Saman fiyatı 50 kuruşu geçmeyecek

“Türkiye’nin her yerinde samanı 50 kuruşa satıyoruz, spekülasyona izin vermeyiz”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA(DÜNYA)-Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği(TTKKMB) Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ithal ettikleri samanı Türkiye’nin her yerinde 50 kuruşa sattıklarını belirterek, spekülasyona izin vermeyeceklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki 8 bin ziraat mühendisinin Gübretaş tarafından toprak analizi konusunda eğitilmesine ilişkin projenin son semineri dün Ankara’da yapıldı. Burada konuşan TTKKMB Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Tarım Bakanlığı’nın  verdiği yetkiyle başlattıkları saman ithalatında 47 bin tonluk talepte bulunduklarını belirterek, Türkiye’nin her yerinde zamanı 50 kuruştan  sattıklarını söyledi. Saman konusunda çok spekülasyon yapıldığını ve bazı stokçuların, Tarım Kredi piyasaya girdikten sonra ellerindeki ürünü düşük fiyattan satışa çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kutlu, “Biz maliyetimiz 50 kuruşun üstünde olsa bile bu fiyata satış yapacağız. Aradaki farkı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karşılıyor” diye konuştu. Abdullah Kutlu, saman ithalatının Nisan ayına kadar devam edeceğini, bu süreçte toplam 100 bin tonluk ithalat yapılabileceğini söyledi.

“Tarım Kredi varsa fiyatlar yükselmiyor”

İştiraklerinden Gübretaş hakkında da bilgi veren Abdullah Kutlu, yıllık bazda piyasaya 1 milyon 150 bin ton gübre verdiklerini belirterek, bunun Türkiye’nin ihtiyacının üçte birine karşılık geldiğini söyledi. Tarım Kredi olarak 1  milyon 100 bini aşkın ortaklarının girdi ve nakit ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Kutlu, “Tarım Kredi piyasada ciddi bir denge unsuru. Bizde bulunan herhangi bir ürünü diğer firmalar bizden pahalı satamıyor” dedi.

Türkiye’nin en büyük dış yatırımını İran’daki Razi tesislerini alarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Kutlu, burada üretilen gübre ve diğer ürünlerin dünya pazarlarına sunulduğunu vurguladı.

Toplantıda tarım danışmanlarına seslenen konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel ise Ankara’da toprak tahlili oranının çok yüksek olmadığını söyledi. Temel, 1 milyon 280 bin hektarlık tarım arazisinin 208 bin hektarlık kısmının toprak analizi bulunduğunu dile getirerek, bu oranının arttırılması gerektiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Gübretaş uzmanları, tarım danışmanlarına toprak analiz teknikleri hakkında seminer verdiler.