu fiyat spekülasyonları ile üreticinin ve tüketicinin mağdur edileceği ortadadır. Bundan geri dönülmesi gerekiyor" diye açıklamalarda bulundu.

"Fiyat politikaları üreticiyi ve tüketiciyi etkiliyor"

Konya Bakliyatçılar, Hububatçılar ve Tohumcular Derneği Sözcüsü Halil Çınarlı ise bir ay önce kuru fasulyenin toptan satışının 5 liradan gerçekleştiğini, bugün ise bu rakamın 4,5 liraya gerilediğini aktardı. Kuru fasulyedeki fiyat artışının toptancı ile üreticiye mal edildiğini vurgulayan Çınarlı, şunları kaydetti:

"Bugün, Konya Ticaret Borsasında en iyi fasulye 3,6 liradan satıldı. Bu ürünü eliyoruz, işliyoruz daha sonra paketleniyor. Tencereye girecek şekildeki fasulyeyi 4,5 liradan iç piyasada satıyoruz. Marketlerde 7,90 ila 15 lira arasında satılıyor, bunun nedenini bilmiyoruz. Marketlere müdahale hakkımız yok. Ekim alanı daralırsa üretim düşecektir. İthalatı artarsa cari açık veririz. İthal fasulye, yerli ürünün lezzetini de kalitesini de yakalayamaz. Fiyat politikaları üreticiyi ve tüketiciyi etkiliyor. Fasulyede kalite düştükçe tüketimi de üretimi de düşer."

Bu konularda ilginizi çekebilir