Tarla-market arasındaki fiyat farkı nasıl azaltılır?

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarla-market arasında görülen fiyat farkına ilişkin açıklamasının ardından sorunun çözümü için atılması gereken adımları sıraladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarla ve market arasında görülen fiyat farkını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dile getirmesine ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "bakıyorsunuz tarlada domates 1 lira ama geliyor buraya çarşıya, pazara, eve aldığımız zaman 7-8 liraya kadar çıkıyor. Bu arada olanlar kimler? İnsaf, insaf" şeklindeki ifadelerinin bu meseleye çözüm bulunması konusunda kendilerini umutlandırdığını diel getiren Bayraktar, "Üretici ile market arasındaki fiyat farkını makul seviyelere çekemezsek tarımda sürdürülebilirliği sağlayamayız. Biz fahiş kar peşinde değiliz; üretici olarak istikrarlı, yeterli gelir elde edelim, tüketicimiz de makul fiyatlardan ürün tüketsin istiyoruz" diye konuştu.

Bayraktar açıklamasında, üretici-market fiyat farkını azaltmak için atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı;

- Ürün üreticinin elinden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar ki uzun zincirin tüm halkaları gözetim altında tutulmalıdır.
- Nakliye, ambalajlama ve depolama maliyetleri desteklenmelidir.
- Kooperatifler ve üretici birlikleri mali ve idari yönden güçlenmeli, fonksiyonel hale getirilmelidir.
- Üretim planlaması yapılmalıdır.
- Yapısal sorunlar çözülerek, girdi fiyatları makul seviyelere çekilerek üretim maliyetleri düşürülmeli, verimli üretimle üretici gelirleri artırılmalıdır

Rusya'ya ihracat yüzde 62 azaldı 

Açıklamasında Rusya tarafından uygulanan ambargonun etkilerine de değinen Bayraktar, "Yaş sebze ve meyvede Rusya pazarı çok önemli. En büyük ihracat pazarımız. Ambargo üreticimizi çok kötü etkiledi. Sadece ocak-aralık döneminde Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatımız yüzde 62,1 azaldı. Bu alanda, 2015 yılı Ocak-Aralık döneminde Rusya’ya 875,4 milyon dolarlık ihracatımız vardı, 2016 yılının aynı döneminde bu rakam 331,7 milyon dolara geriledi. Rusya mandalina, portakal, kayısı, şeftali ve erikte ambargoyu kaldırdı ama üzüm, domates, elma, lahana, brokoli, salatalık, armut, çilek, soğan, karanfil, tavuk ve hindi etinde yasak sürüyor" dedi.

Üretici-market arasındaki fiyat farkı ne kadar?

TZOB'un 2016 yılı Aralık ayı sonu verilerine göre bazı ürünlerde üretici ve market arasındaki fiyat farkı kuru kayısıda 5, portakalda 4.6, elmada 4, kuru soğanda 3.6, süt, marul ve üzümde 3.4 kat, mandalina ve maydanozda ise 3.1 kat olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir