Pamukta ithalatın azaltılması hedefleniyor

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen verimi yüksek, hastalık ve zararlılara dayanıklı 11 yeni pamuk çeşidiyle sektördeki ithalatın azaltılması amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdullah Çil,  uzun yıllardan beri üzerinde çalıştıkları pamukta yaklaşık 11 yeni çeşidi ıslah ederek geliştirdiklerini söyledi.

İthal tohumda milyonlarca dolar döviz ödendiğine dikkati çeken Çil, "Yeni çeşitlerin içinde renkli ve organik tarımda uygulanmasını uygun gördüğümüz türler var. Pamuğun çok fazla piyasa değeri var. Bunlarla ilgili her konuda ülkemizdeki bölgelerle ilgili çeşitlerimizi geliştirdik. Şu anda hedef kitle dediğimiz üretici firmaların hizmetine sunduk. Biz yeni ıslah ettiğimiz pamukları geliştirip firmalara satıyoruz. Onlar da 'ıslahçı hakkı' karşılığında bunları üretip çiftçilerimize tohumluk olarak tedarik ediyorlar." diye konuştu.


Pamuk yerine mısıra yöneliş

Çukurova'nın eski yıllarda büyük oranda pamuk üretimi yaptığına, son yıllarda ise bu üretimin düştüğüne işaret eden Çil, "Bunun çok farklı nedenleri var. Bunlardan birisi mısırın tamamen bölgeye hakim olması. Pamuğun girdileri pahalı, mısırın ise daha az. O yüzden de pamuk oranı gittikçe azaldı. Umarım bundan sonra bu hızlı bir şekilde yükselir." ifadesini kullandı.

Çil, yeni tohum çeşitlerinin bölgeye uygun ıslah edildiğini vurgulayarak "Tercih çiftçinin. Bundan sonra Çukurova eski günlerine dönecek. Biz burada verimi yüksek hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitler geliştiriyoruz. Şu anda Amerika'da 250 kilogram verim alıyorsanız bu Türkiye'de 500 kilogramdır. Yani şu anda bizim hiçbir sıkıntımız yok. Ülkede yaşanan sıkıntı tamamen çiftçilerin tercihinden kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.